Vágy, szerelem, vagy testiség?

Szex közben természetes, hogy nem az jár a fejedben, hogy vajon mi zajlik épp az agyadban, a testedben. Az érzelmi oldalra koncentrálsz, pedig az együttlétek a szervezeted is befolyásolják. Lássuk csak, hogyan…

A meghitt együttlétkor a testben oxitocin, azaz "szeretethormon" szabadul fel nagy mennyiségben. Ettől érzed azt, hogy csak vele akarsz lenni, kötődsz hozzá. Emellett elégedettséget is érzel, ami a dopaminnak, azaz a "boldogsághormonnak" köszönhető. Az oxitocin által kiváltott kötődés nemcsak szex közben jellemző, máskor is érezzük. Az is tény, hogy nagyon sokat számít, hogy milyenek az együttlétkor a körülmények. A kötődés nem mindig alakul ki. Ha például valaki szexuális erőszak áldozata, akkor a hormonok nem szabadulnak fel, nincs kötődés, nincs örömérzés és elégedettség.

Pont ugyanilyen egy boldogtalan kapcsolat is. Ahhoz, hogy újjáéledjen, nem elegendő csupán a szex. Ha az érzelmek nem stimmelnek, a fizikai háttér kevés, és a hormonok nem termelődnek varázsütésre. Természetesen lehet szexelni szerelem nélkül is, ez bizonyítást nyert már, ám nem mindenkinél működik. Vannak olyanok – főleg nők –, akik nem képesek érzelmi háttér nélkül szerelmeskedni senkivel. Náluk a kémia és az érzelmi telítettség egyszerre kell, hogy jelen legyen.

Mi történik a testtel?
Természetes, hogy az intenzív terhelés hatására növekszik a szíved teljesítménye, fokozódik a vér áramlása, könnyebben jut el azokhoz a szervekhez, amelyeknek szükségük van vérre. A vérbőség a férfiaknál merevedést okoz, a nők esetében pedig ettől duzzadnak meg a nagy- és kisajkak, valamint ettől lesz nedves a hüvely, így könnyebb a behatolás.

Az erogén zónáid nagyon érzékenyek lesznek egy pillanat alatt. Vannak olyan nők, akik ezek ingerlésétől is orgazmust képesek átélni. Ez is a fokozott vérellátásnak köszönhető. A szívritmus hirtelen felgyorsul, ám az orgazmus után viszonylag gyorsan visszaáll az eredeti állapotba.

Bizonyára te is megfigyelted, hogy az orgazmus előtti pillanatokban az izmaid megfeszülnek. Ez főleg a has, a csípő környékén és a lábakban jellemző. Az orgazmus után az izmok ellazulnak.

Az orgazmus következtében prolaktin termelődik a szervezetedben. Ez nyugtató hatással van rád. Ennek a hormonnak köszönheted, hogy szerelmeskedés után fáradtnak érzed magad, és kellemes álmosság ül rád.

Nem lehetsz teljesen biztos abban, hogy amit szex közben érzel, az milyen érzelem. Szerelem, vagy csak a hormonok űznek veled tréfát? A kémia nagyon fontos két ember között, hatására működik a szex, ám az is nagyon lényeges, hogy tisztában légy az érzelmeiddel, a kapcsolat jellegével is.

Forrás: IntimZóna

Vissza