Szerelem, Szex

Potenciazavarok fiatalkorban

A potenciazavarok említése során szinte mindenki először az időskorra asszociál: sokan élnek abban a tudatban, hogy a merevedési és egyéb jellegű szexuális panaszok csak a szépkorúakat érinthetik. Pedig ez korántsem így van!

Statisztikai felmérések igazolják, hogy a szexuális együttlét kudarca, sőt, sorozatos kudarca bizony már fiatal felnőttkorban, nem egy esetben tinédzserkorban is felütheti a fejét. Természetesen, a jelenség hátterében rendszerint más és más probléma áll fiatal illetve idősebb korban.

Mikor beszélhetünk potenciazavarról?
Potenciazavarról akkor beszélhetünk, ha a kívánt szexuális együttlét valamilyen ok folytán nem következik be. Tehát, ami mindenképpen szükséges, az a szexuális vágy az adott helyzetben; így a libidócsökkenéssel járó kórképek (pl. hormonháztartási zavarok) egy másik csoportba sorolhatók. A potenciazavarok súlyossága rendkívül széles skálán mozog, kezdve a változó mértékű és időtartamú merevedési zavaroktól az erekció teljes eltűntéig.

Míg az időskori formáknál leggyakrabban testi (szomatikus) problémák (pl. érelmeszesedés, prosztatabetegségek, cukorbetegség, ideggyógyászati kórképek, urológiai megbetegedések stb.) állnak a háttérben, addig fiatalkori „variánsánál” döntően pszichés eredetű zavarokról szól a fáma.

De miről is van szó?
Az egyik leggyakoribb pszichés tényező a szorongás: a megfelelési kényszer, a felnőtt filmekben látott (egyébként szinte minden valóságalapot nélkülöző) szituációk, szexuális élethelyzetek helytelen értékelése; az alacsony önbecsülés, a felsüléstől való félelem kivétel nélkül mind komoly stresszhatással bírhatnak, melyek egy-egy szexuális aktus előtt bizony komoly problémát is okozhatnak. Sok esetben egy új kapcsolat szexuális vonala állítja próbatétel elé a fiatalt:

Vajon jól csinálom?
Vajon az előző barátjával jobb volt neki?
Vajon mit fog szólni a testemhez?
Vajon el tudom-e juttatni a csúcsra?
Főként az önbizalomhiányban szenvedők hajlamosabbak arra, hogy egy-egy ilyen helyzet előtt annyira „bepánikolnak”, hogy a rossz, vagy akár teljesen sikertelen szexuális együttlét szinte biztosra vehető. Az ilyen kudarcok érthető módon tovább rombolják a férfi önbecsülését, és újabb kudarcok forrásaivá válhatnak. Esetenként mély, ördögi kör alakul ki, mely akár a teljes impotenciáig fokozódhat.

Mit lehet ilyenkor tenni?
Talán az egyik legfontosabb tényező a szexuális partner hozzáállása, türelme, empátiája. Bár ez egy látszólag eredménytelen segítség (hiszen sok férfi ilyenkor vagy csigaházba bújik, vagy tüskés sündisznóként azt sebzi, aki legközelebb van), higgyük el, hogy mégis rengeteget számít. Ha többször előfordul a sikertelen közösülés, érdemes szakember segítségét kérni, az ilyen-olyan, sok helyről hozzáférhető „csodaszer”, potencianövelő helyett. Pláne, ha nem is pontosan tudjuk, mi a baj.

Először az okot kell kideríteni!
A szakorvosi vizsgálat segít tisztázni a merevedési zavar hátterében álló kórokot, mely az eredményes terápia alapja. A testi eredetű bajokat (pl. rejtett gyulladások, urológiai betegségek, hormonális okok) megfelelő gyógykészítményekkel kezelik, míg a pszichés eredetű problémákat általában szexuálpszichológus segítségével oldják meg.

 

Forrás: webbeteg.hu

A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

 A mindenki számára elérhető módszerek sokak szemében egyet jelentettek a teljes szexuális szabadsággal, ám ezt a nézetet gyorsan megváltoztatta a nemi úton terjedő betegségek mind nagyobb arányban való megjelenése. Utóbbi tény miatt fontos lett a terhesség megelőzésén túl a nemi betegségek (ún. STD-k, Sexually Transmitted Diseases) elleni védekezés is, melyet még napjainkban is elsősorban az óvszerrel lehet elérni.

A kezdeti fogamzásgátló tabletták
A kezdeti, még nem hormonális módszerek a szexuális étvágyat még nem túlságosan befolyásolták, ám a hormonális fogamzásgátlás megjelenésével újabb szexuális örömöt befolyásoló probléma ütötte fel a fejét. Megfigyelték ugyanis, hogy a tablettaszedés mellett bizonyos esetekben jelentősen csökken a szexuális étvágy, más néven libidó. Ezt a tapasztalatot azonban számos kutatás cáfolta. Egyre nagyobb számban készítenek vizsgálatokat a világ minden táján, különböző társadalmi csoportokon a fenti problémát vizsgálva, egyelőre ellentmondásos eredménnyel.

Meglepő adat egy nemrég megjelent tanulmányból, hogy a csupán tablettát használók jelentős arányban számolnak be libidócsökkenésről, míg a hormonális fogamzásgátlás mellett óvszert is használók („dupla” védelem: védekezés a nem kívánt terhesség mellett a nemi betegségek ellen is) egyértelműen a libidó növekedéséről számolnak be. Ugyanezen kutatócsoport számolt be azon megfigyeléséről is, hogy az óvszert először használók esetében is jelentősen csökken mind a szexuális élvezet, mind a szexuális étvágy a tablettaszedőkkel összehasonlítva.

A hormonális fogamzásgátlók működési elve
Egyértelmű magyarázat ezekre a megfigyelésekre sajnos nem létezik, azonban több lehetséges okot találhatunk a háttérben. Az egyik magyarázathoz a hormonális fogamzásgátlók működési mechanizmusához kell visszatérnünk. A petefészkek működésének gátlása következtében csökken a vérben keringő tesztoszteron szint (melyből a máj által ilyenkor emelkedett mennyiségben termelt ún. szexhormonkötő-fehérje (SHBG) is megköti a szabadon áramló tesztoszteront), mely felelőssé tehető a libidó csökkenéséért is.

Másik indokként szerepelhet a hüvelyhám megváltozása, mely leggyakrabban hüvelyszárazság formájában jelentkezik, így okozva kellemetlen érzést szexuális együttlét közben. Szintén jelentős tényező a nemi betegségektől való félelem, mely magyarázhatja a már említett kutatási eredményt is.

Hormonhatás híján nem okolható a hagyományos fémtartalmú spirál sem a libidó csökkenésért.

Forrás:webbeteg.hu

Így befolyásolja az alkohol a szexualitásunkat!

Nincs csúnya nő, csak kevés alkohol! Egy pohár italtól sokkal jobb lesz a szex! - sok hasonló mondást ismerünk, melyek szerint az alkohol és a jó szexuális együttlét elválaszthatatlanul összetartoznak.

 Az alkohol nemi életre gyakorolt hatásai kettősek és ellentmondásosak. Egyrészt, az alkohol negatívan hat a szexhez szükséges fiziológiai folyamatokra, másrészt, az alkoholnak tudatmódosító hatásai vannak, nyitottabbá, merészebbé, gátlástalanabbá tesz. Vagyis, megnőhet a szexuális vágy, a sikeres együttlét esélye azonban csökken. Az első néhány italnál inkább a pszichés hatások az erősebbek, minél többet iszik valaki, annál több negatív testi következménnyel kell számolnia.

Így hat a nőkre
A tudósok sem tudják egyértelműen megmondani, növeli-e a szexuális vágyat az alkohol a nők esetében vagy sem. A kutatási eredmények kettősek. Természetesen vannak olyan hölgyek, akiknek megnő a libidója néhány ital után, mások viszont éppen ellenkezően reagálnak rá. Előfordulhat az is, hogy bár lelkileg késznek érzi magát valaki az együttlétre, fizikailag egyáltalán nem. Nehezebben érik el az izgalmi állapotot, a nemi szervek válaszreakciója is csökken, kisebb az orgazmus elérésének a valószínűsége, és az orgazmus nem is lesz annyira intenzív.

Így hat a férfiakra
A férfiak esetében sokkal egyértelműbbek az alkohol szexuális teljesítőképességre gyakorolt hatásai. Néhány ital elfogyasztása befolyásolja a vérkeringést, a hormonális rendszer egyensúlyát és a központi idegrendszer működését is. Ennek megfelelően nemcsak elérni lesz nehezebb az erekciót, de fenntartani is.. A túl sok alkohol pedig nemcsak késleltetheti, de teljesen meg is akadályozhatja az ejakulációt: ez azt jelenti, hogy hiába próbálkozik valaki, nem fog tudni elélvezni.

Pszichés hatások: gátlástalanabbá tesz az alkohol
De az alkohol pszichológiai hatásairól sem szabad elfeledkezni. Az alkohol nemcsak merészebbé tesz, de az önbizalmat is növeli. Sokkal vonzóbbnak érezhetjük magunkat, és abban is jobban hihetünk, hogy pozitív, kielégítő szexuális élményben lesz részünk. Ez az önbeteljesítő jóslat pedig önmagában elegendő lehet ahhoz, hogy felértékeljük az együttlétet.

A nyitottságnak és a kockázatvállalásnak negatív hatásai is vannak. Sokkal könnyebben megyünk bele olyan helyzetekbe, melyeket józanul elutasítanánk. Az alkohol hatására bátrabban próbálunk ki új dolgokat, szexelünk védekezés nélkül, vagy bújunk ágyba egy néhány órával korábban megismert személlyel. Az alkohol veszélyei között tehát ott találjuk a nem kívánt terhességet és a szexuális úton terjedő fertőző betegségeket is.

Az alkoholtól tényleg szebbnek látunk másokat?
Az egyik legelterjedtebb, rosszindulatúnak is tekinthető mondás szerint az alkohol még a nem túl vonzó nőket és férfiakat is megszépíti. Vagyis, ha nem józan valaki, könnyebben adja alább az igényeit, és olyanokkal is kész szexuális kapcsolatot létesíteni, akit egyébként elutasítana.

Meglepő módon ezt tudományos kutatásokkal is bizonyították. Ráadásul nem csak az embereket látjuk vonzóbbnak részegen, de a tájképeket is szebbnek ítéljük néhány ital után.

Forrás: EgészségKalauz

Ez is okozhat fájdalmat:vaginizmus

A félelem legtöbbször csak a tudatos magyarázó elve a vaginizmusnak. A szexuális zavar igazi kiváltó okának hátterében leggyakrabban lelki tényezők állnak.

 A vaginizmus a szexuális élet zavarainak osztályozásakor a fájdalom tünetcsoportba tartozó kórkép. Tulajdonképpen a gát és a hüvely izmainak görcsös állapota, a hüvelybemenet működésbeli rendellenessége, mely megnehezíti, esetenként lehetetlenné teszi a hímvessző és egyéb más, akár saját ujj, nőgyógyászati vizsgálóeszköz hüvelybe jutását, megakadályozva ezzel akár a beteg által is kívánt közösülést vagy a nőgyógyászati vizsgálatot, tamponhasználatot, irrigálást.

Létezik enyhébb formája is, mely nem olyan erős mértékben váltja ki a hüvelybemenet görcsös állapotát. Például vannak, akiket a nőgyógyász meg tud vizsgálni, vagy lehet a vaginizmus "személyre szóló".

A vaginizmus fajtái:

 • szituatív, mely helyhez kötődik, a görcsösség reflexszerűen jelentkezik abban a pillanatban, amikor valamit be akarnak vezetni a vaginába,
 • permanens: huzamosabb ideig tartó, a szituációtól független az összeszűkülés,
 • elsődleges, amikor izoláltan keletkezik, vagyis nincs összefüggés más testi panaszokkal,
 • másodlagos, amikor valamilyen betegséghez, fájdalomhoz kapcsolódóan alakul ki.

A fájdalom a testnek és a személyiségnek egyik védekező módszere. Jelez és a fájdalmat okozó inger elkerülésére ad lehetőséget. A nők nemiségük kapcsán sokkal több fájdalommal találkoznak, mint a férfiak, kezdve a kamaszkori nemi érésükkel, a menstruáció megjelenésével. Emellett a szüzesség elvesztése, a szülés, majd a klimax is inkább negatív, kellemetlen jelenség.

A szüzesség elvesztésével kapcsolatos asszociációk olyan gátlást tudnak kialakítani, ami képes megakadályozni a pénisz behatolását (pl. a combok akaratlanul összezáródnak), pedig ekkor még nincs saját negatív tapasztalat. Ilyenkor a vaginizmusban szenvedők nemcsak szüzek maradnak, de meddők is, hiszen így lehetetlen a teherbeesés.

A párkapcsolat lehetséges, a párok megtalálják az örömszerzés egyéb módját - persze az aktus kísérletét egy idő után már kihagyva. Hosszú idő telhet el anélkül, hogy orvoshoz fordulnának, ez csak a meddőség kivizsgálása miatt történik meg.

A vaginizmus lelki okai:

A félelem legtöbbször csak a tudatos magyarázó elve a vaginizmusnak. Az igazi kiváltó okok hátterében leggyakrabban lelki tényezők állnak. Ezek kialakulása kapcsolatban van a környezeti hatásokkal, a szülők szexualitáshoz való viszonyával, erkölcsi neveléssel és egyéni tapasztalatból eredő kellemetlen emlékekkel.

Mit lehet tenni?

A vaginizmusról érdemes tudni, hogy ez nem betegség, hanem a szexuális élettel kapcsolatos zavar. A helyzetet pusztán akarattal nem lehet befolyásolni, magától nem "gyógyul" meg.

Mivel a probléma meglehetősen sokrétű, érdemes esetlegesen pszichoterápiát is igénybe venni, de a megterhelő múltba fordulás helyett érdemesebb a jelen problémájával foglalkozni, azaz az összeszorult vaginális izomzatnál kezdeni a kezelést.

Forrás:webbeteg.hu

 

Amikor fájdalmas az együttlét

A nők majdnem fele érez fájdalmat szexuális együttlét közben vagy közvetlenül utána - derült ki egy felmérésből.

Ha Ön is közéjük tartozik, ne csak csöndben szenvedjen! Ha szégyell orvoshoz fordulni problémájával, használja az alábbi útmutatót, hogy megtudja, mi lehet a fájdalom oka, és milyen megoldási lehetőségei vannak.

A fájdalmas szex okai és megoldási lehetőségek:

1. A fájdalom jellege
Éles, szúró fájdalmat érez mély behatolás esetén a medence egyik oldalán, illetve tompa fájdalmat a menstruációs ciklus során.

Lehetséges oka
Petefészekciszta, mely egy folyadékkal teli kinövés, és a nők mintegy 30 százalékánál előfordul még a menopauza előtt.

Mit tehet?
A legtöbb ciszta veszélytelen és magától eltűnik két-három menstruációs cikluson belül. Orvosa valószínűleg ultrahangos felvételt készít, hogy pontos legyen a diagnózis, és visszarendeli kontrollra, ha még két hónap elteltével is fájdalmas lesz a szex az Ön számára.

2. A fájdalom jellege
Nemi szervei viszketnek, érzékenyek, különösen érintésre. Aktus után vaginája vörös, gyulladt, égető érzés kíséretében.

Lehetséges oka
Gombás fertőzés, mely az ebben szenvedők mintegy negyedénél teszi fájdalmassá a szexuális együttlétet. Ne várjon addig, amíg túrószerű folyása lesz, kérjen segítséget! Ilyen jellegű folyást okozhatnak még a női intim dezodorok, az illatosított betétek, fürdőolajok, melyek mind irritálhatják a hüvelyt.

Mit tehet?
Keresse fel nőgyógyászát, aki megállapítja, hogy fertőzése van-e, és gyógyszert ír fel, ha szükséges. Soha ne használjon intim dezodort, mivel sok gondot okozhatnak. Amennyiben érzékeny bőre van, csak illatmentes tisztasági betétet használjon, illetve hipoallergén szappant, mosószert és öblítőt. Cortison krém, vagy Vagisil enyhítheti a fájdalmakat.

3. A fájdalom jellege
A gáttájék (az a rész, ahol vágták vagy megrepedt szülés közben) feszül, érzékeny és fáj behatolásnál.

Lehetséges oka
Durva, kemény hegesedés. Azok a nők, akik szülés során repedtek, 80 százalékkal nagyobb arányban számolnak be még három hónappal a szülés után is fájdalmas együttlétekről, mint azok, akik nem.

Mit tehet?
Masszírozza a fájdalmas területet naponta pár percig, vízbázisú síkosítóval. Ez segít az idegvégződések tompításában, illetve a bőrt is rugalmasabbá teszi, megkönnyítve a behatolást. Ha a terület túlérzékeny, kérjen orvosától lidokainos kenőcsöt, mely enyhíti a fájdalmat behatoláskor.

Forrás:webbeteg.hu

Randi tippek koronavírus idején

Íme néhány randitipp és helyszín tipp a pandémia idejére

Sajnos már több mint 1 éve van jelen a COVID-19 az életünkben, ami megnehezíti a randizást is. Jelenleg az online társ keresés fénykorát éljük, viszont amennyiben komoly kapcsolatra vágyunk és nem egyéjszakás kalandra, akkor fontos, hogy ehez mérten olyan helyszínt is válasszunk a randinkhoz. 

Íme néhány randi tipp:
-kirándulás a természetbe
-piacozás: érdeklődés ki, mit szeret
-étel rendelés elvitelre, majd piknik a szabadban vagy akár az utcán egy parkban
-séta a városban
-ha van autója, akkor elmenni egy automata autómosóba

Jó tanács: ha komoly kapcsolatot keresel, az első randi ne a lakásában vagy a te lakásodban legyen❗

Fontos: Amennyiben szexuális kapcsolatra kerül sor mindenképp védekezzetek, vagy ha probléma adódott, akkor tudd, hogy ott a sürgősségi fogamzásgátló!

A szexualitás kérdésköre

A szexualitás az emberek számára különböző dolgot jelent. Gyakran nehéz leírni, hogy mit is értünk szexualitás alatt. A következőkben segítséget nyújtunk a szexualitás lelki és testi vonatkozásainak felderítéséhez.

Te mit tennél?

 1. Az osztályodban van egy lány, akit mindig egy bizonyos távolságból méregetsz, de még soha nem beszéltél vele. Úgy tűnik, aligha vett észre. Neked tényleg tetszik, de nincs bátorságod megszólítani.
  Mit teszel?
 2. Minden héten elmész vásárolni, hogy segíts édesanyádnak. Az egyik üzletben dolgozik egy fiú, aki nagyon tetszik neked. Mindig barátságos és viccelődik veled. Egyszer már meghívott kávézni és most megint. Szeretnél közel kerülni hozzá, de félsz. Mit teszel?
 3. Egy buliban vagy. Találkozol egy fiúval, akit azelőtt sohasem láttál. Jól érezitek magatokat együtt, beszélgettek, isztok, táncoltok, majd meghív magához, hogy menj fel egy kávéra. Mit teszel?

A szexuális érdeklődés kifejezése

A szexualitást sok féleképpen ki lehet fejezni, például ilyen a tánc, járni valakivel, kézfogás, csók, szeretkezés.

Csinálj egy listát, amelyen az összes olyan dolog szerepel, amely szerinted kifejezheti a szexuális érdeklődést. A lelki és a testi aspektusokra egyaránt koncentrálj.

Minden egyes lehetőségnél vedd figyelembe a következő kérdéseket:

 • A fiatalok mikorra teveznek tapasztalatot szerezni a szexualitás terén?
 • Mikor szerzik meg tapasztalatukat valójában?
 • A környezet mit vár el a fiataloktól, hogy mikor szerezzék meg tapasztalataikat?

A fiatalok valós magatartása egyezik-e közösség elvárásaival a szexualitást illetően? Ha nem, meg tudod indokolni, hogy miért? Például egyes helyeken a közösség elvárhatja, hogy a házasság előtt a fiatalok ne létesítsenek szexuális kapcsolatot, miközben valójában, néhányan már tapasztaltak a szex terén.

A közösség elvárásai ugyanazok minden fiatal irányában? Például ugyanazok a nőknél és a férfiaknál? A fiatalok valódi magatartása ugyanúgy változik a fiatalok különböző csoportjainál?

 

Pozitívumok és negatívumok

A szexualitás az érzelmek terén a kapcsolatban fejeződik ki, testi értelemben pedig a szexben. A kapcsolatnak és a szexnek is megvannak a pozitív következményei és a kockázatai egyaránt.

A szexuális élet pozitív következményei azok az okok, melyek a tapasztalatszerzés irányába terelik a fiatalokat. A szexnek sok formája van. Némely ezek közül kockázattal jár, például a szexuális utón terjedő betegségek miatt, az HIV fertőzés és a nem kívánt terhesség miatt.

A kapcsolatok is rendkívül változatosak lehetnek. Egy egyszerű randevútól a tartós monogám kapcsolatig (később házasság) sok minden elképzelhető. A kapcsolatok pozitív következményei lehetnek érzelmiek és fizikálisak. A kockázatok között lehet említeni a csalódást vagy akár azt is, ha a szülők rájönnek a kapcsolatra.

Egy kapcsolat pozitív velejárói ugyanazok mint a szexuális élet pozitívumai? Ha nem, miben különböznek?

Kockázatok

A szexuális kapcsolat testi veszélyei:

 • Szexuális úton terjedő betegségek
 • HIV fertőzés
 • Nem kívánt terhesség
 1. Gondold végig a következő kérdéseket:
  Mit tudnak a fiatalok a szexuális kapcsolatok veszélyeiről?
  Tudják, hogy hogyan kerülhetik el, csökkenthetik a kockázatot?
  Mit csinálnak, ha megbetegszenek, HIV fertőzést kapnak vagy terhesek lesznek?
 2. Találj ki egy helyzetet, amikor egy fiatal tisztában van a kockázatokkal, de úgy dönt, mégsem tesz megelőző óvintézkedéseket.
  Milyen oka lehet a fiataloknak arra, hogy nem elővigyázatosak?
 3. Gondolj egy olyan helyzetre, amikor egy fiatal tisztában van a kockázatokkal, de nem képes óvintézkedéseket tenni.
  A fiatalok néha miért nem képesek megelőző lépéseket tenni? Hogyan lehetne nekik segíteni, hogy elkerüljék a szexuális kapcsolat veszélyeit?
 4. Vizsgáld meg a kockázatokat a kapcsolattal és a szexszel kapcsolatban.
  Találj ki egy-egy olyan helyzetet, amikor a környezetedben valaki a kockázatok miatt aggódik. Például valaki fél, hogy túl közel kerül a barátjához/barátnőjéhez vagy amikor egy lány fél attól, hogy teherbe esik.
 5. Mindkét helyzetet gondold végig úgy, mintha téged érdekelnének a kockázatok. 
Vissza a főoldalra