Felnőtt lettem − Anatómia

Külső női nemi szervek

 • szeméremnyílás
 • kisajkak
 • nagyajkak
 • csikló

Külső női nemi szerv

Belső női nemi szervek

 • méh, amely körteidomú, üreges, tömör falú simaizomszerv, mely a hashártya alatti térben foglal helyet. Fő részei a méhtest és a méhnyak. Üregét a méhnyálkahártya béleli, falának legnagyobb részét a méhizomzat képezi, kívül a hashártya borítja.
 • méhkürt vagy petevezeték, amely kb. 10-13 cm hosszúságú, csillószőrös nyálkahártyával bélelt, izmos falú cső, a méh üregét köti össze a petefészek felső felszínével, azonban azzal nincs közvetlen, szoros kapcsolatban.
 • petefészek, amely páros, zöldmandulához hasonló idomú és nagyságú mirigyes szerv. Belső állományát sejtszegény kötőszöveti állomány illetve petefészektüszők alkotják, melyekben a petesejt található.
 • hüvely, amely kb. 7-9 cm hosszúságú, izmos falú cső, mely megközelítőleg a medence tengelyében halad. A hüvely lefelé a kis szeméremajkak közötti hosszúkás üregbe nyílik. Nyílását szüzeken vékony nyálkahártyakendő, a szűzhártya szűkíti.

A férfi nemi szervek

 • here, amely páros, nagyobb szilvához hasonló szerv, mely a herezacskóban foglal helyet. A herén felső és alsó pólust lehet megkülönböztetni, felszínét erős, sima, feszes, fehér rostos tok veszi körül. Fő feladatai a férfi nemi hormon termelése, mely a másodlagos férfi nemi jellegek kialakulásáért felelős, illetve a hímivarsejtek képzése.
 • mellékhere, amely páros mirigy, mely félhold alakban öleli körül a here hátsó részét, feje a here felső pólusához rögzül. Az ondóvezeték kb. 45 cm hosszú, igen vastag falú cső, mely a herétől és a mellékherétől eltávolodva az ondózsinór alkotásában vesz részt. Az ondóhólyag, mint páros járulékos nemi mirigy, az ondó termelésében játszik szerepet: váladéka okozza az ondó ürítése után rövid időre való megalvadását, amely azonban perceken belül oldódik.
 • dülmirigy, amely páratlan, nagyobb szelídgesztenyéhez hasonló idomú és nagyságú, izmos tapintatú mirigyes szerv. A húgyhólyag alatt foglal helyet, hátsó felszíne a végbéllel érintkezik, elülső részén a húgycső halad át. A dülmirigynedv az ondó alkotásában vesz részt: a hímivarsejtek mozgását aktiváló és higító szerepe van.

férfi nemi szerv

Számos apró járulékos nemi mirigy található még a húgycső nyálkahártyájának falában illetve a medencefenék izomzatába ágyazottan.

Potenciazavarok fiatalkorban

A potenciazavarok említése során szinte mindenki először az időskorra asszociál: sokan élnek abban a tudatban, hogy a merevedési és egyéb jellegű szexuális panaszok csak a szépkorúakat érinthetik. Pedig ez korántsem így van!

Statisztikai felmérések igazolják, hogy a szexuális együttlét kudarca, sőt, sorozatos kudarca bizony már fiatal felnőttkorban, nem egy esetben tinédzserkorban is felütheti a fejét. Természetesen, a jelenség hátterében rendszerint más és más probléma áll fiatal illetve idősebb korban.

Mikor beszélhetünk potenciazavarról?
Potenciazavarról akkor beszélhetünk, ha a kívánt szexuális együttlét valamilyen ok folytán nem következik be. Tehát, ami mindenképpen szükséges, az a szexuális vágy az adott helyzetben; így a libidócsökkenéssel járó kórképek (pl. hormonháztartási zavarok) egy másik csoportba sorolhatók. A potenciazavarok súlyossága rendkívül széles skálán mozog, kezdve a változó mértékű és időtartamú merevedési zavaroktól az erekció teljes eltűntéig.

Míg az időskori formáknál leggyakrabban testi (szomatikus) problémák (pl. érelmeszesedés, prosztatabetegségek, cukorbetegség, ideggyógyászati kórképek, urológiai megbetegedések stb.) állnak a háttérben, addig fiatalkori „variánsánál” döntően pszichés eredetű zavarokról szól a fáma.

De miről is van szó?
Az egyik leggyakoribb pszichés tényező a szorongás: a megfelelési kényszer, a felnőtt filmekben látott (egyébként szinte minden valóságalapot nélkülöző) szituációk, szexuális élethelyzetek helytelen értékelése; az alacsony önbecsülés, a felsüléstől való félelem kivétel nélkül mind komoly stresszhatással bírhatnak, melyek egy-egy szexuális aktus előtt bizony komoly problémát is okozhatnak. Sok esetben egy új kapcsolat szexuális vonala állítja próbatétel elé a fiatalt:

Vajon jól csinálom?
Vajon az előző barátjával jobb volt neki?
Vajon mit fog szólni a testemhez?
Vajon el tudom-e juttatni a csúcsra?
Főként az önbizalomhiányban szenvedők hajlamosabbak arra, hogy egy-egy ilyen helyzet előtt annyira „bepánikolnak”, hogy a rossz, vagy akár teljesen sikertelen szexuális együttlét szinte biztosra vehető. Az ilyen kudarcok érthető módon tovább rombolják a férfi önbecsülését, és újabb kudarcok forrásaivá válhatnak. Esetenként mély, ördögi kör alakul ki, mely akár a teljes impotenciáig fokozódhat.

Mit lehet ilyenkor tenni?
Talán az egyik legfontosabb tényező a szexuális partner hozzáállása, türelme, empátiája. Bár ez egy látszólag eredménytelen segítség (hiszen sok férfi ilyenkor vagy csigaházba bújik, vagy tüskés sündisznóként azt sebzi, aki legközelebb van), higgyük el, hogy mégis rengeteget számít. Ha többször előfordul a sikertelen közösülés, érdemes szakember segítségét kérni, az ilyen-olyan, sok helyről hozzáférhető „csodaszer”, potencianövelő helyett. Pláne, ha nem is pontosan tudjuk, mi a baj.

Először az okot kell kideríteni!
A szakorvosi vizsgálat segít tisztázni a merevedési zavar hátterében álló kórokot, mely az eredményes terápia alapja. A testi eredetű bajokat (pl. rejtett gyulladások, urológiai betegségek, hormonális okok) megfelelő gyógykészítményekkel kezelik, míg a pszichés eredetű problémákat általában szexuálpszichológus segítségével oldják meg.

 

Forrás: webbeteg.hu

Vissza a főoldalra