• A női test

A menstruáció

A menstruáció vagy menzesz magyarul havi vérzés, a latin menses (hónap) szóból származik. Jelentését magyar neve egyértelmûen jelzi: havonta bekövetkezõ vérzés, ami első alkalommal a tizenéves kor elején jelentkezik.

Sajnos, a lányok közel egynegyede előzetes felvilágosítás nélkül éli át első menstruációját. A vérzés megjelenése ezért sokszor ijesztő és betegségtudatot kelthet. Emiatt is emlegetik sokszor „havi baj” néven. Ez hibás megjelölés, ugyanis a menstruáció élettani folyamat, amely átlagosan 28 naponként következik be és 3–5 napig tart. Az első időszakban a havi vérzések még nem szabályosak, előfordulhatnak kimaradások és a rendszeresség csak később áll be. Két egymást követő menzesz első napja között eltelt idő a menstruációs ciklus. E négyhetes ritmus hátterében egyéb ciklusos változások is történnek, amelyek azonban nem olyan látványosak, mint a 28 naponként ismétlődő vérzések.


Menstruáció

A ciklus alapja a petefészekben havonta termelődő petesejt. A havi vérzést követően, idegi és hormonális hatásra néhány petesejt (tüszõ) növekedni kezd, majd közülük általában egy megérik és kiszabadul. Ez középidőben, kb. a ciklus 14. napján következik be és ovulációnak nevezzük. A kiszabadult pete helyén kialakul a sárgatest. A növekvõ tüsző sejtjei termelik a tüszőhormont, a visszamaradt sárgatest pedig, a sárgatest-hormont. Ezek hatására a méhnyálkahártya fokozatosan megvastagszik és felkészül a közben esetleg megtermékenyült petesejt befogadására. Ha ez nem következik be, akkor a megvastagodott nyálkahártya lelökődik és vérzés formájában kiürül a méhből a hüvelyen keresztül. Ez a menstruáció.

Hormonális hatásra a szervezet alaphőmérsékletében is jellemző változás következik be. Érett, egészséges nőben az ébredési hõmérséklet kétszakaszos formát mutat. A ciklus első felében néhány tizeddel 37 fok alatti, majd a peteérést követően néhány tizeddel 37 fok feletti értéket mutat. Ez a hőmérsékletciklus.
Igen hasznos, ha valaki rendszeresen jegyzi menzeszeit. Arra kell törekedni, hogy a kislányok már az elsõ havi vérzés jelentkezésétõl vezessenek menzesznaptárt.

A szexuális fejlődés kilenc szakasza

A szexuális nevelés gyakran csak a biológiai vonatkozásokra, a reprodukcióra és a kockázatokra koncentrál. Viszont a fiatalok ekkor életük egyik legizgalmasabb szakaszát élik meg, tele erős érzelmekkel, kíváncsisággal. A szexualitás egyre inkább tudatosul, de még nem jött el a párkapcsolat ideje. A szerelem és más meghitt érzelemek ideje van itt és a komoly csalódásoké is. A szexualitás pozitív élmény az emberi életben. A serdülő fiataloknak meg kell tanulniuk kezelni érzelmeiket. Megértve és figyelembe véve a különböző szakaszokat, a fiatalok saját ritmusuknak megfelelően fejlődhetnek és elkerülhetik a számukra túl korai és kockázatos tapasztalatokat.

A szexuális fejlődés kilenc szakasza három szinten közelíti meg a folymatot: az értelem, az érzelem és a biológia vonatkozásában.

1. Anya és apa - nő és férfi

Egy gyermek számára a szeretetet sokféleképpen magyarázhatjuk. Lehet szeretni az anyát és az apát, a fagylaltot, a görkorcsolyát, a háziállatot és minden ilyesmit. Sok gyerek szerelmes lesz az édesanyjába/édesapjába és azt tervezi, hogy egyszer elveszi feleségül vagy férjhez megy hozzá. Ebben az érzésben nincs semmi rossz. Egy gyermek testéről is lehet beszélgetni: mi miért jó és értékes, hogyan nevezzük a különböző részeit és senki sem érintheti meg a testét a beleegyezése nélkül, még egy orvos vagy a szülők sem.

Anya és apa nő és férfi

 

 

2. Bálványozott szerelem

A szerelem következő célpontja valaki a családon kívül, általában egy távoli személy: egy bálvány, egy buszsofőr, egy tanár. Valaki, akivel valójában nem szeretne lenni, de biztonságosnak érzi, hogy átélje - érzelmes zenével és ábrándozással - milyen szerelmesnek lenni. A fantáziálást is fontos megtanulni, ennek is megvan a maga ideje. A pubertás kori változások közelednek, talán már itt is vannak és a kamaszoknak szükségük van arra, hogy erről tudjanak.

Bálványozott szerelem

 

3. Elérhető szerelem - titok

A harmadik lépés azt jelenti, hogy egy vele egyidősbe lesz szerelmes a kamasz. Fél bárkinek is felfedni az érzelmeit, de szeret szerelmesnek lenni. Nem mondja el érzéseit senkinek, még a legbizalmasabb barátjának sem, mert a benne kavargó érzelmek még túl zavarosak. Először el kell fogadnia azt a tényt, hogy a szerelem tárgya valóságos és elérhető közelségben van. Itt már megvan a bátorság ahhoz, hogy érzelmeiket egy olyan személy felé irányítsák, aki valóságos, elérhető, akivel talán minden nap találkozik is. Bárki kritikájától mentesen felfedezhetik saját érzelmeiket a szerelemmel kapcsolatban.

Elérhető szerelem

 

 

4. Elérhető szerelem- elmondani egy barátnak

A negyedik lépésben egy jó barátnak vagy a szülőknek már elárulják, hogy kibe szerelmesek. Sok gyerek ugyanabba az emberbe is szerelmes lehet, anélkül, hogy féltékeny lenne. Egymás szerelmét is együtt beszélik meg. Barátaiktól azt várják el, hogy megerősítsék és támogassák az érzéseiket. Ez a fajta nyilvánosság más megvilágításba helyezi a barátságot is, mélyebb értelmet nyer: a barát iránt mutatott bizalom és tisztelet elengedhetelen részei a jó barátságnak.

Elmondani egy barátnak

 

5. Kedvellek

Az ötödik lépés egy üzenet küldése a szeretett személy felé. 'Szeretlek.' Ez történhet levélben, vagy egy barátot is meg lehet kérni, hogy mondja meg. A kamaszok általában el tudják fogadni, hogy a szeretett személy nem táplál kölcsönös érzelmeket és tovább szeretik az illetőt. Ennél a pontnál a serdülők önértékelése már van olyan erős, hogy nem keserednek el túlságosan, ha visszautasítják őket. A szexuális önkép elég erős ahhoz, hogy azt a kiválasztott személy szemszögéből vizsgálják. Az érzések kimutatása csak akkor lehetséges, ha a szeretett személyt a társak is elfogadják.

Kedvellek

6. Kéz a kézben

Kéz a kézben: ez egy rendkívül fontos szakasz, az első fizikai érintkezés. A kézfogás hatása akár olyan erős is lehet, hogy a serdülők képtelenek bármi más csinálni, akár beszélgetni is. A fiatalok moziba mennek, vagy nagyobb társaságban maradnak, így a beszéd nem feltétlenül szükséges. Mindenki látja, hogy együtt vannak. Ebben a fázisban a csalódás komoly sérülést jelenthet. Jó előre tudni, hogy a kölcsönös vonzalom nem elegendő a valódi randevúhoz. Ebben a fázisban már előfordul az önkielégítés.

Kéz a kézben

 

7. A csók

A kézfogástól a csókig megtett lépés hatalmas. A csók az a mozzanat, amikor a szexuális izgalom először jelentkezik együtt egymás társaságában. Úgy tűnik, minden amit meg lehet érinteni, az a fej, a haj, a nyak. Nyaktól lefelé már minden egy kissé veszélyes és tiltott. Ez az első alkalom, amikor - a csók által - ki merik mutatni a fizikai szexuális vonzalmat a tiszta érzelmek mellett. Néhányan meg is akarják mutatni mindenkinek, hogy őket már megcsókolták.

A csók

8. Mi az ami jólesik?

Ez az a fázis, amikor már valaki elég eltökélt és érett ahhoz, hogy szexuális játékok, petting résztvevője legyen, egyránt adjon és kapjon. Semmiféle siettségre azonban nincsen szükség: minnél hosszabb a petting időszaka, annál jobb szerető válik valakiből. Ez az előjáték gyakorlása. Ekkor a terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek kozkázata szinte kizárható. Ezen a ponton a két fél fölfedezi és kialakítja a kapcsolatuk számára biztonságos légkört. Ha valami mégsem sikerülne a szexuális kontaktus során, a kapcsolat folytatódhat és a partnerek együtt megbeszélhetik problémáikat.

Mi az ami jól esik?

 

9. Szeretkezés

A szeretkezés, beleértve az első érintkezést, az utolsó szakasza ezeknek a lépcsőknek, még akkor is, ha a valóságban nincs is vége a fejlődésnek. A szexuális együttlét azt jelenteni, hogy tisztában kell lenni a veszélyekkel és a védekezés lehetőségeivel, valamint felelősséget kell tudni vállalni önmagunkért és a partnerért. Feldolgozzuk a teljes szexuális egyesülés jelentését, úgy mint a kirobbanó biológiai ösztönt és a reprodukció lehetőségét, a lehetséges fájdalmat és a teljes odaadást, másrészt a teljesítménykényszert. A legjobb esetben a partnerek meg tudják vitatni együtt gondolataikat és félelmeiket. Az embernek tudnia kell, hogy bármely szituációban - nem számít milyen messzire mentek már eddig - mindig joga van azt mondani: 'Nem, nem akarom folytatni.' És az értelem érettsége szükséges ahhoz, hogy felelősek legyünk a fogamzásgátlásért és a kölcsönös tiszteletért.

Szeretkezés

 (Pro Familia)
(A képeket Mattyasovszky Zsuzsanna rajzolta)
 

Vissza a főoldalra