Miként változtatja meg az eltérő szexuális vágy a párkapcsolatot?

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy idő után egyébként is alábbhagy és megváltozik. Másrészt, nincs két egyforma vérmérséklettel, szexuális igénnyel létező ember.

 Egyáltalán, mikortól tekintjük veszélynek a hanyatló vonzalmat, ami már tönkreteheti a hétköznapi együttélést is? Mi a teendő akkor, ha a több évtizedes házasságban vagy a néhány esztendeje tartó párkapcsolatban az egyik fél libidója – nemi vágya – olyan mértékben csökken, ami veszélyezteti az összhangot, az egymás mellett maradást?

Egyénenként változik a „forgatókönyv”. Egy jellemző reakció ilyen esetekben az, amikor a férfi vagy épp a nő külső kapcsolatot alakít ki szexuális igényének kielégítésére, amit a másik hallgatólagosan elfogad. Ha tud egyáltalán erről. Ez alkat és személyiség kérdése. A másik iránti tiszteletből, ezt sokan nem teszik meg. Nem ritka azonban, hogy a külvilág felé szépen működő, boldogság látszatát keltő házasságokban, legalább még hárman, de minimum ketten plusz szereplők, akik nem is tudnak egymásról.
A párok többségének gyakorta nehezére esik szexuális problémáikról beszélni. Azt hiszik, hogy magyarázkodásnak tűnik, ha szóba hozzák a kudarcokat, vagy azt a sajnálatos állapotot, hogy valamelyik fél egyáltalán nem kívánja a másikat, de a békesség kedvéért, és a megcsalás elkerülése érdekében hetente egy napot kijelöl a szorult helyzetben lévő fél, és igyekszik kielégíteni párja igényét. Ez jó szándékú kezdeményezés, de ha nincs vonzalom, vágy, akkor olyan, mintha a frigidség vagy impotencia felé tartó társ csak a kötelességét tejesítené. Ebben a formában bizonyosan nem jut valódi örömforráshoz egyik fél sem, legfeljebb undorhoz, kellemetlen vagy túl gyorsan „elintézett szexuális élményhez”. A szexuális zavarokról időben és nyugodt körülmények között, nyíltan, őszintén kell beszélniük a pároknak, ha nem szeretnének végleg elhidegülni egymástól. Ha nagyon eltér a párok libidója, és azon nem lehet javítani, akkor érdemes átértékelni a kapcsolatot, mielőtt az egymás iránti gyűlölet, harag és a teljes közöny eluralkodik, ami a lelket is megmérgezi.

Szakember segítségét is lehet kérni, de erre egyre kevesebbet áldoznak a házaspárok, és nem is szívesen nyílnak meg egy idegen előtt, noha az első beszélgetés egyértelművé teheti, hogy a segítő közreműködésével könnyebben, vita nélkül is fel tudják tárni rejtett szexuális és ehhez szorosan vagy érintőlegesen, de meghatározóan kapcsolódó problémáikat. Ha a közös boldogság a cél, tenni kell érte. Hittel, derűvel és közösen. Fontos, hogy a párok a szexre mindketten az élet természetes részeként tekintsenek, ne pedig házastársi kötelezettségként.

Ha pedig merevedési zavar, korai magömlés, kis pénisz okozza a háttérben húzódó hárítást, szakorvostól kell segítséget kérni. A háziorvos tanácsot és beutalót ad az adott szakrendelésre, illetve ha az kényelmesebb, akkor be lehet jelentkezni magán andrológiai-urológiai vizsgálatokra. Számos, kiváló férfi szakorvos segít a problémák megoldásában, az ilyen jellegű problémákkal küszködő férfiaknak. A hölgyek pedig fordulhatnak női orvoshoz. A szexuálpszichológust pedig természetesen együtt ajánlott felkeresniük.

forrás: webbeteg.hu

 

 

Vissza