Te mindent megbeszélsz a pasiddal?

Még egy hosszú, jól működő házasságban is vannak problémák néha. Ezek azonban, ha időben megbeszélik őket, hamar megszűnnek. Ugyanakkor a gondok könnyen elmélyülhetnek, ha nem beszélnek róluk. A friss kapcsolatok pedig nehezen bírják ki, ha kommunikációs problémák vannak a felek közt.

Valami nem jó a kapcsolatodban? Egy ideje nem érzed jól magad benne? A szex nem jó, a napok rutinszerűen telnek, esetleg még más probléma is van köztetek. Mi az első dolgod? Felhívod a barátnődet, tanácsot kérsz egy Facebook csoportban, vagy a messengeren valakitől? Miért nem a pasiddal beszéled meg?

De miért van az, hogy a nők jobban megnyílnak egy kívülállónak, mint a saját társuknak? Félnek, aggódnak, hogy még rosszabb lesz minden, ha hangot adnak annak, ami nem jól működik? Te miért nem beszélsz a pasiddal?

Lehet, hogy attól tartasz, még nagyobb bajt okozol, ha beszélsz.

Amikor valakit szeretünk, nem akarunk neki fájdalmat okozni. Sokszor még akkor sem, ha mi magunk érzünk tehetetlenséget a kapcsolatban, fájdalmat a lelkünkben

Réka (21): Úgy két éve szoktam le arról, hogy a pasimhoz forduljak, ha valami nem oké. Az anyjával sosem jöttünk ki túl jól, és ez enyhe kifejezés. Az egész kapcsolatunkra rátelepedett, és nem tudtam Gergőt meggyőzni arról, hogy ez nem normális. A szerelmem erősebbnek bizonyult annál, mint, hogy felrúgjak emiatt mindent. Inkább hallgattam, és próbáltam erőt meríteni a barátnőm tanácsaiból. Mivel a kapcsolatunk jól működik, igyekszem úgy helyezkedni, hogy az anyját elkerüljem, így nem kell beszélnem sem vele, sem róla. Nehéz, de mégis úgy vagyok vele, hogy Gergő a fontos nekem, nem az anyósom, ezért nem akarom őket összeugrasztani.

Lehet, hogy a téma gátlásokat okoz benned.

A szexuális problémák, vagy az olyan jellegű gondok, amelyek kényes pontokat érintenek, nem egyszerűek.

Franciska (22): Nagyon nehezen beszélek a szexről. Egész gyerekkoromban azt hallottam az anyukámtól, hogy az nem jó dolog. Amikor először találkoztam a szexszel, furcsa csalódást éreztem, hiszen nem volt benne semmi rossz. A mostani pasimmal sajnos nem klappol minden az ágyban. Ő nemigen szeret az előjátékkal bajlódni, nekem viszont kell a hosszú romantikázás. Nem merek erről beszélni, az olyan furcsa, ha egy nő erről beszél a pasijának.

Lehet, hogy úgy érzed, hiába beszélnél, nem érnél célt.

Sokszor előfordul, hogy süket fülekre találsz? Pont ezért inkább bele sem kezdesz a mondanivalódba, csak sodródsz.

Reni (20): Három éve vagyok együtt a férjemmel, egy éve vagyunk házasok. Sok mindent átéltünk már, de a kommunikáció nem az erőssége. Eleinte még próbálkoztam, de rájöttem, hogy még a kisebb dolgokban sem tudunk dűlőre jutni. Ma már nem vesződöm vele. Ha valami bajom van, akkor anyukámat vagy a húgomat hívom, és velük beszélem meg. Tudom, hogy mások szemében ez borzalmas, sokan megkérdezik, hogy miért nem a férjemmel beszélem meg ezeket, de én már megszoktam, és jó így nekem, meg persze neki is. Azokkal a dolgokkal foglalkozunk, amelyek boldoggá tesznek, a többi pedig megoldódik.

Lehet, hogy attól tartasz, hogy ha kiderül, amiről beszélnél, az a kapcsolat végét is jelentheti.

Egy hűtlenség, vagy valami nehezen elfogadható probléma választás elé állít – már, ami a kommunikációt illeti.

Dalma (24): Megcsaltam a pasim, nincs, mit szépíteni ezen. Sajnos megtettem, de nagyon meg is bántam. Már akkor rosszul éreztem magam, amikor megtörtént, utána pedig sokáig mardosott a bűntudat. Nem akarok vele beszélni erről, mert, ha megtudja, biztos, hogy elhagy. Tudom, hogy ez így nem fair, de muszáj hallgatnom, mert szeretem őt, és nem akarom elveszíteni. Nagy csalódás lenne számára, ha megtudná, és nekem nem is jelentett semmit. Fölöslegesen kockáztatnék, inkább megpróbálok ezzel együtt élni.

Ne hagyd, hogy a félelmeid befolyásoljanak a kapcsolatodban, mert az hosszú távon nem lenne jó. Ha a szerelmed látja, hogy nyitsz felé azzal, hogy elmondasz neki mindent, ami a szívedet nyomja, minden a megfelelő irányba tud haladni. Azonban akkor, ha a párod érzi, hogy nem tudtok őszintén megbeszélni semmit, el is veszítheted. Természetes, hogy néha tanácsot kérsz másoktól, de ne hagyd, hogy mások döntsenek helyetted a saját kapcsolatodról.

Forrás: IntimZóna

Vissza