Alkoholfogyasztás és fogamzásgátlás – Hogyan kapcsolódnak?

A kis mennyiségű alkoholfogyasztás alapvetően nem befolyásolja a fogamzásgátlás hatékonyságát, ám a rendszeres, vagy hirtelen nagy mennyiségben történő alkoholfogyasztás bizonyos esetekben közvetve hatással lehet a fogamzásgátlásra. Az alábbiakból megtudhatod, hogyan.

 Napjainkban a nők körében egyre nő az alkoholfogyasztók aránya, akik alkoholos állapotban számos hatásnak vannak kitéve. Ezek közül egyik a nem megfelelően átgondolt szexuális együttlét, melynek igen gyakori következménye lehet a nem kívánt terhesség létrejötte; valamint még ennél is gyakrabban a valamilyen szexuális úton terjedő kórokozóval való fertőződés. Ezekben az esetekben leghatékonyabb az óvszer használata, mely helyes és időben történő használat esetén egyaránt véd mindkét fent említett problémával szemben.

Fontos megemlíteni, hogy a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzésének szinte egyetlen módja a megfelelő óvszerhasználat. Az egyéb fogamzásgátló módszerek – különösen a hormonális fogamzásgátlók – nagyon hatékonyak a nem kívánt terhesség megelőzésében, ám nem kellő óvatossággal alkoholfogyasztás esetén itt is meglepetés érheti a felhasználót.

Rendszeres alkoholfogyasztás
Az alkoholt – csakúgy mint a hormonális fogamzásgátló készítmények hatóanyagait – az emberi szervezetben a máj bizonyos enzimei bontják le. Rendszeres alkoholfogyasztás mellett a májban található bizonyos enzimek száma jelentősen megnő. Ennek megfelelően a szervezet jóval gyorsabban bont le bizonyos gyógyszereket, így pl. a fogamzásgátló tablettákat, ennek következtében annak hatása jelentősen csökkenhet. A biztonságosság csökkenése mellett, a közti vérzések és a nem kívánt terhességek száma megemelkedhet.

Nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy a nők mája eleve kisebb, mint férfiaké, így hosszú távon a májkárosodás esélye nagyobbnak tekinthető. Tehát rendszeres alkoholfogyasztás mellett a máj szöveti átépülése és az enzimek nem megfelelő működése miatt a hormonális fogamzásgátló tabletták szedése már korántsem tekinthető biztonságosnak.

Hirtelen, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás
Alkalomszerű alkoholfogyasztás a tabletta biztonságosságát nem csökkenti, a hatást nem befolyásolja. Azonban itt is figyelni kell az esetleg hirtelen, nagy mennyiségű alkohol elfogyasztását követő kellemetlen állapotokra, mint például a hányás. Kutatások szerint a gyógyszer bevételét követő 5-6 órán belül bekövetkező bélrendszeri tünet gátolja a felszívódást, így problémát okozhat a hatásosság kérdésében.

A tabletta bevételét követő egy órán belüli hányás a tabletta felszívódásának teljes hiányával járhat, emiatt fontos ezzel a ténnyel kalkulálni és a tabletta leíratában található utasításokat követni. Mivel a hüvelygyűrű esetén nem a gyomorban történik a hatóanyag felszívódása, a hányás/alkoholfogyasztás nem befolyásolja a hatékonyságot. Alkoholfogyasztás esetén nem csökken a hatékonysága a méhen belüli eszközöknek (a hormont tartalmazó változatnak sem), a spermicideknek és a barrier módszerek többségének sem. E két utóbbi esetén azonban alkoholfogyasztás esetén jelentősen megnő a hibás használat aránya és így a nem kívánt terhességek és szexuális úton terjedő fertőzések aránya is.

Fontos megemlíteni, hogy alkoholfogyasztás mellett bekövetkezett terhesség és esetleges újabb alkoholhatás jelentősen károsíthatja a magzatot, így mindenképpen javasolt az alkohol bevitel tényét az orvossal közölni.

Sürgősségi fogamzásgátlás
Amennyiben védekezés nélküli együttlét történt, lehetőség van ún. sürgősségi fogamzásgátlás igénybevételére. Az ún. „esemény utáni” tabletták a védtelen együttléttől számított maximum 72 órán belül alkalmazhatóak hatékonyan a nem kívánt terhesség megelőzésére, tehát nem szükséges rögtön az aktust követően a nőgyógyászati ügyeleten megjelenni.

forrás: webbeteg.hu

Vissza