Fogamzásgátlás − Sürgősségi

Sürgősségi fogamzásgátlás

Szexuális kapcsolatod volt? Nem védekeztetek? Védekeztetek, de hiba csúszott a módszeretekbe? Ne csak a szerencséteken múljon, hogy nem kívánt terhesség lesz-e belőle!

A sürgősségi fogamzásgátlás a nem vagy nem megfelelően védett szexuális aktus után a nem kívánt terhesség megelőzésére szolgáló módszer.

Sürgősségi fogamzásgátlás

A módszert az együttlétet követően, lehetőség szerint 24, de legkésőbb 72 órán belül kell alkalmazni. A sürgősségi fogamzásgátlás biztonsággal alkalmazható szinte minden nőnél.

FONTOS

Abortusz helyett a megelőzést válaszd!

Egészséges, fogamzóképes korú pároknál védekezés nélküli együttlét esetén a fogamzás valószínűsége igen nagy. A nem védekező nők több mint 80%-ánál alakul ki terhesség egy éven belül. Sürgősségi fogamzásgátlás módszerének használatával a nem kívánt terhességek nagy része megelőzhető. A terhesség-megszakítás lélektani teherrel és egészségügyi kockázattal is járhat az esetleges szövődmények miatt. Ezért a nem kívánt terhesség kíméletes módszerrel történő megelőzése célszerű.

Nem kívánt terhesség akkor alakulhat ki, ha a közösülés védekezés nélkül történt, ha nem megbízható módszert használtak (pl. megszakított közösülés) vagy ha hiba csúszott az alkalmazott módszerbe (pl. az óvszer elszakadt, a tablettát elfelejtették bevenni, a menstruációs ciklus fogékony periódusának kiszámítását nem megfelelően határozták meg, stb.). Ezekben az esetekben a sürgősségi fogamzásgátló tabletta hatékony segítséget jelenthet. A hatékonyság annál jobb, minél rövidebb idő telik el a közösülés és a tabletta bevétele között.

 

 

Okoz-e a sürgősségi fogamzásgátlás abortuszt?

Nem. A sürgősségi fogamzásgátló készítmények fő hatása az ovuláció gátlása. A kezelés megakadályozhatja a megtermékenyülést illetve a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Amennyiben a beágyazódás folyamata már megkezdődött, a módszer hatástalan.

Mi a hatóanyaga a sürgősségi fogamzásgátló tablettáknak?

A 72 órán belül alkalmazható sürgősségi fogamzásgátló tabletták egy olyan sárgatest-hormont tartalmaznak, amely nagymértékben hasonlít a szervezetben természetes módon előforduló progeszteronhoz.

Mi a sürgősségi fogamzásgátlók hatásmechanizmusa?

A sürgősségi fogamzásgátlók elsődlegesen a peteérést gátolják és késleltetik a petesejt kiszabadulását.

Mennyire hatékony a fogamzásgátlás ezen formája?

Minél előbb alkalmazzuk, annál hatékonyabb. Az első 24 órában 95%-os, a második 24 órában 85%-os és a 49-72 óra között 58%-os a módszer hatékonysága.

Hogyan lehet sürgősségi fogamzásgátló tablettát beszerezni?

A tablettát szülész-nőgyógyász szakorvos, családorvos és iskolaorvos egyaránt felírhatja.

Milyen mellékhatása lehet a sürgősségi fogamzásgátlásnak?

A sürgősségi fogamzásgátlás által okozott esetleges, de nem törvényszerű mellékhatások megjelenése és mértéke egyénenként különböző. Leggyakoribb a hányinger, hányás, de előfordulhat két menstruáció közötti vérzés is a módszer alkalmazását követő napokban. Ez az esetek nagy részében pecsételő jellegű és rövid időn belül megszűnik. Ritkábban alhasi fájdalom, fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés lép fel. A felsorolt lehetséges panaszok általában rövid időn belül megszűnnek.
 

Egy hónapon belül be lehet-e venni a sürgősségi fogamzásgátló tablettát ismételten?

Nem ajánlott. Az ismételten bevett tabletta gyakrabban okoz vérzészavart. A sürgősségi tabletta ismételt bevétele helyett célszerűbb tartós, folyamatos fogamzásgátló módszert választani, mert ez hatékonyabb, biztonságosabb és költségkímélőbb.

Kinek ajánlható a sürgősségi fogamzásgátlás módszere?

Valamennyi fogamzóképes korú nő szedheti. Csupán néhány esetben (terhesség, súlyos májelégtelenség, a készítmények bármely komponensével szembeni túlérzékenység) nem javasolt.

Van-e hatása a sürgősségi fogamzásgátló tablettának a soron következő menstruációra?

Általában nincs. Néhány esetben azonban a vérzés előbb vagy később jelentkezik, azaz a soron következő menstruáció időpontját késleltetheti vagy előrébb hozhatja.

 

 

Ha tablettaszedési hiba miatt volt szükség a sürgősségi fogamzásgátlóra, lehet-e folytatni a korábban használt fogamzásgátlót?

Igen, a rendszeresen szedendő fogamzásgátló tabletta alkalmazása folytatható, viszont a következő ciklusig javasolt más kiegészítő (mechanikus) módszerrel is védekezni (pl. óvszerrel).

Mi a teendő, ha késik a menstruáció?

Az esetek döntő többségében ez a tabletta mellékhatása is lehet, azonban a terhesség sem zárható ki. Ezért a menzesz több mint 5 napos késése esetén terhességi próbát szükséges végezni és szakorvoshoz kell fordulni!

Meddig érvényesül a sürgősségi fogamzásgátlás védő hatása a módszer alkalmazása után?

A bevételt követő időszakra már nem vonatkozik a sürgősségi fogamzásgátlás védő hatása. Célszerű a továbbiakban valamelyik tartós, megbízható módszerrel védekezni.

Mi a teendő, a tabletta kihányása esetén?

Amennyiben a hányás a tabletta beszedése után 3 órán belül történt, szükséges egy újabb tablettát bevenned. Több óra elteltével erre már nincs szükség, hiszen a hatóanyag már felszívódott.

Mi a teendő, ha a sürgősségi fogamzásgátlás ellenére kialakult a terhesség?

Célszerű rövid időn belül szülész-nőgyógyász szakorvoshoz fordulnod. Terhesség esetén a tablettának nincs magzatkárosító hatása!

A sürgősségi fogamzásgátló tabletta nem véd a szexuálisan közvetített betegségektől!

 

 

Töltsd le az összes információt egyben. (PDF)

Vissza a főoldalra

Hasznos linkek

Letöltések

Pályázatok

Kislexikon

Társoldalak

Tájékoztató tanároknak és szülőknek

Elérhetőség

Diamond agency

info@neesspanikba.hu

+36 20 933 9619