Mindent tudsz róla?

Az esemény utáni tabletta hatása nagyon összetett, jelentősen függ attól, hogy a menstruációs ciklus melyik részében történt a szexuális együttlét és a gyógyszer bevétele.

 Ezt teszi az esemény utáni tabletta
A esemény utáni tabletta alapja, hogy néhány napot igénybe vesz, míg a petefészekből kilökődött petesejt a méhkürtön átvándorolva eljut a méh üregébe. Ezen időszak alatt megakadályozható, hogy kialakuljon a méhben fejlődő terhesség. Csak az együttlét és a beágyazódás közötti időszakban alkalmazva lehet hatásos, ezért az együttlétet követően 72 órán belül be kell venni. Ezért nevezik 72 órás tablettának is. A másik ismert elnevezése a sürgősségi fogamzásgátló, egyébként hibás, mivel a beágyazódást gátolja meg.

Így lehet hozzájutni az esemény utáni tablettához
Az esemény utáni tablettát csak orvos írhatja fel, abba a nőgyógyászati rendelőbe érdemes menni, ahova az ember tartozik, ha mondjuk, másik városban történik az eset, más nőgyógyász is felírja a tablettát.

Miért fontos az orvosi felügyelet? Meg kell vizsgálni, hogy tablettát felírató nő nem várandós-e egy korábbi szexuális együttlét következményeképpen, ugyanis a gyógyszer súlyos fejlődési problémát okozhat a magzatnál, emellett léteznek olyan betegségek, amelyek mellett nem lehet ezt a módszert alkalmazni, mert veszélyes lehet. A tabletta gyakran ismételt, többszöri használata esetén pedig komoly szövődmények léphetnek fel, mint a felborult ciklus, vérzészavarok, következményes gyulladások.

Fontos tudni, hogy a fogamzásgátlásnak ez a módja közel sem annyira biztonságos, mint a normál fogamzásgátló tabletta, óvszer vagy a spirál, és természetesen a nemi úton terjedő betegségektől sem véd meg. Az esemény utáni tabletta hormontartalma nagyon magas. Egy rendszeresen szedett modern hormonális fogamzásgátló tabletta kisebb megterhelést jelenthet a szervezetnek, mint az esemény utáni tabletta, tehát utóbbi módszert csak kivételes esetben, legfeljebb félévente egyszer lehet alkalmazni.

Vissza

Hasznos linkek

Letöltések

Pályázatok

Kislexikon

Társoldalak

Tájékoztató tanároknak és szülőknek

Elérhetőség

Diamond agency

info@neesspanikba.hu

+36 20 933 9619