Fogamzásgátlás − Sürgősségi

Sürgősségi fogamzásgátlás

Szexuális kapcsolatod volt? Nem védekeztetek? Védekeztetek, de hiba csúszott a módszeretekbe? Ne csak a szerencséteken múljon, hogy nem kívánt terhesség lesz-e belőle!

A sürgősségi fogamzásgátlás a nem vagy nem megfelelően védett szexuális aktus után a nem kívánt terhesség megelőzésére szolgáló módszer.

A módszert az együttlétet követően, lehetőség szerint 24, de legkésőbb 72 órán belül kell alkalmazni. A sürgősségi fogamzásgátlás biztonsággal alkalmazható szinte minden nőnél.

FONTOS

  • csak végszükség esetén alkalmazd, akkor viszont feltétlenül!
  • nem alkalmas rendszeres fogamzásgátlásra!
  • nem véd a nemi úton terjedő betegségekkel szemben!

Abortusz helyett a megelőzést válaszd!

Egészséges, fogamzóképes korú pároknál védekezés nélküli együttlét esetén a fogamzás valószínűsége igen nagy. A nem védekező nők több mint 80%-ánál alakul ki terhesség egy éven belül. Sürgősségi fogamzásgátlás módszerének használatával a nem kívánt terhességek nagy része megelőzhető. A terhesség-megszakítás lélektani teherrel és egészségügyi kockázattal is járhat az esetleges szövődmények miatt. Ezért a nem kívánt terhesség kíméletes módszerrel történő megelőzése célszerű.

Nem kívánt terhesség akkor alakulhat ki, ha a közösülés védekezés nélkül történt, ha nem megbízható módszert használtak (pl. megszakított közösülés) vagy ha hiba csúszott az alkalmazott módszerbe (pl. az óvszer elszakadt, a tablettát elfelejtették bevenni, a menstruációs ciklus fogékony periódusának kiszámítását nem megfelelően határozták meg, stb.). Ezekben az esetekben a sürgősségi fogamzásgátló tabletta hatékony segítséget jelenthet. A hatékonyság annál jobb, minél rövidebb idő telik el a közösülés és a tabletta bevétele között.

 

Okoz-e a sürgősségi fogamzásgátlás abortuszt?

Nem. A sürgősségi fogamzásgátló készítmények fő hatása az ovuláció gátlása. A kezelés megakadályozhatja a megtermékenyülést illetve a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Amennyiben a beágyazódás folyamata már megkezdődött, a módszer hatástalan.

Mi a hatóanyaga a sürgősségi fogamzásgátló tablettáknak?

A 72 órán belül alkalmazható sürgősségi fogamzásgátló tabletták egy olyan sárgatest-hormont tartalmaznak, amely nagymértékben hasonlít a szervezetben természetes módon előforduló progeszteronhoz.

Mi a sürgősségi fogamzásgátlók hatásmechanizmusa?

A sürgősségi fogamzásgátlók elsődlegesen a peteérést gátolják és késleltetik a petesejt kiszabadulását.

Mennyire hatékony a fogamzásgátlás ezen formája?

Minél előbb alkalmazzuk, annál hatékonyabb. Az első 24 órában 95%-os, a második 24 órában 85%-os és a 49-72 óra között 58%-os a módszer hatékonysága.

Hogyan lehet sürgősségi fogamzásgátló tablettát beszerezni?

A tablettát szülész-nőgyógyász szakorvos, családorvos és iskolaorvos egyaránt felírhatja.

Milyen mellékhatása lehet a sürgősségi fogamzásgátlásnak?

A sürgősségi fogamzásgátlás által okozott esetleges, de nem törvényszerű mellékhatások megjelenése és mértéke egyénenként különböző. Leggyakoribb a hányinger, hányás, de előfordulhat két menstruáció közötti vérzés is a módszer alkalmazását követő napokban. Ez az esetek nagy részében pecsételő jellegű és rövid időn belül megszűnik. Ritkábban alhasi fájdalom, fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés lép fel. A felsorolt lehetséges panaszok általában rövid időn belül megszűnnek.

Egy hónapon belül be lehet-e venni a sürgősségi fogamzásgátló tablettát ismételten?

Nem ajánlott. Az ismételten bevett tabletta gyakrabban okoz vérzészavart. A sürgősségi tabletta ismételt bevétele helyett célszerűbb tartós, folyamatos fogamzásgátló módszert választani, mert ez hatékonyabb, biztonságosabb és költségkímélőbb.

Kinek ajánlható a sürgősségi fogamzásgátlás módszere?

Valamennyi fogamzóképes korú nő szedheti. Csupán néhány esetben (terhesség, súlyos májelégtelenség, a készítmények bármely komponensével szembeni túlérzékenység) nem javasolt.

Van-e hatása a sürgősségi fogamzásgátló tablettának a soron következő menstruációra?

Általában nincs. Néhány esetben azonban a vérzés előbb vagy később jelentkezik, azaz a soron következő menstruáció időpontját késleltetheti vagy előrébb hozhatja.

 

Ha tablettaszedési hiba miatt volt szükség a sürgősségi fogamzásgátlóra, lehet-e folytatni a korábban használt fogamzásgátlót?

Igen, a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletta alkalmazása folytatható, viszont a következő ciklusig javasolt más kiegészítő (mechanikus) módszerrel is védekezni (pl. óvszerrel).

Mi a teendő, ha késik a menstruáció?

Az esetek döntő többségében ez a tabletta mellékhatása is lehet, azonban a terhesség sem zárható ki. Ezért a menzesz több mint 5 napos késése esetén terhességi próbát szükséges végezni és szakorvoshoz kell fordulni!

Meddig érvényesül a sürgősségi fogamzásgátlás védő hatása a módszer alkalmazása után?

A bevételt követő időszakra már nem vonatkozik a sürgősségi fogamzásgátlás védő hatása. Célszerű a továbbiakban valamelyik tartós, megbízható módszerrel védekezni.

Mi a teendő, a tabletta kihányása esetén?

Amennyiben a hányás a tabletta beszedése után 3 órán belül történt, szükséges egy újabb tablettát bevenned. Több óra elteltével erre már nincs szükség, hiszen a hatóanyag már felszívódott.

Mi a teendő, ha a sürgősségi fogamzásgátlás ellenére kialakult a terhesség?

Célszerű rövid időn belül szülész-nőgyógyász szakorvoshoz fordulnod. Terhesség esetén a tablettának nincs magzatkárosító hatása!

A sürgősségi fogamzásgátló tabletta nem véd a szexuálisan közvetített betegségektől!

Töltsd le az összes információt egyben. (PDF)

Mikor alkalmazható sürgősségi fogamzásgátlás? Mik a veszélyei?

Nem megfelelő (esetleg teljesen hiányzó) védekezés esetén jöhet szóba a sürgősségi fogamzásgátlás, amelyet a gyakorlatban egy tabletta bevételét jelenti, a szeretkezés utáni 48-72 órán belül.

Ez a módszer azonban semmiképp sem helyettesítheti a tervezett, előrelátó védekezést – hívja fel a figyelmet dr. Hintalan Albert, nőgyógyász. – A nagy hormontartalmú tabletták csupán a „kevésbé rossz” megoldást képviselik a művi terhesség megszakításokhoz képest, amelyekből hazánkban évente megközelítőleg 50.000 történik!

Hogyan működik a sürgősségi fogamzásgátlás?
A sürgősségi tabletta sárgatesthormont tartalmaz, azonban jóval nagyobb adagban, mint a rendszeresen szedett alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettában található napi mennyiség.

A beavatkozásnak az az élettani alapja az, hogy néhány napot igénybe vesz, míg a petefészekből kilökődött petesejt a méhkürtön átvándorolva eljut a méh üregébe.

Ez alatt a néhány nap alatt megakadályozható, hogy kialakuljon a méhben fejlődő terhesség. Éppen ezen folyamat időben történő megakadályozása miatt kell 3 napon belül orvoshoz kell fordulni, és segítséget kérni, hiszen itt minden esetben vényköteles szerekről van szó.

Egy éjszakai baleset miatt nem kell felkelteni az ügyeletes orvost, de nem szabad szükségtelenül késlekedni sem a felkeresésével, és a tabletta alkalmazásának megkezdésével, mert az a hatékonyságot kedvezőtlen irányba befolyásolhatja.

 

Miért kell orvosnak felírnia?
Nem véletlenül vénykötelesek az ilyen típusú szerek, ugyanis a felírás előtt az orvosnak meg kell vizsgálnia a hozzá fordulót, hiszen a tabletta különböző veszélyeket rejthet magában.

Például, ha fel nem fedezett terhesség esetén vesz be egy nő ilyen tablettát, elabortálhat, vagy fejlődési problémát okozhat a magzatnál.

Léteznek olyan betegségek, amely mellett nem lehet ilyen módszerrel élni, éppen ezért a hosszantartó betegségekről vagy kezelésekről mindig tájékoztatni kell az orvost. Mivel itt nagy hormontartalmú tablettákról van szó, nem szabad kéthetente felelőtlenül receptért fordulni a nőgyógyászhoz!

Gyakran ismételt, többszöri használatuk esetén komoly szövődmények léphetnek fel, mint a felborult ciklus, vérzészavarok, következményes gyulladások.Aki már egymás utáni két hónapban is élt ezzel az eszközzel, jobban teszi, ha rendszeresen szedendő fogamzásgátlót kezd alkalmazni, ugyanis egy havi adagban kisebb a hormonmennyiség, mint néhány eseti készítményben.

Milyen mellékhatások jelentkezhetnek?

  • Leggyakoribb a hányinger és a hányás, de előfordulhat két menstruáció közötti pecsételő vérzés a tabletta alkalmazását követő napokban, amely rövid időn belül megszűnik.
  • Ritkábban fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés léphet fel.
  • Ezek a panaszok általában 24 órán belül megszűnnek.

A menstruáció jelentkezésére a tabletta a legtöbb esetben nincs hatással. Ha azonban egy hétnél hosszabb késés adódik, felmerül a terhesség gyanúja, ezért ilyenkor ismét fel kell keresni a nőgyógyászt.

Forrás:webbeteg.hu

 

Vissza a főoldalra