Mindenki ötféle intimitásra vágyik

Amikor azt mondjuk, intimitás, legtöbbször csak egy oldala, a szexualitás jut eszünkbe. Ez természetes is, hiszen a szex is egy intim megnyilvánulás. Ugyanakkor az intimitásnak más formái is vannak, amelyekre az ember ugyanúgy vágyik. Lássuk, melyek ezek.

Amikor még a társkeresés fázisában vagy, az intimitás szerepe még nem olyan hangsúlyos, ahhoz kell egy bizonyos lelki közelség. A kezdetekkor még a külsőségek és a szex fizikai oldala nyom többet a latba. Hosszabb távú kapcsolatoknál már az intimitás főszerephez jut. Ha ez nincs meg, a kapcsolat eldöcög valahogy, de egy felszínes viszonnyá süllyed.

Intimitás a szexben
Amikor sikerül túllépni a szexualitásban a fizikai aktuson, akkor érzed át igazán, mi is az a szexuális intimitás. Leomlanak a bizalmatlanság falai és közel engeded magadhoz a partnered mind testi, mind lelki értelemben. Annyira közel, hogy akár még a sebezhető énedet is láttatni engeded. Ez már a párkapcsolatban létező szexualitásnak egy felsőbb szintje.

Intimitás az érzelmek területén
Az érzéseidről beszélni igen nehéz dolog, sokszor még igazán átélni, megélni is az. Az intimitás az évek múlásával egyre inkább szerephez jut a kapcsolatban. Könnyebben tudod átadni a terheket, könnyebben tudsz beszélni az érzelmekről tartalmas, hosszabb beszélgetések során. Egy kapcsolatban, ha magas az érzelmi intimitás szintje, akkor mindketten jól érzitek magatokat, biztonságos, meleg fészekben lehettek együtt, ami kényelmes számotokra. Nem játszotok egymással, nem ítélkeztek. Amikor az érzelmi terület fejlett a kapcsolatban, akkor vannak céljaitok, amelyekről gyakran és szívesen beszéltek. Ugyanakkor jó hallgatóság is vagytok egymás számára. Meghallgatjátok, hogy milyen napja volt a másiknak, hogy érzi magát.

Intimitás szellemi téren
Egy-egy nehéz pillanat vagy trauma, amit közösen éltek át, nagyon szoros közelséget alakít ki kettőtök közt. Ugyanilyen közel visznek egymáshoz a pozitív, spirituális élmények is, mint amilyen például a közös meditáció. Itt nem az ész és a gondolkodás játszik főszerepet, hanem a lelki oldal, a dolgok közös megélésének szépsége.

Intimitás, amely a közös élmények mentén alakul
Ha számodra is ismerős, amikor a pároddal egy-egy poén vagy emlék kapcsán csak egymásra néztek, és tudjátok, mi van mögöttük. Ezek a pillanatok csak a tieitek, senki nem tudja, miért mosolyogtok. Ezek az események nagyon-nagyon közel hoznak egymáshoz. Támogatjátok egymást, együtt fedeztek fel új dolgokat, és ezután újabb és újabb emlékeitek lesznek, amelyek még inkább szorossá teszik a szerelmeteket.

Intimitás intellektuális téren
A párkapcsolatok egyik alapja az együtt gondolkodás, de úgy, hogy az ne eredményezzen konfliktusokat. Nem kell egyetértenetek mindenben ahhoz, hogy a kapcsolatotok működőképes legyen. Ha egy-egy beszélgetést a saját véleményetek kinyilvánítása mellett, nézeteltérések nélkül tudtok élvezni, akkor minden rendben. Segíthetitek az efajta intimitás fejlődését, ha valami olyan témában kezdtek beszélgetni, amelyben nem értetek egyet. Ezáltal kapcsolódtok és még közelebb kerültök egymáshoz.

Az intimitásnak ez az öt fajtája minden ember vágya, hiszen mind egy teljes, biztonságos, egymás tiszteletén és szeretetén alapuló kapcsolatra vágyunk.

Forrás: IntimZóna

Vissza