Egy anya őszinte vallomása

Egy édesanya sorait olvashatjuk, aki nem hagyta elromlani a lányával való kapcsolatát.

Erzsébet vagyok, egy 42 éves édesanya. Azért gondoltam fontosnak, hogy leírjam a történetem, mert talán így segíthetek néhány szülőnek abban, hogy miként is álljanak a gyermekeikhez, hogyan lehetnek egyszerre szülők és barátok.
Mint tudjuk, a tinédzserekkel nem könnyű, legtöbbjük felállít maga köré egy falat, amit egy szülőnek nehéz megmászni. Természetesen nem baj, ha vannak titkaik, de azért a fontosabb dolgokról, amelyeknek akár következménye is lehet, arról mi édesanyák is szeretünk tudni.


 

Nekem van egy 17 éves kamaszlányom, akivel sokáig baráti viszony voltközöttünk, együtt jártunk vásárolni, moziba, kikérte a véleményemet a fiúkról, tehát bevont a magánéletébe.
Az elmúlt fél évben azt vettem észre, hogy kevesebbet van itthon, későn ér haza, nem igazán válaszol a feltett kérdéseimre, ha igen, akkor is csak pár szóban, ami tőle azért nem megszokott. A minap megkérdeztem tőle, hogy miért ilyen távolságtartó velem, egyszerűen azt a választ kaptam, hogy rosszul látom, ő ugyanolyan, hagyjam őt békén.

Természetesen egy édesanya ismeri a saját gyermekét, így tudtam, hogy nem mond igazat, de úgy volt vele, hogy nem nyaggatom, majd magától megnyílik.

Egyik este lesétáltam még a nappaliba vízért, amikor meghallottam, hogy Blanka, a lányom zokog a szobájában. Soha nem hallgatóztam a lányom ajtajánál, de a közelmúltbeli viselkedése miatt muszáj voltam megállni, és megtudni, hogy mégis mi a személyiségváltozásának az oka.

Örülök, hogy akkor nem sétáltam tovább, hiszen akkor nem tudhattam volna meg, hogy a lányom lefeküdt úgy egy fiúval, akivel nem védekeztek. Persze így már világossá vált minden, Blanka azért változott meg, mert párkapcsolata lett, ráadásul egy nála idősebb fiúval, ezért volt a titokzatosság. A lányomat még aznap este „számon kértem”, természetesen nem a szószoros értelmében, barátként szólítottam meg, nem anyaként, szerettem volna neki segíteni, ami sikerült is. Elmondta Blanka, hogy két napja volt együtt a barátjával, akivel a megszakításos módszert választották, és mivel még a lányom is gyermek, így másnap azonnal elkísértem a nőgyógyászomhoz, aki felírta a lányomnak a 72 órás sürgősségi fogamzásgátlót.
Azóta Blankával megjavult a viszonyunk, megismerhettem a barátját, akivel ketten is leültünk beszélgetni, elnézést kért a történtekért, és megígérték, hogy a jövőben sokkal jobban fognak vigyázni.

DMD

Vissza