Tényleg szerelmes vagy?

Nagyon gyakori a kérdés: valóban szerelem, amit érzek? A válasz nem egyszerű.

A testi vágy nem szerelem

A testi vágy a szerelemmel igen könnyen összekeverhető érzés. A másik ember iránt megnyilvánuló rendkívül erős, intenzív vágyakozás szexuális természetű: a vonzalom pillanatnyi kémiai kölcsönhatáson alapul, nem valós kötődésen. Gyakran számunkra teljesen ismeretlen emberek után vágyakozunk, anélkül, hogy a tettek mezejére lépnénk, s jól elvagyunk a magunk fantáziaképeivel.

Sajnos, az emberek hajlamosak összetéveszteni a szexuális vonzalmat a szerelemmel. Vajon miért? Hogyan lehetséges összetéveszteni a szerelmet és a testi vágyat? Ha a testi vonzalom csak a szexről szól, hogyan szólhatna a testiség nélküli kapcsolat a szexualitásról? A szexuális vágyakozás testi vonzalom, semmi több. A szerelem ennél sokkal mélyebb, tartalmasabb érzés. A fiatalok egy része és sok felnőtt is a másik ember iránt érzett erős vágyakozását valami isteni szeretettel keveri. A vonzódás új dimenziója és a kamaszokat érő trendi kultúrhatások, amelyek a szexet a szerelemmel egy kalap alá veszik, csak fokozzák a zűrzavart.


A szerelem több mint szexualitás

Egyértelmű, hogy a szerelem nem azonos a testi vággyal. A fizikai vonzalom természetesen a szerelem esetén is jelen van, de sokkal több ennél. A szerelemhez elengedhetetlenül hozzátartozik a szeretet, a barátság érzése, az elkötelezettség és a bizalom.


Mi a szerelem?

- Amikor valóban szerelmes vagy, olyan érzés kerít hatalmába, mintha a legjobb, legmegbízhatóbb barátod lenne melletted, mindamellett, hogy testi vágyak is jelen vannak a kapcsolatotokban.
- A szerelem két, egymás boldogsága iránt elkötelezett ember találkozása.
- A szerelemnek semmi köze a féltékenységhez, a viszálykodáshoz, a próbatételekhez. Ha bizalmatlanság, féltékenykedés, bizonytalanságérzés üti fel a fejét, a szerelem halovány árnyékánál nincs többről szó.
- A szerelem fantasztikus erőt ad, sugároz.
- A szerelemben a szíved fenntartás nélkül kitárhatod szerelmed előtt, s biztos lehetsz benne, hogy mindennél jobban ügyel majd rá.
- A szerelem jó érzés; érzed, hogy általa jobb emberré válhatsz. Önpusztító érzésekre nem motivál.
- A szerelem könnyedén mennyekbe röpíti lelked, s beragyogja életedet.

Bármi, ami ennél kevesebb, nem lehet szerelem: csupán testiség, barátság vagy vonzalom.

Forrás: HVG.HU/DMD

Vissza