Nincs kedved a szexhez?

Előfordulhat, hogy a nagy szerelem és a rózsaszín köd ellenére nincs kedved összebújni a szerelmeddel. Hogy ennek milyen okai lehetnek? Számos olyan dolog lehet az életedben, ami kihat a szexuális életedre is. Ha ezeket a dolgokat, szituációkat, történéseket megfelelően tudod kezelni, hamar fényt deríthetsz a hálószobai problémák megoldására is.

 Lássuk, milyen okok jöhetnek szóba – a teljesség igénye nélkül –, amiért épp nincs kedved a szexhez.

1. Kapcsolati problémák
Ez az egyik leggyakoribb oka annak, hogy nem akarod a gyengédséget. A „túl fáradt vagyok” érzés általában csak álca. Valószínűleg nem akarsz szembenézni a kapcsolatod problémáival. Igaz, hogy sokkal könnyebb azt mondani, hogy fáradt vagy, mint leülni beszélni egymással. Pedig ez az egyedüli megoldás, hogy helyrehozzátok, ami nem működik.

2. Túl sok TV
Egy hosszú nap után valóban jól esik csak ülni és bámulni a TV-t. Ez mindaddig rendben is van, míg nem ez az egyedüli közös programotok. A TV ugyanis hozzájárul az alvászavarok kialakulásához, felborul a bioritmus, elvész az intimitás és a gyengédség a kapcsolatotokból. A képernyő helyett válasszátok inkább egymást. Kedveskedjetek és kényeztessétek egymást. A hálószobából pedig száműzzétek a televíziót.

3. Túl elfoglalt vagy
Persze biztos létezik az az élethelyzet, amikor tényleg nagyon túlterhelt és elfoglalt vagy. Egy vizsgaidőszak vagy az új munkahely mindig rátesz egy lapáttal a már amúgy is szoros rendszerre. Azt azonban mindig tartsd szem előtt, hogy a jó szex nagyon fontos az életminőség szempontjából. Olyan hormonokat szabadít fel, amelyek erőt adnak a további terhek elviseléséhez. A nehézségeket csökkentheted, de ne a szexből vegyél vissza.

4. Folyton nyomás alatt vagy
Amikor túl sokat várnak el az embertől, nem igazán van kedve semmilyen teljesítéshez. Egy idő után teljesen kiakad a műszer. Így van ez a szexualitásban is. Ha úgy érzed, hogy a partnered nyomás alatt tart, túl nagyok az elvárásai a szex terén, beszéld meg vele, hogy neked így elmegy a kedved az egésztől. Mondd el, hogy néha jól esik, ha csak átölel és úgy alszotok el.

5. Rossz hormonális egyensúly
A hormonjaid irányítják az egész tested. Ha nincs jó egyensúly a hormonháztartásodban, az kihat a szexuális életre is. A libidód csökkenhet, férfiaknál erekciós zavarok léphetnek fel, nőknél akár a frigiditásig fajulhat a dolog. Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha sokáig tart a szexmentes élet, mert hormonális okok is lehetnek a háttérben.

6. Depresszió
A depresszió számos formában ölthet testet. Az egyik arca az általános szomorúság és fáradtságérzés. Ez természetesen befolyásolja a szexualitást is. Ha a depresszió tüneteit tapasztalod magadon, vagy a párodon, az első lépés az, hogy ezt kezeljétek. Beszélj egy terapeutával, hogy mit javasol, milyen megoldások jöhetnek szóba, hogy visszanyerd a lelkesedésed és az életkedved. A depresszió kezelésére gyakran alkalmaznak gyógyszereket, ám sokaknál hoz eredményt a terápia, a testmozgás és az alvási szokások megváltoztatása is.

7. Unalom
Az általános unalom igen jellemző manapság. Sajnos kihat a szexuális életre is, ezért nagyon gyorsan tenni kell ellene valamit. Az egyik módja annak, hogy újjáépítsétek a szexuális energiát és újra legyen szexuális életetek, az, hogy legyen valami más, amiért közösen lelkesedtek. Osszátok meg egymással azokat a hobbikat, amelyeket szívesen űztök, ez adhat egy újabb szikrát a kapcsolathoz, és helyrerázhatja a szexuális életeteket is.

Forrás: IntimZóna

Vissza