Ha dönteni kell

Tizenévesen a legfontosabbak számodra a barátok, a bulik, a suli. Úgy érzed, tiéd a világ, arra vár, hogy felfedezd. Bizonyára te is láttál már műsort tizenéves várandósokról, esetleg találkoztál is már olyan lánnyal, aki átélte.

Az első, és legfontosabb, hogy most el kell engedned a tizenéves éned, hiszen olyan döntések előtt állsz, amelyek nemcsak téged érintenek, hanem másokra is hatással lesznek. Felnőttként kell meghoznod nagyon nehéz, a jövődre is kiható döntéseket.

A második legfontosabb, hogy biztos legyél. Vegyél egy terhességi tesztet, ha ez pozitív eredményt mutat, jelentkezz be egy nőgyógyászati vizsgálatra. Itt az orvos megállapítja, hogy valóban babát vársz-e.

 

A harmadik legfontosabb, ha megtörtént, hogy teherbe estél, az az, hogy tudnod kell, ez a te terhességed, a te magzatod, így a vele kapcsolatos döntés is csak a tiéd lehet. Nem hozhatja meg helyetted az anyukád, a barátnőd vagy a nőgyógyász.

Mit tehetsz?

Először is, szedd össze magad, hiszen nagy dolog előtt állsz, ha így, ha úgy döntesz. Próbáld listába szedni a gondolataidat: milyen érzések kavarognak benned, mit szeretnél, mit nem szeretnél tenni, hogyan fogadja a családod, hogy tudod nekik egyáltalán elmondani. Írd össze azokat, akikre számíthatsz mind lelki támogatásban, mind az intézendő ügyeket tekintve.

Mit kell feltétlenül megtenned?

Mérlegelj! Mielőtt döntést hoznál, fontos, hogy minden eshetőséget nagyon jól átgondolj.

· Segít majd a családod?

· Melletted áll majd az anyukád, nagymamád, valaki, aki egyenget az úton?

· Van, akivel minden kérdésed megvitathatod?

· Anyagilag milyen a helyzeted?

A döntés

Mint már fentebb említettük, nem egyszerű, amin most át kell esned. Nagyon fiatal vagy még, gyorsan kell felnőtté válnod, és ez kihat az egész életedre.

1. Édesanya szeretnél lenni

Szülőnek lenni a világ legcsodálatosabb dolga, a legszebb, ami történhet az emberrel. Az egész várandósság egy csoda. Egy kis élet növekszik benned, amit szeretnél megtartani. A döntés a tiéd, ám mivel még magad is szinte gyerek vagy, elengedhetetlen, hogy mindent alaposan körbejárj és átgondolj:

· A gyermek édesapja akar-e közös életet, esetleg házasságot?

· Ha igen, hogy kivitelezitek?

· Ha nem, akkor ki fog melletted állni?

· A családod elfogadta-e a döntésed?

· Ha nem, akkor képes leszel-e arra, hogy egyedül neveld a gyermeked?

2. Örökbe szeretnéd adni a babát

Úgy döntöttél, hogy ennek a kis életnek meg kell születnie, de nem alkalmas az idő, a hely, az anyagi- vagy családi háttér arra, hogy felneveld. Lényeges, hogy tájékozódj a lehetőségekről. Vannak szervezetek, amelyek nyílt örökbefogadással, örökbeadással foglalkoznak. Tudnod kell, hogy az örökbeadást törvény szabályozza. 2014-től a szülőanyának lehetősége van arra, hogy a gyermek 6 hetes koráig meggondolja magát. Ez azt jelenti, hogy az érvényes örökbeadást követően van időd arra, hogy mérlegeld még a felmerülő kérdéseket, és ha úgy döntesz, megtarthatod a gyermeked.

3. Az abortusz mellett döntesz

Nem könnyű élethelyzetben vagy, senki sem ítélhet el azért, ha úgy látod, az abortusz az egyetlen lehetőség számodra. Azonban mielőtt végleges döntést hoznál, járd körül a témát, esetleg vedd fel a kapcsolatot olyanokkal, akik már átestek ezen. Tisztában kell lenned az abortusz minden eshetőségével testi és lelki értelemben egyaránt.

Ha kérdésed van a témával kapcsolatban, keresd bátran online rendelésünket. Itt felkészült szakemberek – nőgyógyászok, pszichológusok – várják, hogy megoszd velük, ami téged foglalkoztat.

Forrás: INTIMZONA.HU/DMD

Vissza