AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Tinigondok

Tinédzserként mindig szembefut az ember problémákkal. A gondolkodásmód fejlődik, a világról alkotott kép deformálódik. Kilépnek a gyerekek a kis korból, már nem lesz olyan színes a világ és problémamentes, mint azelőtt volt.

Hétköznapi kamasz probléma szokott lenni a megjelenés, általában ezzel kezdődik minden. A test változik, a fiatalt elkezdi érdekelni a divat, mások véleménye, így nála is teret kap a megjelenés, a külső. Ezzel párhuzamosan szokott alakulni a vagy felfelé ívelő vagy pedig a mélybe csökkenő önbecsülés. Ilyenkor jó az, ha valaki utat tud mutatni a fiatalnak, miképp tekintsen magára.
Ezt követően gondokat okoz az első randi is, az első szerelem.

Léteznek konkrét kamaszkori krízisek, amelyeken minden tinédzser átesik előbb vagy utóbb. Mindenkinél különböző életkorban lépnek fel ezen kríziseknek a tünetei. Ezek a tünetek észlelhetőek és kezelhetőek is. Minden családban előfordul, hogy a kamasz gyermek visszaesik a tanulásban, lázadó korszakát éli, társasági gátlásai lesznek, de ennél durvább problémák is előfordulnak pl. alkoholba, kábítószerbe menekülés.

Elsősorban jellemző szokott lenni az, hogy a már megszokott normák ellen lázadással lép fel a tinédzser. Ekkor kritikai készségét gyakorolja egy egész intenzív módon a fiatal, ez pedig megjelenhet bárhol. Iskolában, otthon, családi környezetben, barátok között. Ha nincs kordában tartva ez a lázadás, akkor eluralkodhat a fiatalon, ami a jegyek, kapcsolatok romlását eredményezheti. A kordában tartás következményeképp a fiatal fel szokott venni egy látszólagos közönyt, elrejti az érzelmeit, ekkor pedig rendkívül figyelmesnek kell lennie a szülőnek.

Másik esetben pedig a kamasz identitás krízisbe eshet, amikor is a már berögződött jellemvonásaiért, szokásaiért egy bizonyos közegben kifigurázzák, kinevetik. A tinédzser nagyon sokáig keresi az útját, az identitását, a saját létezésének értelmét. Sokaknál a jellemfejlődés zavartalan. Ez nem csak a családtól, neveléstől függ, hanem a környezettől, amiben nap mint nap van a tini. Ilyen környezet például az iskola.

A fiatal általában eltávolodik egy kicsit a családtól is, hiszen nagyobb személyes teret kezd igényelni és a lázadással jár, hogy nem kíváncsi szülei véleményére, saját gondolatait tartja legreálisabbnak. Idővel ezek a problémák elcsendesednek és megoldódnak. Az idő, türelem, barátok, kommunikáció sokat tud javítani a helyzeten.