Nyitnak a fürdők - Intim fertőzéseket is elkaphatsz!

Fontos az óvatosság!

Valószínűleg nem marad mindig ilyen hűvös az időjárás, jön majd a strandidő hamarosan. Addig is zárt fürdőkben múlathatod az időt, hiszen a korlátozások feloldásával látogathatók lesznek. Azonban nagyon körültekintőnek kell lenned, mert ha nem vigyázol, könnyen összeszedhetsz intim fertőzéseket. Ezek a leggyakoribbak.

Ahogy közeledik a meleg, és egyre többet vagyunk a szabadban, vagy olyan helyeken, ahol fürdeni lehet, veszélyeknek tesszük ki magunkat. A kórokozók ugyanis tobzódnak a meleg, nedves környezetben. Gombák, baktériumok és vírusok szaporodnak könnyedén a fürdőkben, de a nyílt vizekben is. Fontos tehát, hogy betartsd az alapvető intim higiéniás szabályokat.

Aranyszabályok – ha fürdőbe, strandra mész, ezeket tartsd be!

1. Medencehasználat után zuhanyozz le és törölközz meg alaposan.

2. Ha teheted, cseréld le a vizes fürdőruhát szárazra. A fülledt, meleg és nedves környezet igencsak kedvez a kórokozóknak.

3. Használj külön törölközőt a törölközéshez és a pihenéshez a tested alá.

4. Soha ne feküdj rá a napozóágyakra úgy, hogy nem terítesz magad alá egy törölközőt.

5. A nyilvános WC-kbe, zuhanyzókba mindig papucsban menj. Nem csak a hüvelygomba kellemetlen!

6. Ne szőrteleníts közvetlenül a fürdőzés előtt.

7. Ha menstruálsz, lehetőleg ne menj vízbe, mert ilyenkor sokkal fogékonyabb a szervezet a fertőzésekre.

8. Válassz könnyű, lenge, pamutruházatot és kényelmes fehérneműt.

Ezektől az intim fertőzésektől kell tartanod leggyakrabban, ha fürdőbe mész

HÜVELYGOMBA

Ennek a kellemetlen viszketéssel és égő érzéssel együtt járó megbetegedésnek a kialakulása főleg a nem megfelelő intim higiénia következménye, de állhatnak a háttérben más okok is. Ilyen például a helytelen, szénhidrátokban gazdag táplálkozás, antibiotikumok szedése utáni állapot vagy a kezeletlen diabétesz is. Kaphatók rá kenőcsök, gyógyszerek vény nélkül, de érdemes orvoshoz fordulni, hogy célzott kezelést kaphass. Ez azért lényeges, mert a gombás és a bakteriális hüvelyfertőzés tünetei igen hasonlóak lehetnek, a kezelésük azonban nem minden esetben egyezik.

HÓLYAGHURUT

Helytelenül hívjuk ezt a fertőzést felfázásnak, ugyanis itt nem arról van szó, hogy megfázunk, felfázunk, hanem egy bakteriális fertőzés jut el a húgyhólyagba a rövid húgycsövön keresztül. Kialakulásáért az E.coli baktérium felelős, ami a hólyag és a húgyutak falához tapad, és ott szaporodik el. A következmény: gyulladás, alhasi fájdalom, égő érzés.

STAPHYLOCOCCUS-FERTŐZÉS

Nagyon gyakori baktériumfajról van szó. A bőröd és a nyálkahártyád jelenti számára a Kánaánt, ahol nagyon jól érzi magát. Akkor válik veszélyessé, ha a bőr vagy a nyálkahártya felületén sérülés keletkezik, vagy amikor eleve gyengébb valamiért az immunrendszered. Ez a baktérium húgyúti fertőzést, hüvelygyulladást, árpát a szemeden, de tüdőgyulladásért is lehet felelős. Ha ez a baktérium okoz nálad intim fertőzést, annak jele a sötétebb, kellemetlen szagú hüvelyi folyás, a fájdalmas vizelés. Fontos, hogy orvoshoz fordulj ezzel a fertőzéssel.

Megfelelő körültekintéssel, és a fenti aranyszabályok betartásával jó eséllyel elkerülheted az intim fertőzéseket. Érdemes tehát egyszer odafigyelni, és ezzel megóvod magad egy hosszadalmas kezelési tortúrától.

Forrás: IntimZóna

Vissza