AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Szülőknek

Az általános iskola első éveiben még együtt játszanak a fiúk és a lányok, majd fokozatosan elindul a nemek megkülönböztetése, majd egészen addig „hülye” marad az ellenkező nem, amíg a hormonok nem változtatnak ezen. Tévhit, hogy a felvilágosításra csak hatodikos kortól van szükség, a mai gyerekek ugyanis korábban érnek – testileg mindenképp. Harmadikos, negyedikes korban elkezdődik a lányoknál a nővé érés folyamata, egyre nyilvánvalóbbak lesznek a fizikai különbségek. Ennek ellenére ez a kapcsolatokban még nem mutatkozik meg, hiszen lélekben továbbra is gyerekek maradnak. Azonban ez az a kor, amikor nagyon érdemes odafigyelni a fejlődő testtel járó, olykor szorongást keltő változásokról, a nemiségről, a szexualitásról való beszélgetésre a gyerekünkkel, mert jellemzően 12 éves korban a legtöbb gyereknél ez már késve érkezik. Kisebb korban még másabb a szülő-gyerek kapcsolat, sokkal bizalmasabb, így anya vagy apa lehet az elsődleges információforrás a kortársak és az internet helyett. Érdemes kihasználni ezt az időszakot, mert nem feltétlenül tart sokáig.

Kinek a dolga felvilágosítani a gyereket?

Alsóban nem jellemző, hogy a tanárok foglalkoznának a kamaszodással, így a szülőkre hárul leginkább a feladat, hogy a gyerek életkorának megfelelően folyamatosan kommunikáljanak a szexualitásról. Nem lehet elvárni az iskolától, hogy továbbadják azokat az értékeket, amikről a szülő úgy gondolja, hogy tudnia kell a gyerekének. Arról, mi a vágy, mi a szerelem, honnan ismerni fel ezek jeleit, mik egy kapcsolat alapszabályai, hogyan mondjunk nemet, hogyan kerüljük el a veszélyeket, mi történik pontosan szex közben, szülőként lehet pontos felvilágosítást adni.

Ezt azért is érdemes időben megtenni otthon, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt gondolja a család a házassági előtti nemi életről vagy az abortuszról, mint amit az iskolában hall a gyerek.

A szülőknek meg kell tanulniuk beszélgetni

Könnyű erről elmélkedni, azonban egészen más, amikor a gyerek kérdez. Márpedig egy jó szülő-gyermek kapcsolatban a gyerek kérdez. És általában a legváratlanabb helyzetekben jönnek az “olyan” kérdések.

Előfordulhat, hogy az iskolában lát a gyerek egy pornográf képet, ami miatt összezavarodva jön haza. Inkább a szülő legyen aki elmondja mi az, miben más a valósághoz képest, és megválaszolja a felmerülő kérdéseket, minthogy megvárja, hogy majd az iskola elintézze helyette.

Természetesen nehéz ilyenkor nyugodtnak maradni, főleg, ha korábban a szülőnek is kellemetlen, vagy éppen semmilyen tapasztalatai nincsenek a szexuális felvilágosítással kapcsolatban. Viszont nagyon sok szorongástól megkímélhető a gyerek, ha a szülő el tudja magyarázni a test működését, a hormonokkal járó változásokat, a szex mikéntjét, így segíthető a gyerek abban, hogy egészséges testképpel induljon neki a felnőtt életnek, és a nemi élete is biztonságosabb legyen. A felháborodás, a tiltás, a kioktatás teljesen haszontalan. Természetes, hogy a szülő megijed, hogy a gyereke kamaszodik, de maga a kamaszodás folyamata is az – és elkerülhetetlen. Jobb felkészültnek lenni a témából.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a magyarázatoknak akkor van értelmük, ha a gyerek tisztában van az emberi test működésével. Érdemes már alsó tagozatban beszélgetni erről, különösen a kislányok esetében, ugyanis manapság egyre korábban jelentkezik náluk az első vérzés, és nem szabad, hogy ez váratlanul érje őket.