Top téma

Erre figyeljünk a koronavírus-járvány idején!

A koronavírus járvány miatt sokkal jobban kell odafigyelnünk magunkra és embertársainkra, mint valaha. Milyen hatással van ez azonban a szexuális életünkre?

Kutatások alapján nem terjed a koronavírus szexuális úton. A betegség ugyanis a légutakból kikerülő cseppek útján terjed. Felhívták azonban a figyelmet arra, hogy a csókolózás szerves része a szexnek, amivel viszont átadható a vírus.

Ha a partnerek egyike megfertőződött, akkor nagyon fontos az intézkedések betartása, az elkülönítés és az érintkezések kerülése. Ha azonban nem valószínű a megfertőződés esélye és a pár együtt él, akkor a szex kifejezetten jó lehet ebben a stresszes időszakban.

Az új partnereket lehetőleg most kerüljük és amennyire csak tudunk, próbáljunk otthon maradni. Továbbá, ügyeljünk a fokozott higiéniára is!

 

Gondolkodj előre!

A korai gyermekáldás elkerülésére, a gyermekek születési időpontjának gondos kitűzéséhez a szerelmesek seregnyi módszer közül választhatnak. Ennek ellenére megdöbbentően magas az abortuszok száma.

Világszerte csaknem másfél milliárd szülőképes – azaz 15–45 éves – nő él, s közülük évente 80 millió úgy esik teherbe, hogy nem tervezte a kismamaságot. Esztendőnként csaknem 26 millió legális és 20 millió tiltott magzatelhajtást végeznek a világon, ez naponta 126 ezer terhesség megszakítását jelenti. Magyarországon óránként 6 abortuszt végeznek, s a páciensek között egyre több a 13–18 éves lány.

Tabletta, óvszer vagy másféle megoldás? Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie – lehetőleg az orvosával egyeztetve. Mindenesetre a naptármódszer vagy a megszakított közösülés nem biztonságos, alkalmazását a szakemberek csak abban az esetben ajánlják, ha az esetleg bekövetkező terhesség nem okoz vállalhatatlan gondokat.

Gondolkodj előre

A sürgősségi fogamzásgátlók

A sürgősségi fogamzásgátlók vényköteles készítmények, csak orvos írhatja fel, a nem védett szeretkezést követően, 72 órán belül. A még nagyobb hatékonyság érdekében a leghatásosabb, ha az aktust követően a délelőtti vagy délutáni órákban keresed fel a nőgyógyászati szakrendelést. Amennyiben erre nincs lehetőséged, úgy a háziorvosodtól is tudsz segítséget kérni.

A sürgősségi fogamzásgátlás minden esetben nagy hatékonysággal nyújt segítséget "vészhelyzetben", azonban, mint a többi fogamzásgátlók esetében itt sem beszélhetünk 100%-os védelemről.

Mit jelent ez? Ha 100 nem védett szeretkezést veszünk alapul, akkor a fogamzásgátlás megfelelő alkalmazása esetén pár esetben előfordulhat, hogy szembe kell nézned a terhességgel.

Gyakori alkalmazáskor a sürgősségi fogamzásgátlás hatékonysága nem éri el a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták hatékonyságát ugyanakkor alkalmanként nagyobb mennyiségű a hormonbevitel is. Ezzel a fogamzásgátló módszerrel csak abban az esetben élj, ha valóban sürgős segítségre van szükséged!

Sürgősségi fogamzásgátlás

Mint minden tablettának, ennek is lehetnek mellékhatásai, azonban ez nem törvényszerű, mértéke mindenkinél más és más. Leggyakrabban hányinger, hányás esetleg két menstruáció közötti vérzés fordulhat elő a módszer alkalmazását követő napokban. Ritkábban alhasi fájdalom, fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés léphet fel. A felsorolt lehetséges panaszok általában rövid időn belül megszünnek.

A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása után a menstruáció a legtöbb esetben a várt időben jelentkezik, de előfordulhat az is, hogy néhány nappal előbb vagy később érkezik. Ha 5 napnál több a késés, felmerül a terhesség gyanúja. Ez esetben végezz el egy terhességi tesztet és keresd fel a nőgyógyászodat!

 

 

 

Tudd, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása utáni ismételt szeretkezésre már nem terjed ki a módszer védő hatása!

Doktor

Felmerül a kérdés, hogy milyen gyakran élhetsz ezzel a lehetősséggel. Egy biztos ez nem a rendszeres fogamzásgátlás eszköze. Ha a módszert igénybe vetted, az adott menstruációs ciklusban többször már nem alkalmazhatod. A ciklus végéig védekezz valamilyen más fogamzásgátló eszközzel!

Amennyiben rendszeres nemi életet éltek és úgy döntötök, hogy a következő menstruációs ciklus kezdetétől már fogamzásgátló tablettát szeretnél szedni, mindenképpen beszélj orvosoddal arról, hogy melyik az, amelyik számodra a legmegfelelőbb!

Fogamzásgátlás doktor

 

Terhesség jelek nélkül

A természet néha elég ravasz, ugyanis vannak olyan babák, apró meglepetés csomagok, akik úgy elbújnak édesanyjuk pocakjában, hogy senki nem is veszi észre őket.

 Lehetséges okok, amikor a várandósságot később, vagy nehezebben lehet észrevenni

1. Eleve rendszertelen menstruáció, akár több havi vérzéskimaradással.

2. A vérzés nem marad el a terhesség ideje alatt, az első néhány hónapban még pontosan megjön, de a mennyisége kevesebb.

3. A várandósság ellenére negatív terhességi teszt, de nagyon ritka esetben (például ha a vizsgálat kivitelezése hibás volt).

4. Fogamzásgátló tabletta szedése mellett esik teherbe.

5. Anyai betegség (pl. PCOS, magas prolaktin-szint).

6. Teltebb testalkat.

7. Drasztikus, szélsőséges diéták, stresszes életmód.

8. Felborult ciklus vagy esetleg túl kevés idő telt el az előző szülés óta.

9. Az anya túl fiatal, nem tudja értelmezni a teste jelzéseit, nem állt még be a ciklusa.

10. Előrehaladott anyai életkor.

Forrás: babaszoba

www.babaszoba.hu

 

Eljött a fogamzásgátlás új korszaka

A hormonmentes Rézgyöngy az elmúlt hónapokban egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A Rézgyöngy a hosszú távon is biztonságos és hatékony hormonmentes méhen belüli módszerek választékát bővíti.

Mi is az a Rézgyöngy?

A spirálhoz hasonló működésű méhen belüli fogamzásgátló eszköz. A méh üregébe helyezve hormonmentesen véd a nem kívánt terhességtől 5 teljes éven keresztül. A termék feltalálójának az volt a célja, hogy egy olyan hormonmentes és humánus fogamzásgátlót fejlesszen, amit bármilyen életkorú hölgy használhat.

A Rézgyöngy több mint 99%-os hatékonysággal bír, így a fogamzásgátló tablettáknál is hatékonyabb. Felhelyezése ugyan egy kicsit kellemetlen lehet, de mindössze néhány másodpercig tart, utána pedig szinte teljesen meg is lehet feledkezni a fogamzásgátlásról 5 évre. Mivel ez egy teljesen hormonmentes módszer, így nem okoz testsúlynövekedést, és szoptató kismamáknak is biztonsággal ajánlott. Ezenkívül még nem szült fiatal nők is használhatják, ugyanis nem ártalmas a későbbi fogamzóképességre.

Mire figyelmeztetik a fogamzásgátlókat szedő nőket?

Merthogy kockázat az van

A legnépszerűbb fogamzásgátló gyógyszereket szedő nők figyelmét arra hívták fel a hatóságok, hogy a készítmények bizonyos esetekben az életveszélyes vérrögképződés kockázatával járhatnak.

A brit családorvosokat arra szólították fel, hogy tájékoztassák betegeiket arról, hogy ha a legnépszerűbb fogamzásgátló gyógyszereket szedik, a vérrögképződés kétszer magasabb kockázata leselkedik rájuk, mint azokra, akik más készítményeket szednek. Ez a szigetországban mintegy egymillió nőt érint.

A brit gyógyszerfelügyeleti szerv, a Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) arra szólította fel az orvosokat, hogy alaposan vegyék fontolóra az egyes betegek kockázati tényezőit, mielőtt felírják számukra ezeket a kombinált fogamzásgátló tablettákat. Az ellenjavallatot többek között a kórtörténetben szereplő mélyvénás trombózis, vagy nagyon magas vérnyomás indokolhatja.

Az MHRA január 22-én kelt levelében azt írta az orvosoknak, hogy „ennek ellenére nincs ok arra, hogy a kombinált készítményeket panasz nélkül szedők leálljanak a gyógyszerekkel. „A kombinált hormonális fogamzásgátló gyógyszerek rendkívül hatékonyan gátolják nem a nem kívánt terhességet. Jelentős előnyökkel is járnak, amelyek jóval felülmúlják a súlyos mellékhatások alacsony kockázatát.”

A Bayer gyógyszergyár már bejelentette, hogy feltűnőbb formában fogja feltüntetni a jövőben a gyógyszerek címkéjén a vérrögképződés kockázatára vonatkozó figyelmeztetést.

Az európai hatóságok az orvosoknak kiküldött figyelmeztetését az indokolta, hogy egy francia jelentés kimutatta, 2000 és 2011 között 2 529 súlyos vérrögképződéses esetet okoztak a kombinált fogamzásgátlók. Ezek közül 1 751 esetért a harmadik generációs gyógyszerek voltak felelősek. Ezek a vérrögök átlagosan húsz halálesethez vezettek évente, amiből tizennégyért az új generációs tabletták voltak felelősek.

Franciaországban ennek hatására a gyógyszerfelügyelet arra szólította fel az orvosokat, hogy csak akkor írják fel betegeiknek az újabb gyógyszereket, ha már kipróbálták a régebbieket. Ehhez képest a brit MHRA intézkedése enyhébbnek tekinthető. A kutatók jelenleg is vizsgálják az újabb generációs gyógyszerek és a vérrögképződés összefüggését, de azt gyanítják, hogy a kockázatot a fogamzásgátló gyógyszerekben használt szintetikus ösztrogén emelheti meg.

Forrás: noinetcafe.hu

 
Vissza a főoldalra