Tinidoki

Kérdezz bátran!

Kérdésed küld el az info@neesspanikba.hu e-mail címre!

Kérdések és válaszok

Jó estét!

Kicsit kétségbeesetten fordulok hozzátok. A barátnőmmel kb. 2-3 percig gumi nélkül csináltuk és most nem jött meg neki, kb. egy hete késik. Vasárnap csináltunk egy tesztet, negatív lett, viszont menstruáció azóta sincs. Utána olvastam és antibiotikum szedése, betegség miatt is késhet és ő szedett antibiotikumot betegségre. Remélem tudtok tanácsot adni. Válaszotokat előre is köszönöm!

Kedves Kérdező! 

A menstruáció késésének több oka is lehet.

Azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen menjetek el nőgyógyászhoz, aki segítségetekre lesz és megállapítja, hogy mi lehet a vérzés kimaradásának hátterében.

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne felétek, hogy már 2 éve szedek fogamzásgátlót és ütem szerint az új levelet kedden kellett elkezdenem szedni, ami meg is történt, viszont csütörtök este kihagytam egy szemet! Általában este 8.30 és 9 között szoktam bevenni ám a csütörtökit másnap reggel fél9kor vettem be. A leírás szerint 12 órán belül nem lehet probléma, de ez pont a határ eset, hisz pont 12 óra telt el! A barátommal csütörtökön együtt voltunk. Szükségem lehet sürgősségi fogamzásgátlóra vagy még belesek a 12 órán belüli szakaszba?

Kedves Kérdező!

Amennyiben minden alkalommal megfelelően szedted fogamzásgátló tablettád és valóban csak 1 szemről van szó és azt is 12 órán belül pótoltad, abban az esetben nincs szükség sürgősségi fogamzásgátlásra. Szedd tablettád, ahogy eddig is.

Ha a későbbiekben is bármilyen kérdésed van fordulj hozzánk bizalommal!

Kedves Munkatársak!

Olyan dolog miatt írok, hogy körülbelül a ciklusom közepén együtt voltam a barátommal, és sajnos "baleset" történt a védekezés során. Jelenleg külföldön vagyok és az itteni "Boots" drogéria esemény utáni tablettáját 10 órára rá bevettem.Tegnap kellett volna megjönnie, és fájdogál is a hasam, meg a fejem...de csak nem kezdődik el...meg puffadás érzésem is van. Nagyon aggódom, ma veszek tesztet de azt is alig merem megcsinálni..lehetséges hogy terhes vagyok??

Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves kérdező!

Pár napos csúszás belefér! Amennyiben 5 napon túli a menzesz késése, fennáll a terhesség gyanúja is. Több napos késés esetén, ahogy írod célszerű elvégezni egy terhességi tesztet.

Tabletta

Miért kell orvosnak felírnia a sürgősségi tablettát? Üdv, Veca

Kedves Kérdező! 

A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása előtt célszerű a szakorvosi konzultáció. Egyrészt azért, hogy meggyőződhessetek a módszer alkalmazásának jogosságáról, másrészt pedig azért, hogy szó essen egy hosszú távra szóló, biztonságos módszer kiválasztásáról a jövőt illetően.

Hahó!

Mennyi ideig van lehetőségem a sürgősségi fogamzásgátló tablettát alkalmazni?

Kedves Kérdező!

72 órán belül mindenképpen be kell venni a tablettát, ezért ha úgy érzed hiba csúszott a védekezésbe, ne halogasd, feltétlen keresd fel a nőgyógyászodat vagy a háziorvosod!

Sziasztok!

Nem védekeztünk a párommal és félő, hogy baj lehet belőle. Van olyan sürgősségi fogamzásgátló tabletta, amit recept nélkül is kiadnak a patikákban? X

Kedves Kérdező!

Jelenleg hazánkban mindegyik sürgősségi fogamzásgátló tabletta vényköteles, tehát először egy nőgyógyászt vagy a háziorvosodat látogasd meg, aki felírja számodra a tablettát. Siess, ki ne fuss az időből! 72 órán belül mindenképpen be kell venni a tablettát!

Sziasztok!

Védekezés nélkül szeretkeztünk a pasimmal és félő, hogy gondjaink lehetnek belőle. A nőgyógyászom vidéken van.. felírhatja más is a tablettát? Köszi a választ:)

Kedves kérdező!

A sürgősségi fogamzásgátló tablettát a nőgyógyászon kívül felírhatja háziorvos, körzeti orvos is.

Hahóó!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy vény nélkül kapható-e a sürgősségi fogamzásgátló tabletta? Üdvözlettel, Kata

Kedves Kata!

A sürgősségi fogamzásgátló hazánkban vényköteles, mindenképpen orvosi rendelvényre lehet hozzáférni a gyógyszertárakban! Üdvözlettel, a szerkesztők.

Kedves Szerkesztők!

Tegnap a barátommal együtt voltunk és ahogy Önök is szokták mondani, sajnos "hiba csúszott a védekezésbe".. elszakadt az óvszer:/ Ha ma beveszem a sürgősségi fogamzásgátló tablettát, biztonságban tudhatom magam?? Kérem válaszoljanak mielőbb, hogy megnyugodhassak!!

Kedves Kérdező!

A sürgősségi fogamzásgátló tabletta 72 órán belül nagyfokú védelmet nyújt a nem kívánt terhességgel szemben. A tabletta annál hatákonyabb, minél hamarabb alkalmazod. Szóval semmiképpen se halogassd a tabletta bevételét, hogy Te is a lehető legnagyobb biztonságban legyél és a lehető legkisebb legyen az esélye a teherbeesés kockázatának.

Hello mindenki, nagyon fontos kérdésem lenne a Tinidokihoz.

Bármilyen furcsa is lehet a kérdésem, azért elmondom: sajnos nem védekeztünk megfelelően a barátommal és nem voltam biztos benne, hogy mit kellene tenni, de a barátnőim ajánlották, hogy kérdezzem meg itt nyugodtan. Szóval lehet-e bevenni a sürgősségi tablettát, ha már a 70. órában vagyok? Még véd a terhesség ellen?

Kedves Kérdező!

Örülünk, hogy hozzánk fordultál kérdéseddel! A tablettát nyugodtan vedd be, ha 72 órán belül vagy! Reméljük minden rendben lesz!

Lehet, hogy már kérdezték ezt korábban, de kérlek segítsetek!

Lehet-e tovább szedni a fogamzásgátló tablettát, ha véletlen otthon hagytam egy egy hetes kirándulás alatt, de elfelejtettünk máshogy védekezni és utána bevettem a 72 órás tablettát? Ilyenkor szabad újra szedni a korábbi fogamzásgátlót?

Kedves Kérdező! 

A sürgősségi fogamzásgátlás után folytathatod az egyéb rendszeres hormonális fogamzásgátló szedését, ennek nincs ellenjavallata. Emellett azért javasoljuk, hogy az átmeneti időszakban védekezz más módszerrel is!

Sziasztok, nem tudom hogy itt tud-e valaki segíteni nekem...remélem, ezért is írok.

Úgy érzem elég gáz, hogy ez van velem, de nem tudtam kihez fordulni, a szüleimtől pedig nem merem megkérdezni. 15 éves vagyok és van egy barátom, akivel már voltunk "úgy" együtt, habár nem tudom biztosan, hogy ez pont olyan volt-e. A lényeg, hogy éppen ezért, és mert most kellene megjönnie a menzeszemnek is, ami késik szeretném megkérdezni, hogy kihez fordulhatok. A szüleimnek nem szeretnék szólni, de még sosem voltam nőgyógyásznál, nem tudom mit tegyek!!!

Kedves Kérdező! 

Ne ijedj meg! A legfontosabb, hogy keress fel egy orvost. Ha nem védekeztél akkor sajnos megvan az esélye a teherbe esésnek, de ha még 72 órán belül vagy, akkor az orvos tud ajánlani egy sürgősségi megoldást.

Hello,

sokat hallottam mostanában erről a 72 órás tablettáról és csak azt szeretném kérdezni, hogy ez tulajdonképpen ugyanazt csinálja, mintha elvetetem a gyereket? Egy barátnőm került most kínos szituba és nem mert elmenni az orvoshoz, mert az olyan ciki. Szeretnék segíteni neki.

Kedves kérdező és barátnője!

A barátnődnek mindenképpen mond meg, hogy minél hamarabb keressen fel egy orvost, aki szakszerű tanácsot tud adni! A sürgősségi fogamzásgátló tabletta nem azonos a terhesség megszakításával, nem okoz abortuszt. Alkalmazásával megakadályozható a petesejt megtermékenyülése, megelőzhető egy esetleges terhesség. A módszer viszont csak a nem védett együttlétet követő 72 órán belül alkalmazható!

Sziasztok,

17 éves vidéki lány vagyok és egy kis faluban lakom. Itt mindenki ismer mindenkit, szájról szájra terjednek a hírek. A barátommal védekeztünk ugyan, de valószínűleg nem sikerült valami jól a dolog, mert az óvszer kiszakadt és ezt csak utólag vettük észre. Nem vagyok benne biztos, hogy ilyenkor mit lehet csinálni, de hallottam már egy olyan tablettáról, ami ilyenkor szóba jöhet. Ezt hol lehet kapni? Nem szeretnék még gyereket szülni, de elvetetni sem akarom, ha terhes lennék. Bármelyik is történne, egy életre én lennék a falu fekete báránya. Kérlek segítsetek!

Kedves Kérdező! 

Mindenképpen menj el orvoshoz és mond el neki is bátran a történteket. A nem védett együttlét utáni 72 órán belül a sürgősségi fogamzásgátlással megelőzhető egy nem kívánt terhesség.

Barátnőm 14 éves és szülni szeretne, azt mondja nincs korhatár.

Mi a véleményük erről?

Kedves Kérdező! 

A gyermekvállalás nagyon komoly, életre szóló felelősséggel jár. Egy ilyen döntés meghozatalához optimális esetben tartós párkapcsolat és kiegyensúlyozott körülmények kellenek. Az anyaságra meg kell érni mind fizikailag, mind lelkileg.

Milyen fogamzásgátló megoldást javasolnak?

Én az óvszer mellett a barátom a tabletta mellett kardoskodik. Mit tegyek?

Kedves Kérdező! 

Minden nőnek, párnak az adott élethelyzetéhez igazodva kell megtalálnia a számára optimális védekezési formát, ha el akarja kerülni a gyermekáldást. Bizonyára a barátjod azért javasolja ezt a módszert, mert számára kellemetlen az óvszer használata. Az sem mellékes, hogy milyen gyakran szeretkeztek.

Melyik a legbiztonságosabb fogamzásgátló módszer?

Kedves Kérdező! 

A szájon át szedhető tabletták jelentik napjainkban a fiatalok számára a legelterjedtebb és leghatékonyabb fogamzásgátlást. Azonban az orvosod egyéni mérlegelést követően dönti el, hogy melyik gyógyszert javasolja. Soha ne használj olyan tablettát, amelyet nem az orvosod javasolt számodra!

Teherbe eshetek megszakított közösüléssel?

Kedves Kérdező! 

Ez nem nevezhető a legbiztosabb módszernek, a válasz határozottan igen.

Mit tehetek, ha az óvszer elszakadt és nem szedek tablettát?

Kedves Kérdező!

A nem védett együttlétet követő 72 órán belül javasolt a sürgősségi fogamzásgátlás egy nem kívánt terhesség elkerülésének érdekében.

Bevettem a sürgősségi tablettát. Meddig tart a védő hatása?

Kedves Kérdező!

A sürgősségi tabletta alkalmazása utáni újbóli védekezés nélküli szeretkezésre már nem terjed ki a tabletta védő hatása!

A sürgősségi tabletták védenek a nemi betegségekkel szemben?

Kedves Kérdező!

A sürgősségi tabletták nem védenek a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. Ha bármilyen nemi betegség fertőzésének a gyanúja merül fel, azonnal fordulj orvoshoz!

Milyen gyakran lehet használni a sürgősségi tablettát?

Kedves Kérdező!

Csak végszükség esetén alkalmazandó módszer, gyakori használata kerülendő!

A sürgősségi tabletta megvásárolható-e recept nélkül?

Kedves Kérdező!

Az esemény utáni tablettákat kizárólag orvos írhatja fel. Nem szabad elfelejteni, hogy az aktus utáni 72 órán belül alkalmazhatóak, tehát ezt az időintervallumot mindenképpen be kell tartani.

Mikor javasolt a sürgősségi fogamzásgátlás?

Kedves Kérdező!

Csak kivételesen, váratlan helyzetekben javasoljuk alkalmazását, amikor nem védekeztetek vagy hiba csúszott a módszeretekbe.

A terhesség alatt is menstruálnak a nők?

Kedves Kérdező!

A terhesség kezdetén jelentkezhet vérzés, ez azonban nem azonos a normál menstruációval.

Késik a vérzésem, mit tegyek?

Kedves Kérdező!

Ha fennáll a terhesség gyanúja, akkor érdemes egy terhességi tesztet venni. Ezt recept nélkül bármelyik gyógyszertárban illetve drogériában megkaphatod. Viszont akár pozitív, akár negatív a teszt eredménye, hosszú vérzéskimaradás esetén célszerű nőgyógyász szakorvoshoz fordulnod!

Fogamzásgátló tabletta szedése mellett előfordulhat-e terhesség?

Kedves Kérdező!

A rendeltetésszerűen szedett fogamzásgátló tabletták mellett nem valószínűsíthető terhesség. Viszont elfejtett tabletták esetén már nem biztosított a védettség. Ekkor célszerű a kiegészítő, mechanikus védekezést alkalmazni, míg nem lesz újra biztosított a hatékonyság.

Mikor a legnagyobb az esélye annak, hogy terhes leszek?

Kedves Kérdező!

A peteérés időszakában, a két menzesz közötti félidőben van a legnagyobb esélye annak, hogy valaki teherbe esik. Nem szabad elfelejteni, hogy a hímivarsejtek akár több napig is életben maradhatnak. Így a petesejt megtermékenyítésére nem csak az aktus napján, hanem azt követően még néhány napig lehet számítani.

Hány éves kortól lehet szedni a tablettát?

Kedves Kérdező!

Az szedheti, akinek legalább 1-2 éve rendszeres ciklusa van. Fiatal korban a partnerek bizonytalansága és a fertőzésveszély miatt a gumióvszer a leghelyesebb megoldás. A terhesség elkerülése végett mindenképpen gondolni kell a védekezésre.

Mi a teendő hányás, hányinger esetén? Mennyire befolyásolja a tabletta hatékonyságát?

Kedves Kérdező!

A tabletta bevételét követő 3 órán belüli hányás a tabletta felszívódását gátolja. Éppen ezért meg kell ismételni a tabletta bevételét. A hányinger ugyanakkor nem befolyásolja a tabletta felszívódását.

Mit kell tudni az óvszerről, azaz a condomról?

Kedves Kérdező!

Mindig nézd meg a lejárati dátumot! Ügyelj a csomag felbontásánál, hiszen egy éles eszköz, netán egy nagy köröm könnyen kiszakíthatja a gumit. A condomot mindig a hímvessző tövéig kell felhúzni. A szeretkezés végén, amikor eltávolítod, mindig győződj meg arról, hogy nem sérült-e meg. Ha igen akkor gondolj a következményekre és cselekedj időben!

Meddig érvényesül a sürgősségi fogamzásgátlás hatása?

Kedves Kérdező!

A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása utáni ismételt szeretkezésre már nem terjed ki a módszer védő hatása!

Mikorra várható a sürgősségi fogamzásgátlás után következő menstruáció?

Kedves Kérdező!

A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása után a menstruáció a legtöbb esetben a várt időben jelentkezik, de előfordulhat az is, hogy néhány nappal előbb vagy később érkezik. Ha 5 napnál több a késés, akkor érdemes egy terhességi tesztet végezned és felkeresned a nőgyógyászodat.

Mennyire hatékony módszer a sürgősségi fogamzásgátlás?

Kedves Kérdező!

A sürgősségi fogamzásgátlás nagy hatékonysággal nyújt segítséget "vészhelyzetben", azonban 100%-os védelemről nem beszélhetünk, mint ahogyan a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták esetében sem. Gyakori alkalmazáskor a sürgősségi fogamzásgátlás hatékonysága nem éri el a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták hatékonyságát és alkalmanként nagyobb mennyiségű a hormonbevitel is. Ezért ez a fogamzásgátlási mód csak akkor alkalmazható, amikor valóban sürgős segítségre van szükség.

Mennyi időn belül van lehetőséged a sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazására?

Kedves Kérdező!

A sürgősségi fogamzásgátlók vényköteles készítmények, amelyeket a nem védett együttlétet követően 72 órán belül kell bevenni. A nagyobb hatékonyság érdekében célszerű a nem védett aktus utáni délelőtti vagy délutáni nőgyógyászati rendelésre ellátogatnod. Amennyiben ez nem megoldható, a háziorvosod is tud segítséget nyújtani.

Hogyan kell a hormonális fogamzásgátlót szedni?

Kedves Kérdező!

A kombinált tabletták szedése általában a menstruációs ciklus első napján kezdődik. Ettől lehet eltérés, ezért vegyük mindig figyelembe a dobozban elhelyezett ismertető utasítását illetve a kezelőorvos javaslatát. Egy csomagban 21 vagy 28 tabletta van. Naponta 1 szemet kell bevenni.

21 szemes adagolás esetén az utolsó szem bevételét követően a szedésben egy hét szünet következeik. Ez alatt az idő alatt megvonásos vérzés lesz, ez azonban nem igazi menstruáció, ezért mennyisége kevesebb, tartama rövidebb. Az egy hét szünet leteltével - függetlenül attól, hogy van-e vérzés vagy már nincs - újra el kell kezdeni a szedést egy új csomag megbontásával. Innentől kezdve a "három hét szedés/egy hét szünet" sémát kell követni folyamatosan mindaddig, amíg a fogamzásgátlásnak ezt a módját fenn kívánjuk tartani.

A 28 szemes tablettáknál is vannak hormonmentes napok, viszont ezeken a napokon is veszünk be tablettát, csak épp hormonmenteset. Ennek az adagolásnak az az előnye, hogy mivel szünet nélkül, folyamatosan történik gyógyszerszedés, talán kisebb az esély a napi rutin részét képező tabletta szedésének elfelejtésére.

Ki szedhet hormonális fogamzásgátlót?

Kedves Kérdező!

Tulajdonképpen minden egészséges nő használhat hormonális fogamzásgátló tablettát. Vannak azonban kockázati tényezők, amelyek kiszűrése, mérlegelése alapvetően fontos a döntés meghozatala előtt. Ezek felderítése, elbírálása orvosi feladat. Az előzményben szereplő májbetegség, trombózis, visszérgyulladás és több más megbetegedés - amelyek megítélése szakértelmet igényel - ellenjavallatot képezhet.

Van-e „legjobb” tabletta?

Kedves Kérdező!

Nincs. Magyarországon a fogamzásgátló tabletták széles köre lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a nők megtalálják az említett szempontok alapján a nekik legmegfelelőbb készítményt. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy a „testreszabott” fogamzásgátló tabletta kiválasztása csakis szakorvos javaslatára történjen.

Mikor forduljunk szakorvoshoz?

Kedves Kérdező!

  • Évente szűrővizsgálatok elvégzése céljából
  • Panasz esetén
  • Az első tabletta kiválasztásakor és felírásakor
  • Ha más tablettára kívánsz áttérni

 

Elég védelmet nyújt-e a tabletta alkalmi párkapcsolat esetén?

Kedves Kérdező!

A fogamzásgátló tabletták nem védenek a szexuálisan terjedő betegségekkel szemben, ezért megbízható, monogám párkapcsolat esetén javasoltak! Az AIDS és más szexuális úton terjedő betegségek veszélye miatt kerüld az alkalmi párkapcsolatokat vagy ilyenkor a fogamzásgátló tabletta mellett használj óvszert is!

Szükséges-e szakorvoshoz fordulni a tablettaszedés elkezdése előtt?

Kedves Kérdező!

A fogamzásgátló tabletta gyógyszer. Az első tabletta kiválasztása, felírása, valamint más tablettára történő átállítás minden esetben szakorvosi feladat. Hormonális fogamzásgátlók használata során legalább évente nőgyógyászati ellenőrző vizsgálat javasolt.

Vissza a főoldalra