Felnőtt lettem − Nőgyógyásznál

Mi történik a nőgyógyásznál?

Hogy néz ki egy nőgyógyászati vizsgáló?

A vizsgálószobában egy különleges vizsgálóasztalt látsz majd és az összes orvosi műszert, ami a vizsgálathoz szükséges.

Ha már levetkőztél, megkérnek, hogy feküdj fel a vizsgáló asztalra behajlított térdekkel és helyezd el a lábadat a lábtartóban. Az orvos számára ez a testhelyzet megkönnyíti a hüvely és a méhnyak vizsgálatát.

Mi történik a nőgyógyásznál?

A nőgyógyászati vizsgálat célja, hogy az orvos megállapítsa, egészségesek-e a külső és belső nemi szerveid és hogy minden kóros eltérést a lehető legkorábban felderítsen. A rendszeres, évenkénti nőgyógyászati ellenőrzés hasonló okok miatt fontos.

Hogyan vizsgál meg az orvos?

Az egész vizsgálat csak pár percig tart. A lényeg, hogy lazítsd el magad a vizsgálat alatt, akkor nem érzed majd kellemetlennek.

Hogyan vizsgál meg az orvos


A vizsgálat során az orvos a következőket teszi majd:

  • Gondosan megtekinti a külső nemi szerveket (a vulvát). A külső vizsgálat célja, hogy a kóros elváltozásokat - pl. bőrvörösség, gyulladás, váladékozás - az orvos felismerje.
  • Óvatosan a hüvelybe vezetve egy eszközt szétválasztja a hüvelyfalakat a jobb áttekintés kedvéért. Megvizsgálja a méhnyak területét, megfigyeli, nincs-e ott kóros elváltozás.
  • Egy speciális készülékkel, amelyet kolposzkópnak neveznek, nagyított képen is megtekinti a méhszáj területét. A kolposzkópban nagyítólencse-rendszer van, aminek segítségével a szabad szemmel nem látható kis elváltozások is jól felismerhetők.
  • Kenetet vesz rákszűrésre a méhnyak területéről. A kenetet ezután a laboratóriumba küldi, ahol azt mikroszkóp alatt vizsgálják meg. A szűrővizsgálat célja, hogy minél hamarabb felismerjék a daganatot megelőző elváltozásokat. Ha gyulladás, fertőzés gyanúja áll fenn, mintát vesz a kórokozó azonosítása céljából.
  • Két kézzel áttapintja a kismedencei szerveket. A vizsgálat során egyik kezével a hüvelyen át, másik kezével pedig kívülről, a hasfalon keresztül vizsgálódik. A két kézzel végzett tapintás lehetővé teszi a kóros kismedencei folyamatok felismerését.
  • A nőgyógyászati vizsgálatot jó esetben kiegészíti az emlők vizsgálata. Az orvos gondosan áttapintja mindkét melledet, csomót vagy egyéb kóros elváltozást keresve.
Vissza a főoldalra