Tedd, és ne tedd – Szex után

Szex után sokan elalszanak, vagy olyan nagy rózsaszín ködben léteznek, hogy sok fontos dologról feledkeznek meg. Ezek viszont az egészség megőrzéséhez elengedhetetlenek. Mutatjuk, mire figyelj szex után.

Természetesen nem kell azonnal kiugranod a pasi mellől, hogy rohanj a fürdőszobába, de jó, ha néhány dologra odafigyelsz szeretkezés után. Vannak olyan tennivalók, amelyek tényleg nagyon fontosak, és vannak olyanok is, amelyeket inkább ne tegyél szex után.

Tedd!
Mosakodj meg!

A nemi szervek lágy lemosása meleg vízzel nemcsak jól esik, hanem segít elkerülni például a húgyúti fertőzést. Arra figyelj, hogy ez csak külső mosakodás legyen, nem kell irrigálni, és főleg ne szappannal, tusfürdővel mosakodj odalent, mert ezek parfümöt tartalmazhatnak, ami irritálhatja a bőrt. Az irrigálást sokan ajánlják, de szex után ez többet árt, mint használ. Ennek az az oka, hogy az irrigálófolyadékok felborítják a hüvelyflóra egyensúlyát.

Menj el pisilni!
Igen, ez elég furcsán hangzik, de hasznos, ha együttlét után elmész WC-re. Nem kötelező, de hasznos, ugyanis növeli a fertőzés veszélyét, hogy szex közben a húgycsőbe is juthatnak baktériumok. Amikor kiüríted a húgyhólyagod, akkor ezeket a rossz baktériumokat is üríted. Ha iszol egy pohár vizet, segíthetsz, hogy könnyebben tudj pisilni, emellett a víz hidratál is.

Moss kezet!
Ez most amúgy is hatványozottan fontos, de szex után is jó, ha figyelsz rá. A fertőzések terjedését egy kis víz és szappan képes megállítani, ezért élj a lehetőséggel.

Viselj pamut alsóneműt!
A műszálas ruhák, fehérneműk izzadást okoznak, ezzel pedig ideális közeget teremtenek a gombák és a baktériumok számára. Viselj pamutból készült fehérneműt, ami kellően kényelmes, nem mellesleg pedig elég szexi is… próbáld ki!

Ne tedd!
Ne szappannal mosd meg a nemi szerved!

A szappan allergiás reakciót válthat ki, vagy irritálhatja az érzékeny területet. Mivel a hüvelybemenet és a hüvely maga is duzzadt állapotban van a folyamatos dörzsölődés következtében, a szövetek is tele lehetnek mikrosérülésekkel, a fertőzés veszélye nagyobb.

Ne kádban fürödj!
Szex után, ahogy már említettük, a szövetek megduzzadnak és a bőr felső rétege kissé elvékonyodik. A mikrosérüléseken keresztül jobban bejutnak a kórokozók is, amelyek a csapvízben elszaporodtak. A kádfürdőben ez szinte elkerülhetetlen.

Ne használj nedves törlőkendőt!
A nedves törlőkendők sok mindenre jók. Felfrissítenek, letörlik a piszkot a kezedről, stb. Ám szex után inkább kerüld a használatukat, ugyanis kifejezetten sok illatanyagot tartalmaznak, valamint fertőtlenítőszereket is, amelyek allergiát válthatnak ki és irritációt okozhatnak. Ezen kívül felboríthatják a hüvely baktériumflórájának egyensúlyát is.

Ha tudod magadról, hogy valamilyen fertőzésed van, észleled a tüneteket (égő érzés, viszketés, csípő érzés vizeléskor, a normálistól eltérő hüvelyfolyás), akkor inkább ne szeretkezzetek, mert a fertőzések könnyen terjednek, és vissza is kaphatod a pasidtól, ha nem vagytok elég körültekintőek. Amíg ki nem kezeled a fertőzést, mellőzzétek a szexuális életet.

Forrás: IntimZóna

Vissza