Vita, veszekedés, megoldás?

"Ne a hangodat emeld fel! Tanulj meg jobban érvelni!" Nyelvtankönyveinkben olvashatjuk, sőt érettségi tételek is szólnak erről a négy betűről: V-I-T-A.

Egy érettségi tételben a következőt olvashatjuk a vita definíciójaként: „A vita az érvek ütköztetése, célja a vitapartnerétől eltérő vélemény igazolása, a partner meggyőzése. A vitának van tárgya, szerkezete és legalább két résztvevője eltérő állásponttal. A vita, az érvelés több társadalomtudomány eszköze és témája, pl. politika, retorika, filozófia, etika, jog, kommunikációelmélet, logika, pszichológia, stb. A vitának vannak erkölcsi szabályai, ezt nevezzük vitakultúrának.”

És a szerelemben ez hogyan működik?
Személy szerint nem igazán vagyok tapasztalt szerelmi téren, épp első kapcsolatomat élem immáron több mint egy éve. Előtte is voltak párkapcsolataim, de azok nem tartottak egy-két-három hónapnál tovább. S, hogy miért? Mert lehetetlen volt megbeszélni a problémákat, leülni, és egymás szemébe nézve elmondani, mi az, ami bánt, mi az, ami zavar, mi az, ami fáj.
Éretlen kisfiúk voltak. Azt hitték, hogy minden kapcsolat rózsaszín felhő, és nem lesznek problémák, viszont az is benne van a pakliban, hogy nem értem számukra annyit, hogy megbeszéljük a dolgokat. Ez már a múlt, nem számít. A jelen a lényeg, és az, hogy a sok csalódás után egy olyan párt adott nekem a sors, akivel mindent meg lehet beszélni, és nincs olyan, amire egy elfordított fej, egy unott arc lenne a válasz.
Egy vitát tudni kell kezelni. Ehhez pedig egy megértő és türelmes társra van szükség, akinek el lehet mondani a problémákat, meghallgatja, majd segít megoldást találni rá.
Persze nem lehet mindig mindent rengeteg türelemmel tűrni, és biztos, hogy lesznek nagyobb viták, amik veszekedéssé fajulhatnak. Minden kapcsolatban vannak mélypontok, amire közösen kell a feleknek megoldást keresniük.

Kompromisszumkészség, megértés, és szeretet…
Azt hiszem, ez kell ahhoz, hogy egy akár minden áldott nap veszekedő, vitázó pár boldog és egy tökéletes párt alkosson, mert ugyebár nincs olyan kapcsolat, amiben nincsenek viták. Az már nem is kapcsolat, mert ott valamelyik fél már nagyon nem foglalkozik a problémákkal. Persze magadban most azt gondolhatod, hogy: „Ez nem így van, mi soha nem veszekszünk, és boldogak vagyunk...”
Biztos vagy te benne? Na látod...

Forrás: INTIMZONA.HU/DMD

Vissza