Érezd magad bombázónak – azokon a napokon is

Vannak, akiknek a menstruáció igazi rémálom. Fájdalmakkal, görcsökkel küzdenek, erős vérzésük lehet, és még számtalan kellemetlenség. Ám nemcsak maga a menstruáció lehet nagyon kellemetlen, hanem az azt megelőző egy-két hét is. Ha valaki szenved a premenstruációs szindróma, azaz a PMS tüneteitől, mindennek érzi magát, csak épp szexinek nem. Pedig ilyenkor is lehetsz bombázó!

Most biztosan ingatod a fejed, hogy mégis, hogy gondolom ezt… pedig az egész csak azon múlik, hogy el tudod-e fogadni azt, amin nem tudsz érdemben változtatni.

A tüneteket tudod mérsékelni természetesen, erről írtunk is már korábban. A PMS és maga a menstruáció is járhat komoly fájdalommal, de az csillapítható. A lelki oldala azonban más kérdés. Tünetei igen változatosak lehetnek, sajnos akár depresszióval is járhat, szorongással, félelemmel. Legtöbbször szomorúnak, ingerlékenynek vagy dühösnek érezheted magad. Ha ez nem lenne elég, még a koncentrációs képességed is csökkenhet, aluszékony lehetsz. Étvágytalanság vagy bizonyos ételek túlzott kívánása is előfordulhat, ahogy libidóváltozással és szédüléssel is szembe kell nézned.

De hogyan őrizd meg így a nőiességed?

Nehéz dolog, az igaz, de meg tudod csinálni. Íme, a mi tippjeink:

  1. Már a menstruációd előtti napokban szervezz magadnak több társasági eseményt. Az emberek elterelik a figyelmed az esetleges fájdalomról, és segítenek leküzdeni a magány és a depresszió érzését. Egy jó kis barátnős kiruccanás sosem árt, a menstruáció idején pedig kifejezetten jót tesz az, ha nőkkel vagy együtt. Ők ugyanis megértik, hogy mi zajlik benned.
  2. Sportolj, még akkor is, ha nehezedre esik, vagy egy kicsit sincs kedved az egészhez. Nem minden mozgásforma tesz jót ilyenkor, tartózkodni kell például a súlyok emelgetésétől, illetve minden olyan sporttól, amely emeléssel, erőlködéssel jár. Inkább ússz, gyalogolj sokat, esetleg kocogj. A mozgás boldogsághormont termel, ami ilyenkor igencsak jól jön.
  3. Csak okosan a szexszel! Görcsös fájdalmak közepette, teljesen normális, hogy nincs kedved összebújni a pasiddal. Pedig az orgazmus nagyon jó hatással van a fájdalmakra, mivel méhösszehúzódásokkal jár, ami segíti a menstruáció folyamatát. Ha mégis szexeltek, akkor figyeljetek oda minden apró jelre, ami a testedtől érkezik. A legkisebb kellemetlenség esetén is abba kell hagyni az aktust. És ami a legfontosabb: védekezzetek! Menstruáció esetén ugyan kicsi az esélye a teherbe esésnek, de bármi előfordulhat. A hormonális fogamzásgátló tabletták egyik jótékony mellékhatása, hogy kiszámíthatóvá teszik a menzeszt és mérséklik a fájdalom intenzitását is. Ha tablettát szedsz, a vérzés is csekélyebb. Ha a ciklusod rendszertelen, kiszámíthatatlanul törhet rád a PMS, a tablettával ezt is ki lehet védeni. Kérd ki nőgyógyászod tanácsát, aki segít kiválasztani a neked legmegfelelőbb fogamzásgátlót.
  4. Csillapítsd a fájdalmat, ha szükség van rá. Nem kell elviselned a görcsöket, van rájuk gyógymód. A meleg például segít, ugyanis tágítja az ereket, ami mérsékli a fájdalmat. Használj melegvizes palackot.
  5. Sminkelj, öltözz csinosan, és ne hagyd el magad! Ez nagyon fontos, hiszen ezeken a napokon sokszor érezheted magad csúnyának, puffadtnak, mindennek, csak nem szépnek. Az a helyzet, hogy ezen nem tudsz változtatni, mert a tested így reagál, kicsit megkeményedik a hasad, mintha puffadna, megkeményedik a melled, bedurrannak a mirigyeid. Ezeket a dolgokat el kell fogadni, hiszen teljesen normális állapotról van szó. Ám jó, ha tudod, hogy ezt csak te érzed, kívülről nem látszik, hogy hogyan érzed magad. Add meg magadnak, amire szükséged van, kényeztesd magad finomságokkal, akár egy finom fürdővel, szép ruhákkal, sminkkel. Légy bombázó, ahogy mindig is!

Forrás: IntimZóna

Vissza