AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Veszélyes szokások

Tinédzserkorban hirtelen elkezd kitágulni a világ, új élmények, új tapasztalatok, új közösség a középiskolában, új, korábban nem tapasztalt érzések megélése. Ezek egyrészt izgalmasak, másrészt viszont az ezekkel összefüggésben lévő elfogadottságra való vágyakozás, a befolyásolhatóság, a megfelelő élettapasztalat hiánya egy sor veszélyes szokás kialakulásához vagy elszenvedéséhez vezethet.

Alkoholfogyasztás

A középiskolás éveknek meghatározó élménye, hogy ilyenkor kezdenek a fiatalok bulikba járni, a szülők tovább engedik el őket – legyen szó házibulikról, szabadtéri összejövetelekről, diszkókról vagy fesztiválokról, egyre több tizenéves vágyik rá, hogy ilyenkor a saját kortársaival, lehetőleg felnőtt felügyelete nélkül legyenek.

Sokan ilyenkor kezdenek megismerkedni az alkohollal, ám nem gondolnak bele, hogy a tinédzserkorban megkezdett alkoholfogyasztási szokásaik az egész életükre kihatnak. A felnőtt magyar lakosság több mint tíz százaléka alkoholfüggő, ezért nagyon nem mindegy, milyen szokások alakulnak ki fiatalabb korban. Egyértelműen nagyobb a rizikó azoknál, akiknek a közelebbi családjában van alkoholbeteg, vagy akik a nehezebb helyzetekben (például egy stresszesebb időszak vagy szakítás után) az alkohol segítségével próbálnak lazítani.

Dohányzás

A fiatalok idegrendszere sokkal érzékenyebb az addiktív szerekre, már néhány szál cigarettában található nikotin is függővé teheti őket. Ráadásul minél korábban kezdi valaki a dohányzást, annál nehezebb lesz később leszoknia. Sajnos ebben a korban meglehetősen a hiányosak az ismereteik mind a következményeket, mind a leszokást illetően.

Leginkább a kortársaik nyomására kezdik el a tinédzserek a cigizést, a dohányzó szülőknek sokkal kisebb a ráhatása a dologra, mint a baráti társaságnak. A cigarettázás a „felnőtté válást”, “szabadságot” jelenti sokak számára, ezért is vágynak rá.

Számos betegséggel kapcsolatban magas kockázati tényező a dohányzás, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések és különféle daganatos betegségek, így rendkívüli mértékben rontja a későbbi életminőséget, ha már fiatalok korban rászoknak a használatára.

Drogok

A kamaszkor természetes velejárója a hullámzó lelkiállapot, azonban ennek az időszaknak az instabilitása sajnos magában hordozza a droghasználat fokozott kockázatát is. Az alkohol is nagyon káros a fiatal, fejlődő szervezet számára, de a különféle, sokszor ismeretlen hatóanyag tartalmú drogok nagyon gyorsan képesek károsítani a fiatalok kognitív képességeit (tanulás, tervezés, gondolkodás, emlékezés, problémamegoldás, megismerő funkciók). Bár gyakran tisztában vannak a káros következménnyel, de szeretik feszegetni a határokat.

Az iskoláskorúak körében a marihuána a legnépszerűbb kabítószer, ezt követik a szintetikus kannabinoidok, a receptre kapható nyugtatók/altatók, illetve ezek keverése alkohollal.

A droghasználat is kiválthat pszichiátriai betegségeket, tüneteket, sok esetben pszichotikus állapot is kialakulhat.

A nevelésnek nagyon fontos szerepe van a kábítószer használatának megelőzésében. Az egyik legideálisabb nevelési stratégia, ha nincsen túl sok szabály a gyerek életében, viszont azok egyértelműek, és következetesen be kell tartania őket. Ezáltal a gyerek megtapasztalja a törődést, értékesnek érzi magát, és a keretek biztonságot nyújtanak számára. Ebben az esetben kicsi a szenvedélybetegség kialakulásának kockázata.

Mobil / közösségi média függőség

A mobil vagy közösségi média függőség a tinédzserekre jelent a legnagyobb veszélyt, mert ők töltik el a legtöbb időt a készülék kijelzője előtt, miközben a személyiségük még fejlődésben van, ezért különösen érzékeny a külső hatásokra is.

Sokuknál okozhat szorongást, ha egy barátjuk, barátnőjük vagy testvérük több lájkot kap, sokszor semmi más nem tudja őket lekötni, csak a telefonjuk, és akár dührohamot is kaphatnak, ha elveszik tőlük kedvenc készüléküket.

Fontos tudni, hogy a közösségi média olyan kémia függést is képes okozni, amely a drog vagy alkohol által kiváltott addikcióhoz hasonlít. Az online világban nincsenek egyedül a tinik, ami örömöt okoz nekik, és ezt az élményt szeretnék állandóan megélni, azért képtelenek elszakadni tőle.

Védekezés nélküli szex

A megfelelő felvilágosítás hiánya miatt a tinik sokszor hoznak felelőtlen döntéseket. Sokan még mindig azt hiszik, hogy a nem kívánt terhesség megelőzéséhez elég egy alapos zuhanyzás az aktus után. A megszakításos közösülés szintén veszélyes, hiszen amellett, hogy a módszer használata mellett is könnyen teherbe lehet esni, a nemi úton terjedő betegségek (herpesz, HPV, HIV, szifilisz, stb.) ellen semmit nem véd.

Érdemes megjegyezni, hogy több, nemi úton terjedő betegség orális szexszel is könnyedén elkapható, így ilyen esetekben is különösen fontos a megfelelő védekezés.