A szexuális önmegtartóztatás egészségtelen?

Mostanában több helyen is találkoztunk egy feltevéssel, ami szerint a szexmentes élet egészségtelen. Azaz megfordítva: a szex megalapozza az egészségünket. Furcsa okfejtés ez, így kutakodtunk egy kicsit a témában.

Az állítás szerint azoknál az embereknél, akik rendszeres szexuális életet élnek, kisebb a valószínűsége a magas vérnyomásnak, a szívinfarktusnak, valamint a nőknél javítja a medencefenéki izomzat működését, így kevésbé fordul elő inkontinencia vagy kismedencei süllyedés.

Stacy Tessler Lindau a chicagoi egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának docense orvostanhallgatókat oktat. Minden új szemeszterben felteszi a kérdést hallgatóinak: mit választanál, odaadod a nem-domináns karod, vagy feladod a szexet a hátralévő életedre? A teremben lévők ilyenkor egy kicsit elhallgatnak, majd kitör a nevetés. A végén Lindau egyértelmű választ kap általában mindenkitől. 50-50%-ban oszlik meg a hallgatók sora, tehát a diákok fele inkább feladná a szexet, minthogy odaadja bármelyik karját is.

A szexet a legtöbb ember nem adja fel szívesen, hiszen az vitathatatlan, hogy az életet jobbá, élvezetesebbé és sok okból egészségesebbé is teszi.

Vajon ha szexmentességre kényszerülünk – bármilyen okból – az feltétlenül egészségtelen?
A kutatók és a szakértők, köztük Lindau is azt vallják, hogy élettanilag nem egészségtelen az, ha nem szexelünk rendszeresen. Nem vezet közvetlenül semmilyen fizikai megbetegedéshez. Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, amikor azt vizsgáljuk, hogy a szexnek mi a köze az egészséghez. Debra Herbenick az indianai University Bloomington School of Public Health professzora az életkort is vizsgálja. Szerinte a fiatalkorúak körében egyenesen hasznos az absztinencia, hiszen így nincs kockázata a nemi úton terjedő betegségeknek. De ez is csak egy szempont.

A szex nélküli élet egészségtelenné válhat – pszichésen. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha szeretnénk a szexet, de valamiért nem csináljuk, vagy nem csinálhatjuk. A rendszeres szexuális élet nemcsak a testre, a lélekre is befolyással van. A lélek szempontjából egyáltalán nem kedvező a szexmentes élet. A szexualitás önbizalmat ad, az énképünk jó irányba fordul, ha rendszeresen kívánatosnak tartanak, és sok az intimitás körülöttünk. Ennek hiánya, a beteljesületlen vágy, a szorongás stresszel párosul, s ez egy ördögi kört alakít ki az életünkben. A szorongás és a depresszió okozhat komoly egészségügyi problémákat. Mégis, Herbenick szerint nem kell aggódni, ha épp nincs szex az életünkben. Az egészségünkre más módon is figyelhetünk: egészséges táplálkozással, mozgással.

A szex egészségügyi előnyei
Az tény – és ezen nincs is, mit vitatkozni – oldja a stresszt, segít az alvászavarok orvoslásában. Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres szexnek védő hatása van a szívre, valamint csökkentheti a szívinfarktus kockázatát férfiaknál. Segíti a vér áramlását a nemi szervekben.

Mindezek ellenére súlyos hiba lenne kijelenteni, hogy a szexuális életünk komoly befolyással van az egészségünkre. Inkább jól-létünkhöz, énképünk fejlesztéséhez, önbizalmunkhoz és pszichés egészségünkhöz segít hozzá a rendszeres szexuális élet.

Forrás: IntimZóna

Vissza