Szerelem a munkahelyen

Mindennapjaink nagy részét az irodában töltjük, elkerülhetetlen, hogy ott is ismerkedjünk, ám itt jön be a házinyúlra nem lövünk alapszabály, és ez nem véletlen. Egy felmérés szerint az emberek 58%-a volt már munkatársba szerelmes, ugyanakkor egy szakítás akár a munkahely elvesztéséhez is vezethet.

Házinyúlra nem lövünk! Vagy mégis?

„Mi a jó abban, ha otthon is, meg a munkahelyen is csak egymást látjátok? Én szeretem, hogy nem vagyunk együtt egész nap a barátommal és délután már várom, hogy találkozzunk. Azt hiszem, simán tönkreteszi a kapcsolatot, ha 24/7 együtt vagyunk, de ez nem azt jelenti, hogy nem vagyok szerelmes, csak jó egyedül is lenni! Inkább jó barátságok alakultak ki munkahelyen, szerelem és szex nem! Egy csaj bármikor tud szerezni szexpartnert, minek pont a munkahelyről? És a fölösleges félelmektől is mentesít, ha nem dugsz munkatárssal, arról nem is beszélve, ha már egynél többel lefekszik egy csaj, akkor már lotyó. Ez tök béna dolog, mert ha egy pasi több csajt is megfektet, akkor az menő! Szóval munkahely kilőve – egyelőre, de azért nem mondom azt, hogy soha...” – foglalja össze tömören J sokak álláspontját.

Sokan viszont nem értenek vele egyet, az biztos: a vault.com felmérése szerint az emberek 58%-a esett már szerelembe a munkahelyén, az SHRM tanulmánya szerint a HR-esek 44%-a, aki találkozott irodai párkapcsolatokkal, azt mondta, hogy a kapcsolatok házasságban végződtek, és növelték a munka hatékonyságát.

Az irodai kapcsolat pozitívumaként továbbá érdemes megemlíteni, hogy legalább jól ismerjük a másikat már az első randin. Nem tévedhetünk nagyot, ha egy olyan kollégával jövünk össze, akivel már több közös projektünk volt, így mindig van közös témánk. Lesz kivel megbeszélni a munkahelyi problémákat, és az is jó, hogy nem kell külön elmagyarázni párunknak, hogy mi a bajunk a főnökkel. Nem kell féltékenykedni, úgyis egész nap nézzük a másikat, tudjuk mikor, mit csinál. De vannak negatív hatásai is a kollegák közti szerelemnek:

„A közösségnek nem kifejezetten előnyös, ha van egy pár a csapatban, mert mindenki óhatatlanul belekeveredik a dologba. Figyelik, mi zajlik előttük” – mondja Gazdag Enikő, pszichológus. Szakításnál is kevéssé praktikus, hogy a munkahelyünkön kezdtünk viszonyt, mivel a kollégák óhatatlanul valaki pártjára állnak, kettészakad a csapat.

Az egyén gondolkodása a döntő

„Ha már kollegiális szerelem, akkor az otthonról hozott mintáktól nagyban függ, hogyan kezeljük a helyzetet. Ha azt látjuk, hogy szüleink is békében, jó kollégaként élnek együtt, nem lesz gond a közös munka, sőt, meg is erősítheti kapcsolatunkat” – mondja a szakember. „Jó lehet, ha más területen dolgoznak, mondjuk az egyikük a pénzügyön, a másik a HR-en. De persze az is pozitív lehet, hogyha szorosan együtt dolgoznak, gondolok itt a családi cégekre, ismerősöm például a férjével dolgozott együtt évekig, és nagyon jól tudtak együttműködni, sőt, említett ismerős édesanyja is a férjével együtt dolgozott évtizedekig, minden probléma nélkül. Az a fontos, ki, milyen mintát hoz otthonról” – teszi hozzá a szakember.

Általános jó tanácsok

Mielőtt kapcsolatba kezdene egy egyedülálló kollégával, mindenképp randizzon vele az irodán kívül. A legjobb, ha elmennek valahova hétvégén, és hamar tisztázzák, hogy kinek mi az érdeklődési köre. Ha úgy dönt, belekezd a kapcsolatba, akkor is különítse el a párkapcsolatot és a munkát: az irodában ne becézgesse a másikat, ne beszéljenek otthoni problémákról, és fordítva, otthon is kerüljék a folyamatos szakmázást. Ha mégis szakításra kerül sor, bonyolódik a helyzet: nem elég, hogy minden áldott nap nézheti a szemetet, aki dobta / a lúzert, akit dobott, még a pletykákat is el kell viselnie. A kapcsolatot magánügyként kell kezelni, nem titokként: azaz a felettes, vagy a HR-es mindenképp kell, hogy tudjon róla, de mások nem feltétlenül. Főleg, ha felettes-beosztott viszonyban van a két fél.

Megcsalósdi

Kisebb cégeknél, családi vállalkozásoknál közelebb kerülnek egymáshoz a kollégák és nagyszerű barátságok szövődnek, de szerteágazó szerelmi szálak a nagyvállalatoknál várhatók: ott mindig van új munkaerő, és távoli szakterületek, osztályok, emeletek.

Az AskMen azt ajánlja a pasiknak, hogy ne kezdjenek dzsigolóként hódítani, inkább egy nőt pécézzenek ki, és szerezzenek meg – így megmarad a jó hírük, és az az egy nő is nagyobb eséllyel akad fenn a hálójukon, mintha mindenkivel próbálkoznak. Az irodai flörtölés pedig állítólag szinte kötelező, mindkét félnek szüksége van ugyanis olyan megerősítésre, hogy kívánatos a másik nem számára. Az irodai flört komolyra fordulása addig elvileg rendben is van, amíg nincs a feleknek családja vagy tartós kapcsolata a munkahelyen kívül.

„A szerelem alaptörvénye, hogy a közelség előhozza az érzéseket, így aztán nagy az esélye, hogy munkahelyen párkapcsolat alakuljon ki. A munkahelyi szerelemnek több veszélye is van, az egyik, ami nagyon gyakori, ha családos férfi talál magának szeretőt a munkahelyén. Az esetek 70%-ában munkahelyről jön a harmadik, ami rengeteg bonyodalommal jár: ha a feleséggel marad a férfi, akkor valakinek mennie kell a munkahelyről. Ha minkét fél független, jobb a helyzet, akkor viszont szakítás után kell sajnos felmondani az egyik félnek” – mondja Gazdag Enikő pszichológus.

"Szerintem, ha kölcsönös szerelemről van szó, semmiképp sem gáz kollégával viszonyba bonyolódni. Azt gondolom azonban, hogy ez nem tartozik mindenkire, és hogy legalább két évet levesz a kapcsolatukból. Elvégre együtt bejárni dolgozni és még otthon is egymást nézni, az nekem sok lenne, illetve a környezetemben, akikkel ez megtörtént, azoknak is sok volt. Ha arról van szó, hogy egy részeg éjszakán összegabalyodik valaki a kollégájával mindenki előtt, aztán meg egy másikkal egy év múlva, és folytatja a sort, akkor ne lepődjön meg azon, hogy ócska lesz mások szemében. Egyébként szerintem ez sokat levesz az egymás iránti tiszteletből, pláne ha főnök-beosztott a viszony, elvégre sokkal több mindent megenged majd magának mindkét fél a másikkal szemben munka közben. Megváltoznak a viszonyok, na".

Forrás: INTIMZONA.HU/DMD

Vissza