Fogamzásgátlás − Kislexikon

Kislexikon a fogamzásgátlásról

Tüszőrepedés
Tüszőrepedés (ovuláció): az érett pete kiszabadulása a petefészekből, ami a ciklusnak körülbelül a közepén történik.

 Tüszőrepedés

 

Termékeny időszakok

Elvileg a ciklus bármely napján létrejöhet terhesség. A petesejt élettartama egy nap körül van, míg a spermiumoké a női szervezetben 2—3 nap. Ezért a legnagyobb az esélye a terhességnek az ovuláció körüli egy hétben.

Termékeny időszakok

 

Naptár-módszer (Knaus—Ogino-módszer)

Nem igazán megbízható, alapja, hogy az ovuláció időpontját az előző ciklus alapján megbecsüli. Bizonytalanságát a ciklus kiszámíthatatlan szabálytalansága adja.

Naptár-módszer

 

Hőmérőzés

Az ovuláció idejét az alapján is meg lehet határozni, hogy az ovulációt követően, a ciklus második felében a szájban vagy a végbélben mérhető ébredési testhőmérséklet kb. fél fokkal magasabb. Bizonytalanságát az adja, hogy a hőmérsékletet számos tényező befolyásolja.

Hőmérőzés

 

Kondom

A merev hímvesszőre felhúzandó, gumiból készült védekezőeszköz. Helyes használata esetén igen megbízható, és előnye, hogy véd a nemi úton terjedő betegségek, így az AIDS ellen.

Kondom

 

Pesszárium

A méhnyakra felhelyezhető "gumisapka", mely elzárja a méh bejáratát a spermiumok elől. Megbízható eszköz, de helyes használata nehézkes, gyakorlatot igényel.

Pesszárium

 

Intrauretin (méhen belüli) eszközök (spirál)

A méhbe helyezett eszköz feltehetőleg azáltal hat, hogy megzavarja a spermiumok mozgását, illetve a beágyazódást. Felhelyezését orvos végzi, használata idején időszakos orvosi ellenőrzés szükséges.

Intrauretin méhen belüli eszközök spirál

 

Spermicid kúpok, kenőcsök

Olyan kémiai anyagok, melyeket a hüvelybe kell helyezni. Hatásuk abból áll, hogy megzavarják a spermiumok mozgását.

Spermicid kúpok, kenőcsök

 

Fogamzásgátló tabletta

Női nemi hormonokat tartalmazó gyógyszer, mely úgy hat, hogy megzavarva a ciklikus hormonális változásokat, megakadályozza az ovulációt. Bár meglehetősen (de nem tökéletesen!) biztos módszer, hátránya, hogy a női szervezet számára kockázatot jelent, amely azonban orvosi kontrollal minimálisra csökkenthető.

Fogamzásgátló tabletta
 

Vissza a főoldalra