AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Pedagógusoknak

Az általános iskolákban gyakran vélekednek úgy, hogy ott még korai a szexuális felvilágosítás, majd a középiskolák foglalkoznak vele. Viszont egyáltalán nem ritka, hogy a középiskolába úgy érkezzen meg a diákok egy része, hogy túl is van az első szexuális élményén.

Néhány szakember úgy véli, már óvodás kortól el kellene kezdeni a felvilágosítást, természetesen az életkori sajátosságokat minden esetben figyelembe véve. Ebben a korban meg lehet tanítani az egymás iránti tiszteletet, majd általános iskolás korban már lehet beszélni a test változásairól. A kisiskolás lányoknak mindenképp érdemes beszélni a menstruációról, illetve arról, hogy van gyermeknőgyógyászat is, akihez el lehet menni menstruációs panaszok esetén is.

Az iskolákban sajnos teljesen eltérő a szexuális felvilágosítás, van, ahol éppen csak érintik a témát, de előfordul olyan is, hogy az iskolai védőnő vagy külsős szakember foglalkozik vele.

Nagyon fontos beszélni erről a gyerekeknek, érinteni lehet a nemi érés és a nemi szervek anatómiája témáját, de szó eshet a menstruációról, a korai magömlésről, a maszturbálásról, és a biztonságos szexuális együttlétről is.

Szexuális felvilágosító órát tartani nem könnyű, sokszor nevetésbe fullad egyetlen szó kiejtése is, de tudni kell kezelni ezeket a helyzeteket is.