Antibiotikumok és fogamzásgátlás

Ha egy másik gyógyszer egyidejű szedésével befolyásoljuk akár a felszívódást, akár a lebomlást, az eredetileg szedett orvosság hatása megváltozhat.

 Amennyiben bármilyen gyógyszert szedünk, annak hatékonyságát alapvetően két tényező határozza meg. Az egyik a gyógyszer felszívódása, a másik pedig annak lebomlása a szervezetben. A felszívódást követően a gyógyszerek többsége a májban bomlik le, és ezen lebomlás során szabadulnak fel azok a vegyületek, amelyek a gyógyszer tulajdonképpeni hatásáért felelősek.

Ha egy másik gyógyszer egyidejű szedésével befolyásoljuk akár a felszívódást, akár a lebomlást, az eredetileg szedett orvosság hatása megváltozhat. Bizonyos esetekben ez a hatásváltozás csökkent hatékonyságot jelent, más esetekben azonban éppen ellenkezőleg, hatáserősödést tapasztalunk. A legsúlyosabb esetekben az egészséget komolyan károsító mellékhatások alakulhatnak ki, amelyek a két gyógyszer külön-külön szedésekor nem jelentkeznének. A gyógyszerek egymásra gyakorolt hatását gyógyszer – interakciónak nevezzük.

Interakció és a fogamzásgátlók
A fogamzásgátló tabletták hatóanyagai bevételüket követően a bélből szívódnak fel, majd a vérkeringéssel a májba kerülnek, itt történik a lebomlásuk. A bomlástermékek a vizelettel vagy széklettel távoznak a szervezetből. Mint azt az előbbi bevezetőben láthattuk, felszívódásuk vagy lebomlásuk más gyógyszer általi befolyásolása során hatékonyságuk megváltozhat. A fogamzásgátlók esetén a hatás gyengülésének van jelentősége, mert ilyenkor áttöréses vérzés jelentkezhet vagy akár nem kívánt terhesség is bekövetkezhet.

Az antibiotikumok jelentősége
Az antibiotikumok a modern gyógyászat alapvető fontosságú gyógyszerei. A penicillin felfedezése előtt emberek milliói haltak bele olyan betegségekbe, amelyeket napjainkban néhány napos antibiotikum kúrával gyógyítani lehet. Életünk során mindannyian kerülünk olyan helyzetbe, hogy kezelőorvosunk antibiotikumot ír fel számunkra. Nagyon fontos ilyenkor az orvos tájékoztatása az egyidejűleg szedett más szerekről, például a fogamzásgátlókról.

Antibiotikumok és fogamzásgátlók
A kutatások kevés antibiotikumról mutatták ki egyértelműen, hogy befolyásolják a fogamzásgátlók hatását. Egyik ilyen szer a rifampicin, amelyet tuberkulózis kezelésére használnak. Mivel ez szerencsére elég ritka betegség, nem sokan kerülnek kapcsolatba ezzel a gyógyszerrel.

Szélesebb körben használt antibiotikumok az ampicillin-származékok és a tetraciklinek, amelyek feltehetően csökkentik a fogamzásgátlók hatását. Szedésük esetén a fogamzásgátló tablettát a szokásos módon kell szedni, de egyidejűleg más védekezési módszert (pl. gumi óvszer) is kell használni az antibiotikum szedése alatt és a következő 1 héten is. Rifampicin (tbc kezelésére használják) szedése esetén a szedés befejezése után 4 hétig kell kiegészítő védekezést használni.

Antibiotikum – és más gyógyszer – fogamzásgátlóval egyidejűleg történő szedésekor – amennyiben a másik gyógyszert felíró orvos esetleg elfelejtette tájékoztatni, feltétlenül kérdezze meg nőgyógyászát a kiegészítő védekezés szükségességéről!

Antibiotikumok mellékhatásai és a fogamzásgátlás
Egyes antibiotikumok hasmenést vagy hányást is okozhatnak. Hasmenés esetén a fogamzásgátlót tovább kell szedni, de kiegészítő védekezést kell alkalmazni a hasmenés megszűntéig. Hányás esetén a fogamzásgátló újbóli bevétele javasolt, amennyiben a hányás a bevételtől számított 1 órán belül következett be.

Súlyos, többszöri hányással járó betegség bekövetkeztekor semmilyen szájon át bevett gyógyszer nem hatékony, ilyenkor általában kórházi kezelés szükséges. Létezik olyan korszerű hormonális fogamzásgátló eszköz, amelynek hatékonyságát nem befolyásolják a hányással, hasmenéssel járó betegségek, a gyógyszer – interakciók pedig csak kisebb mértékben, mint a szájon át beszedett tablettákét. Ez a hormontartalmú hüvelygyűrű, amelyből a hüvelybe helyezve annak nyálkahártyáján keresztül egyenletesen szívódik fel a hatóanyag közvetlenül a vérkeringésbe. Ugyanaz a hatóanyag jut a szervezetbe, csak jóval kisebb mennyiségben, és ez a vegyület is a májban bomlik le. Amoxicillin és doxycyclin esetén nem kell interakciótól tartanunk, azonban a többi antibiotikum esetén biztonságosabb a kiegészítő védekezés alkalmazása a hüvelygyűrű esetén is.

Forrás:webbeteg.hu

Vissza