Tényleg a menstruációdtól függ a hangulatod?

A hormonjaid befolyásolják az egész életed nap, mint nap. Függetlenül attól, hogy hány éves vagy, a menstruációs ciklusod alatti hormoningadozások kihatással vannak a hangulatodra, az étvágyadra és a libidódra is.

 A ciklus korai szakaszában
Az ösztrogén- és a tesztoszteronszint alacsony. Ilyenkor jobban esik inkább otthon maradni, kevésnek érezheted az energiád. A minőségi alvás ebben a szakaszban csak hiú ábránd.

A ciklus közepén
A peteérés körüli időben a tesztoszteron a csúcson van, a szexuális vágyad egyszerűen nem hagy nyugodni. Az ösztrogén a legmagasabb a peteérés előtt, ettől úgy érzed, energikusabb és kreatívabb vagy

A ciklus végén
Csökken az ösztrogén és a tesztoszteron szintje, emelkedik a progeszteron. Ilyenkor sokkal nyugodtabb vagy. Ez az állapot azonban csak addig tart, míg a progeszteronszint emelkedni kezd, és elkezdődik a menzesz utáni állapot. A hormonok puffadásérzést, és étel utáni sóvárgást okozhatnak. A libidód is kicsit magasabb szinten lehet.

fotó: Healthline

A hormonok szerepe az ismerkedésben:
Felejtsd drága parfümöket és szempillaspirált. Peteérés idején vagy a legvonzóbb a férfiak számára. Ezt még egy tanulmány és egyben kísérlet is alátámasztotta, amit a Floridai Egyetemen végeztek. Férfiakat kérdeztek meg arról, hogy melyik nőt találják a legvonzóbbnak sok-sok nő közül. Voltak a nők között olyanok, akiknek épp peteérésük volt, és a férfiak zömmel őket választották. Azok a férfiak azonban, akik stabil, elkötelezett párkapcsolatban éltek, szinte soha nem az éppen ovuláló nőt választották a legvonzóbbnak. A kutatók feltételezik, hogy ez azért van, mert elkötelezett a férfiak „kikapcsolják” a biológiai meghajtójukat, hogy megőrizhessék a kapcsolatukat.

Míg az állatok világában ez a „kikapcsoló gomb” nem működik, az embereknél tudatalatti hormonális jelzések alakítanak ki egy olyan elkötelezett embert, aki a bizalmat és a hosszú távú kapcsolatot részesíti előnyben.

Forrás: IntimZóna

Vissza