Mitől lesz rossz egy orgazmus?

Valószínűleg legtöbbünknek az orgazmus kapcsán pozitív érzések, élmények jutnak eszünkbe. Vannak viszont kevésbé szerencsés emberek, akik számára az orgazmus nem feltétlenül jelent egyet a földöntúli élvezettel. Ez létező jelenség és nem veled van a baj!

Egy nemrég közzétett tanulmány eredményei szerint egyáltalán nem ritka, hogy valakinek egy vagy több alkalommal rossz érzés volt, amikor elélvezett. A kutatásban több mint 700 felnőtt szexuális és orgazmussal kapcsolatos tapasztalatait vizsgálták.

Nem csak rajtad múlik
A kutatás résztvevői szexuálisan aktív felnőttek voltak, és azokról a szexuális élményeikről számoltak be, amelyek bár konszenzuson alapultak, mégis úgy érezték, hogy nyomás alatt állnak akár a szexszel, akár az orgazmussal kapcsolatban, vagy valójában épp nem is vágytak az együttlétre. Ezek mind olyan tényezők, amelyek nagyobb eséllyel eredményeznek rossz élményeket. A résztvevőket arra is megkérték, hogy hasonlítsák össze az ilyen helyzetben átélt orgazmusaikat a kedvezőbb körülmények között tapasztaltakkal.

Az eredmények szerint az ilyen, nem ideális helyzetben tapasztalt orgazmus jellemzően nem annyira kellemes, kevésbé intenzív, sőt bizonyos esetben akár fájdalommal is járhat. Voltak, akik szerint ezek az orgazmusok pusztán fizikai jellegűek, pozitív érzések nélkül vagy kifejezetten kellemetlen érzések kíséretében.

Sok résztvevő arról is beszámolt, hogy a kellemetlen orgazmusoknak hosszabb távú következményei is vannak: jellemzően a jövőbeli szexuális együttlétekre, párkapcsolatokra és a mentális egészségre voltak rossz hatással. Ezekből egyértelműen kiderül, hogy hiába a kölcsönös beleegyezés, ahhoz, hogy az orgazmus pozitív érzésekkel járjon, sokkal több kell. Nagyobb figyelmet kell fordítanunk az orgazmus sokszínűségére és változékonyságára, hiszen mindannyiunknak más okoz örömet.

Forrás: Dívány

Vissza