Így alakul ki, hogy mire vágysz az ágyban

Vajon befolyásolja-e az első szexuális tapasztalatunk, hogy később mire vágyunk, milyen dolgokat preferálunk az ágyban?

Dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus több ezer embert kérdezett a leggyakrabban előforduló szexuális fantáziáikról, hogy kiderüljön, hogyan hatnak a korai szexuális tapasztalataink a későbbi vágyainkra.

Nem mindegy, hogy korábban mit hogy éltél meg
Lehmiller több mint 4000 ember fantáziáit és első szexuális tapasztalatait vizsgálta, beleértve a csókolózást, a közös maszturbálást, az orális és anális szexet, valamint a hüvelyen keresztül történő közösülést is. Ezt követően megvizsgálta, hogy azok a tevékenységek, amelyekhez a résztvevők az első szexuális tapasztalataikat kötik, milyen összefüggésben állnak a jelenleg előforduló erotikus vágyaikkal, fantáziájukkal.

Az eredmények szerint ha egy adott tevékenységet először szexuális kontextusban végeztünk, a későbbiekben is gyakran része lesz a fantáziáinknak. Ez alapján valószínűsíthető, hogy a korai szexuális tapasztalataink nagyban befolyásolják, hogy később milyen tevékenységeket részesítünk előnyben.

Érdemes ugyanakkor óvatosan bánni ezekkel a tapasztalatokkal: előfordulhat, hogy a korábbi pozitív emlékek miatt elfogultak vagyunk egy-egy tevékenység iránt, ezért az adott helyzetben hajlamossá válunk a korábbi események emlékeit felidézni, ezek azonban nem mindig állnak összhangban a jelenlegi hozzáállásunkkal és preferenciáinkkal.

Kognitív pszichológiai kutatások eredményeiből régóta tudjuk, hogy könnyebben emlékszünk olyan dolgokra, amelyek nem állnak ellentmondásban a személyiségünkkel, így valószínűleg ez is közrejátszik a korai szexuális tapasztalataink jelentős hatásában. Emellett fontos kitérni arra is, hogy a szexuális fantáziáink, vágyaink rendkívül összetettek, több tényező befolyásolja őket. Korábbi tapasztalataink mellett a személyiségünk, az aktuális partnerünk, a kultúránk és sok más dolog is hatással van rájuk.

Mindent összevetve tehát, sok esetben hatnak a korai tapasztalataink a szexuális életünkre, de tekintettel a fantáziáink összetettségére, nehéz meghatározni egyetlen forrást, amely befolyásolja a vágyainkat.

Forrás: Dívány

Vissza