Mi köze a szexnek a felfázáshoz?

Tudtad, hogy a sok szexnek nemcsak szuper pozitív hatásai vannak? Szeretjük, mert fantasztikus örömforrás, ugyanakkor segíti az immunrendszer működését és még fogyaszt is. Ugyanakkor a túl aktív szexuális élet hólyaghurutot is előidézhet, ami korántsem kellemes dolog.

A hólyaghurut, avagy a köznyelvben, felfázás a nők felét érinti életük folyamán legalább egyszer. Kellemetlen tünetekkel jár: sűrű vizelési inger, vizelés közben fájdalmat, égő, csípő érzést tapasztalhatsz. Sajnos mi, nők – anatómiai felépítésünk miatt – sokkal fogékonyabbak vagyunk a hólyaghurutra, mint a férfiak – 50-szer több nőt érint a betegség, mint férfit.

De mi köze a szexnek a felfázáshoz?

A felfázás kifejezés nem egészen helytálló, ugyanis a hólyaghurutot nem attól lehet megkapni, hogy valaki hideg helyen üldögél, és felfázik. Baktériumok, gombák és vírusok is okozhatják. Ezek alulról (a gát tájékáról, a végbél-nyílás környékéről vagy a hüvelyből) vagy a vérereken keresztül kerülhetnek a szervezetbe, hogy ott megfertőzzék a húgyhólyagot, a húgycsövet a húgyvezetéket vagy a veséket.

 

Mivel a hüvely felől is érkezhet a fertőzés, itt lép a képbe a szex. Régen (sőt még ma is) nászutas betegségnek is hívták a hólyaghurutot, ugyanis megfigyelhető volt, hogy fiatal nőknél jelentkezett, az első néhány, heves szexszel töltött nap után. A hüvelyflórát alkotó baktériumok bekerülnek a húgycsőbe, és a rövid szakaszon, hamar célhoz érve, megfertőzik a hólyagot. Ez gyorsan kialakítja a kellemetlen tüneteket, amelyek miatt a nászutas hölgy gyakran látogatja a mellékhelyiséget.

Amennyiben rövid idő alatt sok együttlét történik, annál jobban nő a betegség kialakulásának az esélye. A fertőzést a nő saját kórokozói váltják ki, tehát az a tévhit, miszerint a betegség azért alakul ki, mert a nő nem szokott még hozzá partnere baktériumflórájához, nem állja meg a helyét.

Hogyan lehet elkerülni?

Egy nászutat senki nem akar úgy eltölteni, hogy egyfolytában WC-re kell járnia, és nehezére esik a mozgás. Van néhány tippünk, hogyan kerülheted el a kellemetlen hólyaghurutot a nászút (vagy bármilyen, sok szexszel járó együttlét) során.

1. Használjatok síkosítót

Ezzel elkerülhető, hogy a hüvely falán és a nemi szerv külső részén apró sérülések keletkezzenek. Ezek sajnos növelik a fertőzésveszélyt.

2. Menj el pisilni aktus előtt és után

Ez megelőzi, hogy a baktériumok megtapadhassanak a húgycső, a húgyvezeték vagy a hólyag falán.

3. Fordulj a természet patikájához

A tőzegáfonya kitűnő választás a húgyutak megóvására.

4. Kérdezz az orvosodtól

Érdemes felkeresned urológust és nőgyógyászt is, ugyanis a hólyaghurut nőgyógyászati problémákkal is együtt járhat: folyás, kellemetlen alhasi fájdalom. Az orvos javasolhatja kis dózisú antibiotikum szedését a megelőzésre, így biztonságban indulhatsz neki az utazásnak.

Forrás: IntimZóna

Vissza