Stressz és szex – az állandó kapcsolat

A szex és a stressz számos módon kapcsolódik egymáshoz. A legtöbben ösztönösen tudjuk ezt, és érezzük is, például akkor, ha egy különösen stresszes hét áll mögöttünk, a libidónk pedig az asztal alatt. A stressz rombolja a szexet, vagyis inkább az arra való hajlandóságot. A kiegyensúlyozott szexuális élet azonban képes javítani a stressz által okozott kellemetlenségeken, segít feldolgozni azokat.

Jó szex és jó hangulat
Az Arizona Állami Egyetemen végzett tanulmányban, középkorú nőknél vizsgálták azt, hogy azoknak, akik együtt voltak a partnerükkel, a következő napon kevésbé volt rossz a hangulatuk, kevésbé voltak stresszesek, mint azok a nők, akik nem szexeltek, vagy partner nélkül volt orgazmusuk.

Jó hangulat és jó szex
Ugyanez a tanulmány megállapította, hogy a jó hangulatban lévő nők esetében többször jött létre a partnerükkel fizikai kontaktus, szexuális együttlét. Ez azt mutatja, hogy a szex-stressz kezelés két irányba is működik.

Szex és vérnyomás
Egy másik tanulmányban vizsgálták a résztvevők vérnyomását, olyan helyzetekben, amelyek gyakran okoznak stresszt – pl. a nyilvános beszéd vagy a nehéz matematikai feladatok megoldása során. Azt tapasztalták, hogy azoknak, akik nemrégiben voltak együtt szerelmükkel, kevésbé emelkedett a vérnyomása a stresszel járó események során. Ez arra enged következtetni, hogy a szex mentőövet jelent a kihívásokkal teli helyzetekkel szemben, ami jó dolog.

Orgazmus és egészség
Az orgazmusnak sok előnye van az egészségre és a stressz enyhítésében is. Segít a test relaxációjában, és számos olyan hormont szabadít fel, amelyek támogatják a szervezet egészségét. Ez a fajta relaxáció emocionálisan is nagy jelentőségű.

Mély, nyugodt lélegzés
A mély, nyugodt légzés könnyíti a testet, oldja a feszültséget, és csökkenti a stresszt. Igaz, hogy egyszerűen, bármikor végezhetsz légzőgyakorlatokat, és megtapasztalhatod az előnyeit, de a légzőgyakorlatok előnyeit miért ne ötvöznéd a partnereddel való élvezettel és intimitással? Sokkal élvezetesebb, nemde?

A tapintás, az érintés
Tanulmányok azt mutatják, hogy a masszázs nagymértékben segít a stressz oldásában. Számos kutatás készült már az érintés témájában, érdekes eredményekkel. Azok a csecsemők, akiket nem érintenek meg sokszor, a későbbiekben emocionális téren nehezebben boldogulnak. Az érintés felnőttkorban is nagyon fontos. A pihentető, szerető érintés, amit kapni és adni is nagyon jó, valódi stresszoldó is lehet.

Az endorfinok
A szexuális aktivitás endorfinokat és más hormonokat szabadít fel. Ezek a vegyi anyagok ellazíthatják a testet és az elmét, így jól érezheted magad, akár a szex után órákkal is.

Fizikai edzés
A lelkesedéstől függően sok kalóriát égetsz el szex során, és így élvezheted a testmozgás stresszkezelési előnyeit is.

Forrás: IntimZóna

 

Vissza