Nem szexelsz? Ez történhet a testeddel…

Ha átmeneti vagy tartós cölibátusban élsz, az nem feltétlenül lesz komoly hatással az általános egészségi állapotodra, ám váratlan változásokat tapasztalhatsz a saját testeden, az érzéseiden, érzékeiden. Összegyűjtöttük most az 5 legfontosabbat.

Változik a libidód – és nem feltétlenül jó irányba
A szex erőteljes dolog. Hatalma van, hogy javítsa a hangulatod, befolyásolja a mindennapjaid. Bizonyított tény, hogy már heti egy együttlét is növelheti az élettartamot. Ha valamiért kénytelen vagy szex nélkül élni, érezheted, hogy folyamatosan növekszik benned a vágy, hogy szexelj, de ennek az ellenkezője is bekövetkezhet, azaz csökkenhet a libidód. Ha számodra a szex nem a legfontosabb dolog, akkor persze nem fog zavarni. Eleinte. Ám a szex olyan szükséglet, amit a hormonok irányítanak, és ezért egy idő után már nem is a szeretkezés, vagy a másik ember közelsége fog hiányozni, hanem maga az aktus. Idáig azonban nem szabadna eljutni.

Akár depressziós is lehetsz
A szexmentesség hosszú távon olyan elemi szükségletektől foszt meg, amelyekre mindenkinek nagyon nagy szüksége van: az érintés, az ölelés például beindítja az oxitocin termelődését. Ez az anyag a kötődés kialakulásáért, az összetartozás érzésének erősödéséért felelős. Tanulmányok mutatták ki, hogy a szexuális kapcsolat hiánya és a depresszió összekapcsolódik, azaz, ha valaki nem szexel eleget (amennyi neki elég), akkor könnyebben eshet depresszióba. Ha amúgy egészséges vagy, akkor csak a szexmentességtől nem leszel depressziós, ám bizonyára kevesebb endorfin és oxitocin termelődik majd a szervezetedben, így a kedved is rosszabb lesz, és stresszt is rosszabbul kezeled majd. Az általános közérzetedre mindenképp kihat.

Gyengülhet a hüvelyfal
Azoknál a nőknél, akik a menopauza közelében járnak, esetleg már benne is vannak, és nincs szexuális kapcsolatuk, előfordulhat, hogy a „használaton kívüli” hüvelyfal erősen meggyengül. Ha mégis történik behatolás, az fájdalmas, kellemetlen lehet. A menopauza utáni rendszeres közösülés a hüvely egészsége miatt nagyon fontos. Azok a nők, akik nem közösülnek, nagyobb valószínűséggel vannak kitéve a szövetek elvékonyodásának és kiszáradásának. Ennek egyik okozója a véráramlás lanyhulása, és mivel az aktivitás fokozza a vér áramlását, nagy szükség van a szexre.

Csökkenhet a húgyúti fertőzések valószínűsége
Nem meglepő, hogy szex nélkül a szexuális úton terjedő fertőzések kockázata szinte nullára csökken, ám a húgyúti fertőzések aránya is csökkenhet. A közösülés potenciálisan növeli a visszatérő hólyagfertőzések kockázatát, mindez a baktériumok gyors terjedése miatt van. Ha nem szexelsz, ez a kockázat minimálisra csökken.

Rosszabbodhatnak a menstruációs görcsök
Meglepő módon a szex segíthet a menstruációs görcsök enyhítésében. Az orgazmus méh-összehúzódást okoz, ami fokozza a véráramlást, ami pedig csökkenti a menstruációs görcsöket. Emellett nőhet az endorfin mennyisége is, ami szintén segít a fájdalom enyhítésében. Ez egy váratlan előny, amit elveszítesz, ha nem szexelsz.

Forrás: IntimZóna

Vissza