Kellemetlen szagok és fertőzések

Gondoltad volna, hogy a hüvely kellemetlen fertőzéseinek oka általában a felborult pH-ra vezethető vissza? Rajtad is nagyon sok múlik azzal kapcsolatban, hogy mennyire tudsz vigyázni intim testrészed pH-egyensúlyára. Ahhoz, hogy a hüvelyeddel minden rendben legyen, csak egy kis odafigyelés kell.

1. A hüvely kellemetlen szagát az esetek túlnyomó többségében – a tévhittel ellentétben – nem a higiénia hiánya okozza. Az erős, kellemetlen szag általában a kiegyensúlyozatlan pH eredménye. Az egészséges pH-érték a hüvelyben 3,5-4,5. Ez enyhén savas környezetet teremt a jótékony baktériumoknak, amelyek védenek a fertőzések ellen. Ebben a környezetben tudnak csak életben maradni, ez az ideális számukra. Ha a pH-egyensúly eltolódik a lúgosabb irány felé, ez lehetővé teszi a kórokozók vagy a rossz baktériumok számára a könnyű bejutást. Ennek köszönhetően fertőzések alakulhatnak ki, amelyek kellemetlen szagot okoznak.

2. A gombás fertőzések gyakoribbak, mint gondolnád. Ha már volt részed benne, tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. A nők és a lányok minden korosztályban veszélyeztetettek, és könnyen el is kaphatják. A gombás fertőzés égő, viszkető érzést okozhat, amit szagtalan, néha sűrű hüvelyi folyás kísér. Sajnos tény, hogy a nők 75 %-a legalább egyszer átesik élete során hüvelyi gombás fertőzésen, 50 %-uk pedig akár többször is.

3. Ám mégsem olyan gyakori, mint a hüvely bakteriális gyulladása. Sokan a bakteriális fertőzésre azt hiszik, hogy gombás elváltozás. Mindkét problémát okozhatja a hüvely pH-jának felborulása. A bakteriális fertőzést szürkésfehér hüvelyfolyás és kellemetlen, „gyanús” szag kíséri. Ha nem vagy biztos benne, hogy mivel állsz szemben, feltétlenül fordulj nőgyógyászhoz, ugyanis a bakteriális fertőzést általában antibiotikumokkal kezelik. Azonban ha nem kezelik, akkor növelheti a koraszülés, a kismedencei gyulladás és a szexuális úton terjedő betegségek kockázatát.

4. A hüvely pH-egyensúlya nagyon könnyen megbomlik. A menstruáció, a rendszeres szex, a helytelenül megválasztott fogamzásgátló tabletták, a stressz, a szappanok és tusfürdők használata az intim területen, valamint a dezodorálás, parfümözés is befolyásolhatja a pH-t.

Tartsd a hüvelyed egészségesen, hogy a pH-egyensúly ne boruljon fel. Így könnyedén kivédheted a káros hatásokat, amelyek a fertőzéseket okozzák. Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, anonim módon is felteheted felkészült nőgyógyász szakorvosainknak, akik virtuális rendelőnkben online rendelnek.

Forrás: IntimZóna

Vissza