Így győzd le a párkapcsolatok csendes gyilkosát

Egy párkapcsolat kezdetén, amikor még mindkét fél fülig szerelmes, alig várja az újabb találkozást és a közös órákat. Azonban ahogy múlnak a hónapok, évek, egyre inkább megszokássá válnak a dolgok, ez pedig – ha nem figyelsz oda – könnyen tönkreteheti a kapcsolatot.

Biztos ismered az érzést, amikor először kezdesz hallgatni egy új lemezt, tele fülbemászó dalokkal – írja Barry Davret, a Medium PS I Love You szerzője. Amikor megtetszik egy szám vagy egy album, újra és újra meghallgatod. A folyamatos ismétlés miatt azonban egy idő után elveszíti a varázsát, később pedig már idegesítővé válik. Ugyanez a helyzet a párkapcsolatokkal is: ha nem vigyázol, a kezdeti lelkesedés könnyen unalomba csaphat át. De hogyan kerülheted ezt el?

Ne félj az ismeretlen, izgalmas dolgoktól
Az állandósult rutin a kapcsolatok csendes gyilkosa – állítja a szerző. Amikor egy idő után mindennap ugyanaz a program, vacsora közben már nem is azért kérdezed meg a párodtól, hogy mi történt aznap a munkában, mert tényleg érdekel, hanem inkább csak illendőségből. Vacsora után néztek egy filmet vagy sorozatot, de az is lehet, hogy kihagyjátok, és inkább rögtön kidőltök, annyira fáradtak vagytok. Péntek vagy szombat a szeretkezős este, de lassan már vágyat sem éreztek rá, hogy ágyba bújjatok egymással, annyira unalmassá vált az egész. Mindketten azon töprengtek, vajon hogyan juthattatok el idáig.

Ha nem szeretnél ebbe a csapdába esni, mindig tartsd szemmel kettőtök kapcsolatát, és ügyelj az aggasztó jelekre. Tekints vissza az elmúlt fél évre: történt-e, hogy azt érezted, ugyanazt a napot élted újra a 180. alkalommal? Ha a válasz igen, érdemes szakítani a rutinnal, és a kukába dobni az előzetes terveket. A legjobb módszer a megszokás elkerülésére a spontaneitás. Ahelyett, hogy folyton olyan dolgokat csinálnátok, amiket jó előre kitaláltok, hozzatok hirtelen döntéseket, találjatok ki izgalmas és meglepő programokat, amikre egyikőtök sem számított. Az új, közös élmények mindig vérfrissítésként hatnak, és erősítik a kettőtök közti kötődést.

Egy kapcsolatban a felek gyakran elfelejtik saját céljaikat, és inkább arra koncentrálnak, mi lenne jó mindkettőjük számára. Az álmok feladása azonban szintén unalmassá teheti a közös életet. Ne hagyd, hogy a párkapcsolatod megakadályozzon az egyéni céljaid megvalósításában. Mindketten dolgozzatok azon, hogy saját, külön álmaitokat elérhessétek, természetesen kölcsönösen segítve egymást. Ha olyan dolgokkal foglalkozol, amelyek érdekelnek, amelyekben örömödet leled, nem fogsz leragadni az unalom mocsarában. Ha pedig ebbe bevonod a párodat is, megoszthatod vele a saját lelkesedésedet.

A lényeg, hogy amikor unalmassá válik az ezerszer meghallgatott lemez, kapcsolj át, tegyél be egy új albumot egy új bandától. Nem kell feltétlenül olyan bandának, sőt olyan stílusnak lennie, amit jól ismersz. Nyugodtan evezz ismeretlen vizekre, keresd azokat a dolgokat, amikre nem számítanál. Az újdonság varázsa elpusztítja a tunyaság és a megszokás démonát.

Forrás: Dívány

Vissza