AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Szerelem + Szex

Minden ember életében eljön az a pont, amikor ezzel a két fogalommal találkozik vagy elméleti szinten vagy fizikálisan. Mindenekelőtt fontos megérteni, mi történik a testben, ami ezeket az érzéseket, vágyakat előhozzák, felfokozzák. Mit is jelentenek ezek a fogalmak igazán?

Szerelem

Sokan képesek voltak a múltban, de képesek lennének a jelenben is meghalni a szerelemért. Miért ilyen erős ez az érzés? Mi történik a testünkben, agyunkban és miért viselkedünk így?

Számtalan szakértő hozzászólt már ehhez a témához és sokaknak eltér a véleményük, azonban a testben végbemenő változások egyértelműek. Miképp jutunk el ebbe az állapotba?

Amikor szerelmes az ember, az agy egy apró része aktívvá válik, ez a ventrális tegmentális terület. Ez a terület az agy jutalmazó rendszerének a része, ez pedig az agytörzsben foglal helyet. Az agytörzsnek köze van az akarathoz, motivációhoz, fókuszhoz, sóvárgáshoz. Éppen emiatt van az, hogy az agyi aktivitás, szerelmes időszakban olyan, mint amikor kokaint fogyaszt az ember.

Eközben, bizonyos idegsejtek aktivitása miatt, beindul a dopamin termelés. Ez a hormon részt vesz a függőségek kialakulásában. Mikor szétszóródik a testben ez a hormon, állíthatjuk azt, hogy a másik fél iránt érzett érzelem, bizonyos szempontok alapján függőségnek számít. Nem véletlen hallhattuk már több neves személytől is azt, hogy a szerelmet és a függőséget összekapcsolták.

Ebből kiindulva szakításkor pedig a függőség tünetei jelentkeznek.

Helen Fisher úgy vélekedik a szerelemről: “Valójában egy szükséglet, egy sürgető érzés, egy homeosztatikus egyensúlytalanság olyan, mint az éhség és a szomjúság, szinte lehetetlen megsemmisíteni.”

Szex

A szex egy másik dolog, nem szabad egy kalap alá venni a szerelemmel. A szexuális vágy nem egyenlő a romantikus szerelemmel. Itt is lényeges hormonális folyamatok igazolják ennek igazságát. A libidónak már az ösztrogén és az androgén a fő hatóereje, nem pedig a dopamin.

A két dolog, a szerelem és a szex sokszor mégis kézen fogva járnak. Ennek is megvan a maga magyarázata. Az evolúcióra vezethető vissza, biokémiai folyamatok láncolják össze a kettőt. Ugyanis hétköznapi nyelvre lefordítva, a szaporodás érdekében láncolnak össze két embert az érzelmek.

Léteznek könyvek a szexről, amiket érdemes lehet elolvasni vagy csak belenézni legalább. Ilyenek például A gyönyör művészete, A testiségről őszintén, Ahogy a igazi lányok, stb.