Fogamzásgátlás − Hormonális

Hormonális fogamzásgátlás

A hormonális fogamzásgátlás lényege egy mesterséges hormonbevitel, amellyel felfüggesztjük a petesejtek érési folyamatát.

A hormonális fogamzásgátlás történetének kezdete az 1950-es évek második felére tehető.

Hatásbiztonság
A hormonális fogamzásgátlással történő védekezést ma az egyik legbiztonságosabb módszerként tartják nyilván. Ennek ellenére 100%-os védelmet ez a lehetőség sem biztosít a nők számára. A sikertelenség kockázata - a készítmény típusától, a szedés pontosságától és egyéb tényezőktől függően - 1-2%, ami azt jelenti, hogy 100 nő közül egy év alatt egy-kettő esik teherbe.

Hormonális fogamzásgátlás

Hatásmechanizmus
A magas fokú megbízhatóság a többszörös támadáspontnak tulajdonítható. A petefészkekre kifejtett, korábban már említett gátló hatás mellett a készítmény számottevően befolyásolja a méh nyakcsatornájában termelődő nyák tulajdonságát. Ennek révén az ondósejtek nehezebben tudnak feljutni a női nemi szervek magasabb szegmentumaiba. A bevitt hormonok hatására a méhnyálkahártya felépülése elmarad az élettanitól, s ez azt eredményezi, hogy alkalmatlanná válik a pete beágyazódására.

A petevezetők működésében is kimutathatók eltérések. Mindezek a hatások összegeződve hozzák létre a magas, 98-99%-os fogamzásgátló hatást.

Több fajtája lehetséges: tabletta, injekció, implantátum, hüvelygyűrű és méhen belüli fogamzásgátló rendszer.

 

Tabletták

Több típusuk ismert. Az egyes változatok közötti különbség a hatóanyag típusából, eltérő mennyiségéből, az alkotó elemek arányából, a szedés mikéntjéből adódik.

Tabletták

 

 

 

Kombinált fogamzásgátló tabletták

Tüszőhormon és sárgatest-hormon kombinációi. A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás ma ismert egyik leghatékonyabb eszközei.

Kombinált fogamzásgátló tabletták

 

Sürgősségi fogamzásgátlás

Olyan fogamzásgátló lehetőség, amely szexuális aktust követően 72 órán belül nyújt segítséget. „Vészhelyzetben” javasolt, amikor a védekezésbe hiba csúszott.

Sürgősségi fogamzásgátlás

 

 

Injekció

A tablettás változat mellett ismert az injekciós készítmény is.

Való igaz, hogy ez a módszer kényelmesnek mondható, hiszen egyetlen bevitellel hónapokra megoldható a nem kíván terhesség elleni magas fokú védelem.

Hátránya viszont az, hogy ezt csak egészségügyi dolgozó (orvos, nővér, asszisztens) adhatja be, ugyanakkor gyakrabban okoz vérzészavart. Nem beszélve arról, hogy a már egyszer bevitt gyógyszer hatása nem függeszthető fel, ha közben valami miatt mégis abba szeretnéd hagyni a fogamzásgátlást

Injekció

 

Implantátumok

Az implantátumok az injekciós készítményekhez hasonlóan hosszú távra, de nem hónapokra, hanem évekre biztosítják a hatást. A gyufaszál méretű kapszulákat általában a kar bőre alá ültetik be. A hormon lassan és egyenletesen szabadul fel belőle, így biztosítja a tartós védelmet.

Az injekciókhoz hasonlóan, használata során viszonylag gyakran fordul elő vérzészavar. Nagy előnye azonban az, hogy az eszköz bármikor eltávolítható és ezzel a hatás felfüggeszthető.

Implantátumok

 

 

 

Hüvelygyűrű

Újabban hüvelybe helyezhető gyűrűket is használnak fogamzásgátlás céljából hormon bevitelére.

Az eszközt maga a páciens helyezi fel magának.

Hüvelygyűrű

Vissza a főoldalra

Hasznos linkek

Letöltések

Pályázatok

Kislexikon

Társoldalak

Tájékoztató tanároknak és szülőknek

Elérhetőség

Diamond agency

info@neesspanikba.hu

+36 20 933 9619