Párkapcsolati vita

Egy jó kapcsolat alapja egy jó vita

Vannak olyan párok, akik állítják: ők soha, semmin nem veszekszenek, egy hangos vagy rossz szó nem hangzik el kettejük között. Mindenben egyformák, mindenben egyetértenek. Nem vitáznak, nem kiabálnak – és nem mondanak igazat. Pontosabban lehet, hogy a kapcsolatuk valóban békés és szeretetteljes, legalábbis annak tűnik, ám ha megkapargatnánk a csillogó felszínt, egymás után bukkannának elő az elfojtás, a megalkuvás, az önámítás vagy más gondok okozta fájdalmasan lüktető sebek. A vita nem rossz dolog, abban az esetben, ha nem kígyót-békát kiabálunk egymásra, hanem átgondolunk, megvitatunk egy-két dolgot, amiben nem értünk egyet. Ugyanis ha betartunk néhány szabályt, a vitás helyzetek akár még erősebbé is tehetik a kapcsolatunkat. Íme néhány alapszabály!

1. Mindig neki van igaza
A konfliktusok minden kapcsolatban elkerülhetetlenek és helyénvalóak. A szakemberek szerint fontos, hogy minden esetben törekedjünk egy egészséges vita fenntartására, és ne hagyjuk, hogy értelmetlen és céltalan veszekedésig fajuljon a nézeteltérés.


2. Tudatosság és gyakorlás
Beszélgetés közben legyünk empatikusak. Próbáljuk meg a másik szemével látni a dolgot, képzeljük bele magunkat az ő helyzetébe. Próbáljuk megérteni őt, és ennek adjunk is hangot. Mondjunk olyasmit például, hogy „Azt hiszem, megértem, amit mondasz és amit érzel” vagy éppen „érthető, hogy így látod”. Ezzel megmutatjuk a másiknak, hogy nem az ellenségei, sokkal inkább a barátai vagyunk. És ezeket a frázisokat ne üresen szajkózzuk, tényleg legyünk kíváncsiak a miértekre. Ne vágjunk egymás szavába, adjunk időt egymásnak, hogy mindketten elmondhassuk, mit gondolunk a dologról, hogyan látjuk a helyzetet.


3. Kényesebb témára adjunk időt

Ne sértegessük, ne kritizáljuk a másikat, ne ítélkezzünk. Elég csak belegondolni, hogy nekünk hogyan esne, ha a párunk sértegetne vagy kritizálna bennünket. Amikor úgy érezzük, hogy egyre idegesebbek, feszültebbek leszünk, s már-már nehéz visszafogni magunkat, kérjünk szünetet, hogy lehiggadjunk, hogy nyugodtan végiggondolhassuk, amit mondani szeretnénk. A durva szavakkal csak megbántjuk a másikat, ami teljesen értelmetlen és fölösleges. Maradjunk a jelenben, ne hánytorgassunk fel mindenfélét, ami csak az eszünkbe jut. Koncentráljunk az aktuális problémára.


4. Tudatosítsuk a másikba, hogy szeretjük

Mondjunk olyasmit például, hogy „Mit tehetnék, hogy neked jobb legyen?”, vagy „Hogyan tudnék segíteni neked ebben?” Ha szerető környezetben, biztonságban érzi magát a párunk, valószínűleg könnyebben megnyílik előttünk és őszintén el tudja mondani, mit gondol, mit érez.
 

Forrás: egy.hu

Vissza