Biztonságos szerelem

Az első szexuális élménynél a szerelem mellett a legfontosabb a védekezés. A szocializációs környezetben a felvilágosítást a szülő kezdi meg, aztán az iskola folytatja, és komoly szerepe van a társaknak is. Viszont mikor a tettek mezejére kell lépni, akkor jönnie kell a nőgyógyászati vizsgálatnak, és a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztásának.

 Dr. Hazay Mátéval a János Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosával készült interjú.


Átlagosan mikor, hány éves korban jelentkeznek az első nőgyógyászati vizsgálatra a lányok?

Ez teljesen változó. 15-16 éves kortól egészen 22-23 éves kor között zajlik általában az első nőgyógyászati vizsgálat. Az első menstruáció 12 éves kor körül jelentkezik, ezután már a test készen áll a szexuális aktusra, és az egészségtudatosan gondolkodó lányok még a szexuális élet megkezdése előtt eljönnek vizsgálatra és tanácsadásra. A kiskorúaknak gyereknőgyógyászhoz kell menniük. Van külön tiniambulancia a kamaszoknak, 18 év felett pedig a felnőttrendelésen jelenhetnek meg a fiatalok. Az lenne a legjobb, ha a szexuális élet tervezési szakaszában fordulnának a fiatalok szakorvoshoz, és közösen terveznénk meg a fogamzásgátlást. Sokszor ez nem így történik és egy nem védett együttlét után jelentkeznek a fiatalok a gyors, és ennek megfelelően magasabb hormontartalommal rendelkező sürgősségi fogamzásgátlóért.

 

Milyen fogamzásgátló módszert ajánl a nőgyógyász?

A fogamzásgátlás személyre szabott kell, hogy legyen. Figyelembe kell venni a biológiai és lelki érettséget, valamint a fogamzásgátláshoz való hozzáállást. Az első menstruáció még nem jelzi 100 százalékosan, hogy a test készen áll-e a fogamzásra, azaz érett-e a szexuális aktusra. Mikor már jól behatárolható a menstruációs ciklus, a vérzés rendszeres időközönként jön, akkor lehet hormonális fogamzásgátlót is felírni.

Rengeteg lehetőség közül választhatnak a hölgyek. A természetes fogamzásgátló módszerek közé tartozik a petting, azaz a szerelmi előjáték, mely mellékhatás nélküli, és abban az esetben, ha nincs ejakuláció majdhogynem 100%-os a védettség. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy az előváladék is tartalmaz ondósejteket, tehát a hímvessző hüvelybe jutásakor a terhesség – bár kis százalékban –akkor is előfordulhat, ha nincs magömlés.

A megszakított közösülést, nem szoktam ajánlani, mert nagy fegyelmezettséget igényel. Az ovuláció kiszámítása sem tartozik a megbízható módszerek közé.

A mechanikus fogamzásgátlási módszerek közül a gumi óvszer a legismertebb, ami a legtöbb nemi úton terjedő fertőző betegségektől megvéd, de használata gyakorlatot igényel. Abban az esetben, ha elsajátítják a kondom használatát a fiatalok, és a tökéletes használatra törekednek, akkor megfelelő módszernek tartom. Tovább fokozható az óvszer adta biztonság, ha spermicid hatású kémiai fogamzásgátlással egészítjük ki.

Az intrauterin, azaz a méhen belüli, eszközös fogamzásgátlók is széles körben elterjedtek.Ezeknek van egyszerű mechanikai és hormontartalmú formája is. Használata már fiatalkorban is elkezdhető.

A hormonális fogamzásgátlás kétségtelenül a legmegbízhatóbb, de ez is csak akkor, ha megfelelően alkalmazzák. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a fogamzásgátlás mindig személyre szabott kell, hogy legyen, mert akkor lesz a leghatékonyabb.

Forrás: IntimZóna

Vissza