Mindent tudsz róla?

Az esemény utáni tabletta hatása nagyon összetett, jelentősen függ attól, hogy a menstruációs ciklus melyik részében történt a szexuális együttlét és a gyógyszer bevétele.

Ezt teszi az esemény utáni tabletta
A esemény utáni tabletta alapja, hogy néhány napot igénybe vesz, míg a petefészekből kilökődött petesejt a méhkürtön átvándorolva eljut a méh üregébe. Ezen időszak alatt megakadályozható, hogy kialakuljon a méhben fejlődő terhesség. Csak az együttlét és a beágyazódás közötti időszakban alkalmazva lehet hatásos, ezért az együttlétet követően 72 órán belül be kell venni. Ezért nevezik 72 órás tablettának is. A másik ismert elnevezése a sürgősségi fogamzásgátló, egyébként hibás, mivel a beágyazódást gátolja meg.

Így lehet hozzájutni az esemény utáni tablettához
Az esemény utáni tablettát csak orvos írhatja fel, abba a nőgyógyászati rendelőbe érdemes menni, ahova az ember tartozik, ha mondjuk, másik városban történik az eset, más nőgyógyász is felírja a tablettát.

Miért fontos az orvosi felügyelet? Meg kell vizsgálni, hogy tablettát felírató nő nem várandós-e egy korábbi szexuális együttlét következményeképpen, ugyanis a gyógyszer súlyos fejlődési problémát okozhat a magzatnál, emellett léteznek olyan betegségek, amelyek mellett nem lehet ezt a módszert alkalmazni, mert veszélyes lehet. A tabletta gyakran ismételt, többszöri használata esetén pedig komoly szövődmények léphetnek fel, mint a felborult ciklus, vérzészavarok, következményes gyulladások.

Fontos tudni, hogy a fogamzásgátlásnak ez a módja közel sem annyira biztonságos, mint a normál fogamzásgátló tabletta, óvszer vagy a spirál, és természetesen a nemi úton terjedő betegségektől sem véd meg. Az esemény utáni tabletta hormontartalma nagyon magas. Egy rendszeresen szedett modern hormonális fogamzásgátló tabletta kisebb megterhelést jelenthet a szervezetnek, mint az esemény utáni tabletta, tehát utóbbi módszert csak kivételes esetben, legfeljebb félévente egyszer lehet alkalmazni.

Vissza