Párkapcsolat - A varázsszó: "bocsánat"

Soha nem hittem volna, hogy egy szónak olyan nagy jelentősége lehet egy párkapcsolatban, mint a "bocsánat"-nak. Megjavítja, ami széttört, összeragasztja, ami elszakadt, kipótolja, ami hiányzik. Csak tudni kell kimondani…

Évek kellettek, hogy rájöjjek, az őszinte bocsánatkérés sokkal fontosabb, mint bármi más szó, vagy kifejezés, amelyet egymásnak mondunk. Még a "szeretlek"-nél is fontosabb. Egyes kapcsolatok azért futnak zátonyra, mert a pár tagjai képtelenek arra, hogy bocsánatot kérjenek, ha hibáznak. Ha pedig kimondják mégis, akkor nincs mögötte semmi tartalom.

Sokan csak szabadulni akarnak egy-egy konfliktusból a bocsánatkéréssel, elodázzák a problémát, valójában pedig nem is gondolják komolyan. Pedig az, ha a partnerünk elismeri a hibáját, beismeri a tévedését, és bocsánatot kér, az olyan, mintha egy tiszta patak ömlene a piszkos, állott víz helyére. Az egész nagyon építő jellegű a kapcsolatra nézve, és az egyén lelkét tekintve is.

A "bocsánat" szó helyrebillenthet mindent. Újrateremti a bizalmat, képes feledtetni a csalódást és más negatív dolgokat.

Az önbizalom hiánya és a bocsánatkérés
Bizonyára te is találkoztál már olyan emberrel, aki szinte mindenért bocsánatot kért. Az önbizalomhiányos emberek azért teszik ezt, hogy elkerüljék a konfrontálódást. Nem bírják ugyanis elviselni a negatív energiákat, a békétlenséget. Félelem vezérli, ezért nem számít valódi, szívből jövő bocsánatkérésnek.

Az érzelmi érettség és a bocsánatkérés
Azok az emberek, akik lelki és érzelmi területen fejlett intelligenciával rendelkeznek, könnyebben tudnak bocsánatot kérni. Számukra ugyanis nem az a fontos, hogy igazuk van-e, nem saját maguk, hanem a kapcsolat számít nekik. Ha hibáznak, képesek higgadtak maradni, nem a másikat hibáztatják, hanem szeretet által vezérelve kimondják, hogy "bocsánat". A felelősségvállalás nem megy mindenkinek, erre csak olyan jellem képes, aki kellőképp erős és magabiztos.

Vannak, akik nem tudják kimondani
Sokaknak olyan a bocsánatkérés, mint egy kellemetlen gombóc a torkukban. A kikényszerített szavak sosem tesznek senkit boldoggá. Azok pedig, akik nem akarják kimondani, azért nem teszik, mert azt gondolják, ettől szánalmasnak, gyengének tűnnek majd mások előtt.

Akkor teszel jót magatoknak, ha elrugaszkodsz attól a sztereotípiától, hogy egy kapcsolatban úgy kell élni, hogy ne kelljen bocsánatot kérni. Ez sosem lehet megoldás, ugyanis nem lehet hibák nélkül élni, egyszerűen nincs olyan. Mindenki követ el hibákat, a kapcsolat sikere azonban azon múlik, hogy hogyan álltok egymáshoz, ha gond van. Abban az esetben, ha a szeretet és a megértés vezérel benneteket, akkor nem harcoltok az igazatokért, hanem el tudjátok engedni.

A bocsánatkérés nehéz dolog, össze kell szedned magad, minden bátorságodra szükség van hozzá. Azonban, ha megtörténik, olyan közel kerülhettek egymáshoz, mint előtte soha.

Forrás: IntimZóna

Vissza