A szexuális élet veszélyei, védekezési módszerek

A felelőtlen szexuális élet számos kellemetlenséget tartogathat: nem kívánt terhességet és szexuális úton terjedő betegségeket!

Fogamzásgátlás

A 3 leggyakrabban használt fogamzásgátló módszer: a fogamzásgátló tabletta, az óvszer és a megszakított közösülés. A fogamzásgátló módszerek alkalmasságát a következő szempontok határozzák meg:

 1. Hatékonyság:
  Azt jelzi, hogy a módszer mennyire véd ki egy nem kívánt terhességet. Megfelelő alkalmazás mellett a fogamzásgátlók csaknem teljes, a gumióvszer pedig igen jó biztonsággal véd a nem kívánt terhességgel szemben.
 2. A módszer elsajátításának egyszerűsége:
  A szeretkezés alatt alkalmazható módszerek közül egyértelműen az óvszer használata az egyik legkönnyebben megtanulható.
 3. Beszerezhetőség és ár:
  Az óvszerhez boltokban, szaküzletekben is hozzá lehet jutni, míg a fogamzásgátló tabletták orvosi rendelvényhez kötött, patikában kiváltható gyógyszerek.
 4. Mellékhatások:
  A hormontartalmú tabletták szedésének első hónapjaiban jelentkezhetnek enyhe, átmeneti mellékhatások. Leggyakoribb panasz az ún. áttöréses- vagy köztivérzés.
  A fogamzásgátló tabletták nagyon kis mennyiségű hormont tartalmaznak, amellyel beavatkoznak a női hormonális működésbe, ezáltal megakadályozva egy esetleges terhesség kialakulásának lehetőségét.

 

A gumióvszer előnyei

Az óvszer az egyetlen mód, amellyel a nem kívánt terhességet és a szexuális úton terjedő betegségeket is elkerülheted!

 1. Egészségre teljesen ártalmatlan!
 2. Védelmet nyújt a nemi úton terjedő fertőzésekkel szemben.

Ennek kiemelt jelentősége van a fiatalok körében a szexuális élet korai kezdete és a túlzott kockázatvállalás miatt.

 

 

 

Nemi úton terjedő betegségek

Chlamydia
Különösen gyakori fertőzés a nemi életet élő fiatal nőkben. Ennek oka a fertőzést okozó baktérium alattomossága. Az akkut fertőzés tünetei enyhék, gyakran fel sem ismerhetők. Ezután a baktérium a nők belső nemi szerveiben megbújik és súlyos következményeket okozhat. A chlamydia csak emberről-emberre terjed, gazdaszervezeten kívül életképtelen, ezért a nemi élet kiemelt jelentőségű a fertőzésben. A férfiaknál húgycsőgyulladást, égő érzést, fájdalmas, nehezített vizelést, váladékozást okozhat. A fertőzött nők sokszor panaszmentesek, a hüvelyi folyás észlelhető ugyan, de sokszor ennek nem tulajdonítanak jelentősséget. A fő elváltozás a gennyes méhnyak gyulladás, amely a petevezetékre is ráterjedhet, aminek elzáródásáért a nők 25%-ában ez a baktérium a felelős. Ily módon a női meddőség leggyakoribb oka a chlamydia. Fertőzött nők terhességében koraszülést, az újszülöttekben kötőhártya-gyulladást és tüdőgyulladást okozhat.

Herpesz vírus
A herpesz vírus nemi szerveket megbetegítő fertőzés, amely általában több szakaszban zajlik. Az 1. fertőzés után 4 nappal égő érzést követően apró hólyagocskák jelennek meg, a férfiaknál a fityma belső részén, ritkábban a makkon és a húgycsőben, nőknél a nagyajkakon, ritkábban a méhszájon. A hólyagocskák szaporodnak és terjednek, majd kifakadnak fájdalmas sérülékeny alapot hagyva hátra. Általános tünetek: láz, izomfájdalom és gyengeség, valamint a környéki nyirokcsomók megnagyobbodása. Az első fertőzés gyógyulását követően a tünetek gyakran kiújulnak (ezek már általában enyhébbek és gyorsabban múlnak). A betegség azonban számos nő szexuális életét megkeseríti.

Humán-papilloma vírus (HPV)
A HPV jelentősségét az a tény adta, hogy bizonyos típusai szerepet játszanak a méhnyakrák kialakulásában. A fertőzés elsősorban nemi úton, de bőrkontaktus révén is terjed. A vírus különféle betegségekhez vezet (pl. bőrelváltozások, szemölcsös daganatok a nemi szerveken), akár méhnyakrákot illetve a szeméremtest rosszindulatú folyamatát is előidézheti. Azok a lányok, akik például a 16-os vagy a 18-as típussal fertőződnek, veszélyeztetettek arra, hogy életük során méhnyakrákban betegedjenek meg. A szövődmények a férfiakat sem kímélik, őket az orális szex révén a gége rosszindulatú folyamatai veszélyeztetik.

AIDS
Szerzett immunhiányos betegség, amelyet a HIV vírus okoz. A fertőzést okozó vírus önálló életre képtelen, így a fertőzés létrejöttéhez fertőzött sejtre (vér, ondó, hüvelyváladék) és hám vagy nyálkahártya sérülésre van szükség. Az akut fertőzés tünetei az emberek 50%-ában jelentkeznek, influenzára emlékeztető panaszokat okoznak. A HIV pozitivitás, amely vérvizsgálattal igazolható, csak 3 hét – 3 hónap múlva alakul ki, de a fertőzött egyén ez alatt az idő alatt is képes továbbadni a fertőzést. A HIV fertőzöttség és az AIDS betegség tünetei között átlag 7-12 év telik el. Ez alatt a beteg tünetmentes lehet, de fertőz. Az AIDS jelenleg nem gyógyítható, de számos gyógyszerrel lassítható a folyamat.

Szexuális úton terjedő betegségek lehetséges késői szövődményei

 1. Szexuális élet zavarai (pl. fájdalmas szeretkezés)
 2. Meddőség
 3. Méhen kívüli terhesség kockázatának növekedése

 

Vissza