Szexuális úton terjedő betegségek és megelőzésük

A nemi úton terjedő betegségek egyidősek az emberiséggel. A megelőzésükhöz fontos a megfelelő felvilágosítás és tájékoztatás.

Mik a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek ma Magyarországon?

A leggyakoribb ilyen jellegű betegségek a gombásodások, amelyek az esetek körülbelül 80%-át teszik ki. Ezen kívül gyakori még a HPV fertőzés is. Gonorreával, szifilisszel vagy AIDS-cel keveset találkozom.

Van-e olyan korosztály, amely jobban érintett a szexuális betegségek kapcsán?

Nyilvánvalóan a fiatalabbak érintettek inkább. Külön problémát jelent ezen felül, hogy sajnos például a HPV esetén férfiak is lehetnek vírushordozók, és mivel többségük panasz és tünetmentes, ezért nem is gondolnak arra, hogy fertőzhetnek.

 

20-30 évvel ezelőtt az AIDS nagy félelmeket keltett a köztudatban. Mi az oka annak, hogy manapság már a ritka szexuális úton terjedő betegségek között tartják számon?

Nagyon sokat számított a felvilágosítás, és az emberek most már sokkal jobban odafigyelnek arra, hogy milyen partnert választanak maguknak, illetve a veszélyeztetett rétegbe tartozók sokszor mennek szűrővizsgálatra is. Ennek köszönhetően én magam sem látom, hogy megemelkedne az AIDS fertőzések száma. Ami szerintem még fontos, hogy a lombikbébiprogramokban részt vevők mind átesnek egy kötelező szűrővizsgálaton, ez is hozzájárulhatott az esetek számának lecsökkenéséhez.

Az imént említette, hogy messze a gombásodások a leggyakoribb nemi úton terjedő betegségek. Mi a leghatékonyabb megelőzési mód, hogyan védekezzünk az ilyen fertőzésekkel szemben?

Sajnos nehéz a védekezés, mert rengeteg típusú gombás fertőzés van, köztük sok olyannal, amelyekhez még csak nemi érintkezés sem feltétlenül szülséges, tehát egy uszodában vagy egy nyilvános mellékhelyiségben is elkapható a betegség. Ilyen esetben a normális baktériumflóra fenntartása jelent segítséget, ehhez nagyon sok tejsavas és egyéb készítmény kapható már. Emellett érdemes tudni, hogy az antibiotikumok megölik a normális baktériumflórát, és sajnos rengeteg ilyen készítményt írnak fel az orvosok, ezért érdemes ilyenkor rögtön hüvelykúpot is kérni. Előfordulhat az is, hogy a hölgyek partnere szed antibiotikumot, és ez is elég lehet ahhoz, hogy a hölgy baktériumflórája meggyengüljön az adott partnerrel történő együttlét miatt. Ilyenkor mindkét felet gyógykezelni kell, különben nem múlik el a fertőzés.

A HPV a másik gyakori betegség, amelyet említett. Mit érdemes tudni erről az állapotról?

Az esetek nagy részében nem kell megijedni a HPV vírustól, mert mindig a rákszűrés eredménye számít. Ha a rákszűrés eredménye negatív, akkor nincs jelentősége annak, hogy valaki HPV vírushordozó-e vagy sem. Ilyenkor én csak annyit szoktam tanácsolni, hogy járjon az illető gyakrabban rákszűrésre. Érdekesség, hogy a HPV vírust nagyon sokszor összetévesztik a condyloma vírussal, amely szemölcsszerű kinövéseket okoz a hüvely bemenetén, illetve férfiak esetében a péniszen. Bár a condyloma vírus is a HPV-k csoportjába tartozik, de ez a fertőzés gyógyítható, kiváló gyógykészítmények kaphatók a kezeléséhez.

Forrás: INTIMZONA.HU/DMD

Vissza