Top téma

Gondolkodj előre!

A korai gyermekáldás elkerülésére, a gyermekek születési időpontjának gondos kitűzéséhez a szerelmesek seregnyi módszer közül választhatnak. Ennek ellenére megdöbbentően magas az abortuszok száma.

Világszerte csaknem másfél milliárd szülőképes – azaz 15–45 éves – nő él, s közülük évente 80 millió úgy esik teherbe, hogy nem tervezte a kismamaságot. Esztendőnként csaknem 26 millió legális és 20 millió tiltott magzatelhajtást végeznek a világon, ez naponta 126 ezer terhesség megszakítását jelenti. Magyarországon óránként 6 abortuszt végeznek, s a páciensek között egyre több a 13–18 éves lány.

Tabletta, óvszer vagy másféle megoldás? Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie – lehetőleg az orvosával egyeztetve. Mindenesetre a naptármódszer vagy a megszakított közösülés nem biztonságos, alkalmazását a szakemberek csak abban az esetben ajánlják, ha az esetleg bekövetkező terhesség nem okoz vállalhatatlan gondokat.

 

Gondolkodj előre

 

 

A sürgősségi fogamzásgátlók

A sürgősségi fogamzásgátlók vényköteles készítmények, csak orvos írhatja fel, a nem védett szeretkezést követően, 72 órán belül. A még nagyobb hatékonyság érdekében a leghatásosabb, ha az aktust követően a délelőtti vagy délutáni órákban keresed fel a nőgyógyászati szakrendelést. Amennyiben erre nincs lehetőséged, úgy a háziorvosodtól is tudsz segítséget kérni.

 

 

 

A sürgősségi fogamzásgátlás minden esetben nagy hatékonysággal nyújt segítséget "vészhelyzetben", azonban, mint a többi fogamzásgátlók esetében itt sem beszélhetünk 100%-os védelemről.

Mit jelent ez? Ha 100 nem védett szeretkezést veszünk alapul, akkor a fogamzásgátlás megfelelő alkalmazása esetén pár esetben előfordulhat, hogy szembe kell nézned a terhességgel.

Gyakori alkalmazáskor a sürgősségi fogamzásgátlás hatékonysága nem éri el a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletták hatékonyságát ugyanakkor alkalmanként nagyobb mennyiségű a hormonbevitel is. Ezzel a fogamzásgátló módszerrel csak abban az esetben élj, ha valóban sürgős segítségre van szükséged!

 

Sürgősségi fogamzásgátlás

 

Mint minden tablettának, ennek is lehetnek mellékhatásai, azonban ez nem törvényszerű, mértéke mindenkinél más és más. Leggyakrabban hányinger, hányás esetleg két menstruáció közötti vérzés fordulhat elő a módszer alkalmazását követő napokban. Ritkábban alhasi fájdalom, fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés léphet fel. A felsorolt lehetséges panaszok általában rövid időn belül megszünnek.

A sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása után a menstruáció a legtöbb esetben a várt időben jelentkezik, de előfordulhat az is, hogy néhány nappal előbb vagy később érkezik. Ha 5 napnál több a késés, felmerül a terhesség gyanúja. Ez esetben végezz el egy terhességi tesztet és keresd fel a nőgyógyászodat!

 

Tudd, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazása utáni ismételt szeretkezésre már nem terjed ki a módszer védő hatása!

Doktor

Felmerül a kérdés, hogy milyen gyakran élhetsz ezzel a lehetősséggel. Egy biztos ez nem a rendszeres fogamzásgátlás eszköze. Ha a módszert igénybe vetted, az adott menstruációs ciklusban többször már nem alkalmazhatod. A ciklus végéig védekezz valamilyen más fogamzásgátló eszközzel!

Amennyiben rendszeres nemi életet éltek és úgy döntötök, hogy a következő menstruációs ciklus kezdetétől már fogamzásgátló tablettát szeretnél szedni, mindenképpen beszélj orvosoddal arról, hogy melyik az, amelyik számodra a legmegfelelőbb!

Fogamzásgátlás doktor

Terhesség jelek nélkül

A természet néha elég ravasz, ugyanis vannak olyan babák, apró meglepetés csomagok, akik úgy elbújnak édesanyjuk pocakjában, hogy senki nem is veszi észre őket.

 Lehetséges okok, amikor a várandósságot később, vagy nehezebben lehet észrevenni:

1. Eleve rendszertelen menstruáció, akár több havi vérzéskimaradással.

2. A vérzés nem marad el a terhesség ideje alatt, az első néhány hónapban még pontosan megjön, de a mennyisége kevesebb.

3. A várandósság ellenére negatív terhességi teszt, de nagyon ritka esetben (például ha a vizsgálat kivitelezése hibás volt).

4. Fogamzásgátló tabletta szedése mellett esik teherbe.

5. Anyai betegség (pl. PCOS, magas prolaktin-szint).

6. Teltebb testalkat.

7. Drasztikus, szélsőséges diéták, stresszes életmód.

8. Felborult ciklus vagy esetleg túl kevés idő telt el az előző szülés óta.

9. Az anya túl fiatal, nem tudja értelmezni a teste jelzéseit, nem állt még be a ciklusa.

10. Előrehaladott anyai életkor.

Forrás: babaszoba

www.babaszoba.hu

Eljött a fogamzásgátlás új korszaka

A hormonmentes Rézgyöngy az elmúlt hónapokban egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A Rézgyöngy a hosszú távon is biztonságos és hatékony hormonmentes méhen belüli módszerek választékát bővíti.

Mi is az a Rézgyöngy?

A spirálhoz hasonló működésű méhen belüli fogamzásgátló eszköz. A méh üregébe helyezve hormonmentesen véd a nem kívánt terhességtől 5 teljes éven keresztül. A termék feltalálójának az volt a célja, hogy egy olyan hormonmentes és humánus fogamzásgátlót fejlesszen, amit bármilyen életkorú hölgy használhat.

A Rézgyöngy több mint 99%-os hatékonysággal bír, így a fogamzásgátló tablettáknál is hatékonyabb. Felhelyezése ugyan egy kicsit kellemetlen lehet, de mindössze néhány másodpercig tart, utána pedig szinte teljesen meg is lehet feledkezni a fogamzásgátlásról 5 évre. Mivel ez egy teljesen hormonmentes módszer, így nem okoz testsúlynövekedést, és szoptató kismamáknak is biztonsággal ajánlott. Ezenkívül még nem szült fiatal nők is használhatják, ugyanis nem ártalmas a későbbi fogamzóképességre.

Vissza a főoldalra

Hasznos linkek

Letöltések

Pályázatok

Kislexikon

Társoldalak

Tájékoztató tanároknak és szülőknek

Elérhetőség

Diamond agency

info@neesspanikba.hu

+36 20 933 9619