Koronavírus: a hálószobában is elkaphatjuk a Covidot?

Szexuális úton is elkaphatjuk a vírust? A koronavírus fertőzés vajon tényleg csökkenti a férfiak termékenységét? Urológiai problémákat is okozhat a COVID? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

 Hogyan hat a COVID a termékenységre?


Egy kutatás szerint a COVID-19-ben szenvedő férfiak spermasejtjeiben a gyulladás és az oxidatív stressz több mint 100% -kal nőtt. A spermiumok koncentrációja 516% -kal, a mobilitás 209% -kal, a spermiumok alakja pedig 400% -kal csökkent. Ez pedig negatívan befolyásolja a termékenységet.

Ezzel kapcsolatban Dr. Merth Gábor, az Affidea Férfiegészség Központ orvosigazgatója elmondta:

„Egyelőre sok kérdőjel van magával a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban is. Valóban léteznek tanulmányok, melyek vizsgálták a fertőzésen átesett férfiak ondóját, és arra következtettek, hogy a fertőzés rontja a férfiak megtermékenyítő képességét. De ezek a tanulmányok több alapvető kérdést nem tisztáztak, így óvatosnak kell lenni a végső következtetéseknél: egyrészt csak a rövid távú hatásokat vizsgálták.

Köztudott, hogy egy spermatogén ciklus (azaz egy spermium létrejöttétől, annak „felhasználásáig” eltelt időszak) körülbelül 3 hónap. Nagyon sok fertőző (bakteriális, virális) betegség esetén tapasztalható, hogy átmenetileg romlik egy-egy személy spermaképe, mely később általában rendeződik is. Ennek a romlásnak az egyik oka a lázas állapot, mely nem tesz jót a spermiumok keletkezésének, életének. A megjelent tanulmányok ezen kívül nem vették figyelembe például azt sem, hogy a víruskezelés során az adott ember milyen gyógyszereket, kezeléseket kapott (például szteroid és antivirális kezelések). Ráadásul az eredményeknél egyéb alapbetegségek is közrejátszhattak, például az elhízás, krónikus kórképek jelenlétére stb.”

A sperma tartalmaz vírust?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy szexuális úton vajon megfertőződhetünk-e koronavírussal. Egyértelmű, hogy egy nemi aktusnál olyan közel kerülnek egymáshoz a partnerek, hogy a légúti átfertőzés szinte biztos. Ezzel kapcsolatban Dr. Merth Gábor hozzátette:

„Bár a koronavírus az ACE-2 receptorokon keresztül éri el a testi sejtjeinket, mely receptorokkal a herék is bőven el vannak látva, eddig nem igazoltak ondóban COVID-19 vírust. Így az eddigi adatokra alapozva, a vírus klasszikus nemi úton nem terjed. Ezzel együtt kiemelt figyelmet fordítanak a vírus diagnosztikára szerte a világban minden ondóval történő munkánál, így a spermavizsgálatok, a mesterséges megtermékenyítés, a sperma fagyasztás során, mint lehetséges fertőző forrást szem előtt tartva.”

 COVID okozta urológiai tünetek a láthatáron

Mint ismeretes a COVID-19 a tüdő mellett a szív- és érrendszert is támadja, gyakran szívritmuszavarok, szívizomgyulladás, magas vérnyomás léphet fel késői szövődményként. Az is tény, hogy a szív- és érrendszeri problémák negatívan befolyásolhatják a potenciát is, akár még merevedési zavarokat is okozhatnak. Dr. Merth Gábor kiemelte:

”Annak, aki átesett a vírusfertőzésen és komoly tünetei voltak, a fizikai teljesítménye hosszú hónapokig nem éri el a fertőzés előtti szintet. Ez pedig jelentősen befolyásolja a szexuális habitust is, természetesen nem pozitív irányba.”

Forrás:egeszsegkalauz.hu

Vissza