Havonta egyszer kell csak bevenni az új fogamzásgátló tablettát

Olyan fogamzásgátlót fejlesztettek ki, amit elég lehet havonta egyszer bevenni, és így is hatásos lehet.

Olyan fogamzásgátlót fejlesztettek ki, amit elég lehet havonta egyszer bevenni, és így is hatásos lehet. Ez több döntési lehetőséget, és hatékonyabb kontrollt adhat a nőknek a termékenységük felett – írja a BBC.

A tabletta a bevételt követően hetekig a gyomorban marad, és lassan, de folyamatosan szabadít fel olyan hormonokat, melyek megelőzhetik a terhességet. A kutatócsoport, amit egyébként Bill és Melinda Gates alapítványa támogat, kifejezetten úgy tervezte a tablettát, hogy hosszan ellenálljon a gyomorsavnak.

Eddig disznókon tesztelték, de remélik, hogy a következő néhány évben odáig juthat a projekt, hogy emberek is szedhessék.

A kutatók szerint ez leginkább azoknak a nőknek lehet jó választás, akik tablettával akarnak gondoskodni a fogamzásgátlásról, de valamilyen okból nem tudják a napi adagokat szedni, esetleg félnek tőle, hogy azt elfelejtik.

Hagyományos terhességmegelőző tablettát nők milliói szednek világszerte. Ezeknek 99 százalékos hatékonysággal kéne működniük, azaz elméletben 100 felhasználó közül 1 eshet mégis teherbe. Kutatások azonban arra mutatnak rá, hogy sokan rosszul szedik a tablettákat: kihagynak egyet-egyet, vagy rossz időben veszik be. Emiatt a hagyományos tabletták hatékonysága inkább 91 százalék körül van.

Vannak persze más, hosszabb ideig tartó fogamzásgátlási módszerek – például injekciók, amiket kéthavonta ismételni kell, vagy hetente cserélendő tapaszok –, azonban ez lehet az első olyan tabletta, amit havi rendszerességgel kell szedni.

A prototípus egy csillag alakú gyógyszeradagoló, ami egy könnyen lenyelhető, oldódó kapszulában van csomagolva.

A kapszula mérete megegyezik a halolajos kapszulák méretével. Ahogy ez a gyomorba ér, a kapszula feloldódik, a csillag pedig kibontakozik, és elkezdi felszabadítani a hat karján elhelyezett hormonokat.

A kibontakozott csillag túl nagy ahhoz, hogy azonnal elhagyja a gyomrot, így hetekig ott marad, amíg el nem végzi a feladatát. Ezután természetesen lebomlik, és távozik a szervezetből.

"A vizsgálataink azt mutatják, hogy a kapszula nem okozhat elzáródást, nem befolyásolja az emésztést és az ételek útját. A biztonság az egyik elsődleges szempont" – mondta Dr. Giovanni Traverso, a Harvad Orvosi Iskolától, aki a Massachusettsi Műszaki Egyetemmel közösen fejlesztette ki a prototípust.

Egy Lyndra nevű biotechnológiai vállalat már elkezdte tesztelni és továbbfejleszteni a csillag alakú tablettákat, szintén a Gates Alapítvány finanszírozásával. Arra kíváncsiak elsősorban, hogy biztonságosan és megbízhatóan hasznosítható-e az új módszer más jellegű gyógyszeres kezeléseknél, például a malária gyógyításánál.

"Ez egy izgalmas áttörés a fogamzásgátlás területén, és az mindenképpen jó, ha a rendelkezésre álló módszerek köre bővül" – reagált Dr. Anatole Menon-Johansson a Brook jótékonysági szervezettől a fejlesztésre.

forrás: index

Vissza