Fogamzásgátlás − Hormonmentes

A természetes fogamzásgátlási módszerek

Ez a védekezési forma az ovuláció, pontosabban a peteérés időpontjának meghatározásán alapul. Hátrányuk, hogy elméleti és gyakorlati felkészültséget igényelnek, ugyanakkor sok esetben galiba történhet a védekezésben.

Naptár módszer

Biztosan hallottál már a naptármódszerről, amelynek lényege az, hogy ki kell számolni, melyek a termékeny napok. Az ovuláció legtöbbször 28 napos ciklus esetén a ciklus 14. napján következik be (vagyis a menzesz első napja előtt átlagosan 14 nappal). A biztonság kedvéért a 14. nap előtt 1 héttel és az ovuláció utáni napokban is nagyon oda kell figyelni a védekezésre vagy ebben az időszakban mellőzni kell a szeretkezést.

Naptár módszer

 

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a naptármódszer csak abban az esetben hatásos, ha szabályos a ciklusod, amely a nők csak kis hányadánál fordul elő. Éppen ezért önmagában alkalmazva ez az egyik legmegbízhatatlanabb módszer.

Hőmérőzés

Ez a módszer a testhőmérséklet nyomon követését jelenti. Ennek segítségével meghatározható, hogy mikorra várható az ovuláció. Mit is kell tenned? Minden reggel azonos időpontban meg kell mérni a testhőmérsékletedet, amely a tüszőrepedést követően 0,3-0,5〬C-kal megemelkedik.

Minden mérés eredményét érdemes rögzítened. Termékeny napoknak a hőmérséklet emelkedése és az azt megelőző pár nap tekinthető.

Hőmérőzés

 

Ovulációs módszer

Ezzel a módszerrel a méhnyak nyák álagát kell megvizsgálni, melynek segítségével megtudható, hogy  mikorra esik az ovuláció.

Mit kell tenned, ha ezt a módszert szeretnéd alkalmazni? A nyákot a mutató- és hüvelykujjad közé kell venned, majd az ujjaidat el kell távolítani egymástól. A termékeny időszakban, a peteérés idején a nyák átlátszó, nyúlós, hasonlít a tojásfehérjéhez.

Nem tartozik a biztonságosnak mondható fogamzásgátlási módszerek közé.

Megszakított közösülés

Az egyik legrégebbi módszer a megszakított közösülés, melynek az a lényege, hogy ne jusson spermium a hüvelybe. Veszélye, hogy a fiúk, férfiak jelentős része nem vagy alig, esetleg későn érzékeli a kellő pillanatot. Magömlés előtt nem egyszer fordul elő, hogy kis mennyiségű ondófolyadék távozik a hímvesszőből, amely tartalmazhat hímivarsejteket, s közülük bármelyik megtermékenyíthet egy petesejtet, éppen ezért ez a módszer igen jelentős teherbeesési kockázattal jár.

Megszakított közösülés

 

Barrier eszközök

A barrier eszközök megakadályozzák a hímivarsejtek méhüregbe történő feljutását. Ez történhet mechanikus vagy kémiai úton.

Mechanikus barrier eszközök

Ezek az eszközök válaszfalat képeznek az ondó és a nyakcsatorna között, megakadályozva az ivarsejtek találkozását.

Ide tartozik

A férfi óvszer (kondom, koton) megakadályozza, hogy az ondó a hüvelybe kerüljön. A kondom vékony és nagy szakítószilárdságú gumiból készül. Használata nagyon egyszerű. A merev hímveszőre kell felsodorni, majd vigyázni kell arra, hogy a magömlést követően addig kell kihúzni a hüvelyből, amíg a merevség tart. Használata kettős haszonnal jár: véd a nem kívánt terhességtől és a nemi úton terjedő betegségektől egyaránt. A kondom egyszer használatos termék.

Mechanikus barrier eszközök

A nők számára is létezik óvszer, bár kevésbé ismert. Ez is egy vékony falú tasak, amely alkalmazása során a hüvelyt béleli ki. Belső, zárt vége egy merev gyűrű segítségével rögzül a méhszáj körül, míg külső, nyitott vége a külvilág felé néz.

 

Kémiai módszerek

Ebben az esetben olyan helyi fogamzásgátló anyagokról beszélünk, amelyek a spermiumok bénításával fejtik ki hatásukat. Spermicidek, azaz spermaölő anyagok lehetnek habok, krémek, zselék. Hatékonyságuk kívánnivalót hagy maga után.

Kémiai módszerek

Spirál

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök (spirálok) felhelyezése a napjainkban rendelkezésre álló fogamzásgátlási módszerek egyik legbiztonságosabb és legkényelmesebb módja. Azoknak ajánlott, akik tartós párkapcsolatban élnek és hosszú távú megoldást nyújtó, hormonmentes lehetőségre vágynak.

Spirál

A spirálok a spermiumokat megtermékenyítésre alkalmatlanná teszik illetve megakadályoznak egy esetleges beágyazódást. Eltávolításuk után azonnal helyreáll a fogamzóképesség.

Méhen belüli fogamzásgátló eszközök

A nem kívánt terhesség megelőzésének egy lehetséges módszere a méhen belüli fogamzásgátló eszközök felhelyezése is.

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök (spirálok) felhelyezése a napjainkban rendelkezésre álló fogamzásgátlási módszerek egyik legbiztonságosabb és legkényelmesebb módja. Azoknak ajánlott, akik tartós párkapcsolatban élnek és hosszú távú megoldást nyújtó, hormonmentes lehetőségre vágynak.

A spirálok a spermiumokat megtermékenyítésre alkalmatlanná teszik illetve megakadályoznak egy esetleges beágyazódást. Eltávolításuk után azonnal helyreáll a fogamzóképesség.

A méhen belüli fogamzásgátló eszköz kiváló választás azon hölgyek számára, akiknek egészségügyi okból ellenjavallt a hormontartalmú fogamzásgátlók alkalmazása:

  • szoptatás,
  • trombózis hajlam,
  • cukorbetegség,
  • máj- és epebetegségek,
  • migrén,
  • változókorhoz közeledve.

Mik a teendők a spirálok felhelyezése előtt?
Nőgyógyászati vizsgálat szükséges, mely magában foglalja a hasi ultrahangot és a méhnyakkenet vizsgálatát is. Orvosod a terhességet, az altesti fertőzéseket és a szexuális úton terjedő betegségeket kizárva dönt a méhen belüli fogamzásgátló eszköz felhelyezésének lehetőségéről.

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök nem nyújtanak védelmet a nemi úton terjedő betegségekkel szemben! Ha Te vagy partnered mással is él nemi életet, használjatok óvszert minden együttlét alkalmával!

Mikor tanácsos a spirál felhelyezése?
A menstruáció alatt vagy röviddel azt követően célszerű. Amennyiben a terhesség kizárható, gyakorlatilag bármikor felhelyezhető a spirál.

Hogyan helyezi fel a nőgyógyász a spirált?
A szakorvos egy vékony felvezető csövön keresztül vezeti a fogamzásgátló eszközt a méhbe. A méh üregébe érve az eszközt kitolja a műanyag csőből. Az eszköz ekkor kinyílik, a csövet pedig a nőgyógyász kihúzza.

Hogyan távolítható el a spirál?
A méhen belüli fogamzásgátló eszköz a jelzőszál óvatos meghúzásával távolítható el (orvosi feladat, ne próbálja meg saját kezűleg eltávolítani!). Ekkor a fogamzó képesség azonnal helyreáll. Amennyiben a továbbiakban is spirállal kívánsz védekezni, egy új eszköz ilyenkor fel is helyezhető.

A Számodra megfelelő méhen belüli fogamzásgátló eszköz szakszerű kiválasztásáért és felhelyezéséért fordulj nőgyógyász szakorvoshoz!

Vissza a főoldalra