A szexuális élet veszélyei, védekezési módszerek

A felelőtlen szexuális élet számos kellemetlenséget tartogathat: nem kívánt terhességet és szexuális úton terjedő betegségeket!

Az óvszer az egyetlen mód, amellyel mindkettő ellen védekezhetsz!

 

Fogamzásgátlás

A 3 leggyakrabban használt fogamzásgátló módszer: a fogamzásgátló tabletta, az óvszer és a megszakított közösülés. A fogamzásgátló módszerek alkalmasságát a következő szempontok határozzák meg:

 1. Hatékonyság:
  Azt jelzi, hogy a módszer mennyire véd ki egy nem kívánt terhességet. Megfelelő alkalmazás mellett a fogamzásgátlók csaknem teljes, a gumióvszer pedig igen jó biztonsággal véd a nem kívánt terhességgel szemben.
 2. A módszer elsajátításának egyszerűsége:
  A szeretkezés alatt alkalmazható módszerek közül egyértelműen az óvszer használata az egyik legkönnyebben megtanulható.
 3. Beszerezhetőség és ár:
  Az óvszerhez boltokban, szaküzletekben is hozzá lehet jutni, míg a fogamzásgátló tabletták orvosi rendelvényhez kötött, patikában kiváltható gyógyszerek.
 4. Mellékhatások:
  A hormontartalmú tabletták szedésének első hónapjaiban jelentkezhetnek enyhe, átmeneti mellékhatások. Leggyakoribb panasz az ún. áttöréses- vagy köztivérzés.
  A fogamzásgátló tabletták nagyon kis mennyiségű hormont tartalmaznak, amellyel beavatkoznak a női hormonális működésbe, ezáltal megakadályozva egy esetleges terhesség kialakulásának lehetőségét.

A gumióvszer előnyei

 1. Egészségre teljesen ártalmatlan!
 2. Védelmet nyújt a nemi úton terjedő fertőzésekkel szemben.

Ennek kiemelt jelentősége van a fiatalok körében a szexuális élet korai kezdete és a túlzott kockázatvállalás miatt.

Nemi úton terjedő betegségek

Chlamydia
Különösen gyakori fertőzés a nemi életet élő fiatal nőkben. Ennek oka a fertőzést okozó baktérium alattomossága. Az akkut fertőzés tünetei enyhék, gyakran fel sem ismerhetők. Ezután a baktérium a nők belső nemi szerveiben megbújik és súlyos következményeket okozhat. A chlamydia csak emberről-emberre terjed, gazdaszervezeten kívül életképtelen, ezért a nemi élet kiemelt jelentőségű a fertőzésben. A férfiaknál húgycsőgyulladást, égő érzést, fájdalmas, nehezített vizelést, váladékozást okozhat. A fertőzött nők sokszor panaszmentesek, a hüvelyi folyás észlelhető ugyan, de sokszor ennek nem tulajdonítanak jelentősséget. A fő elváltozás a gennyes méhnyak gyulladás, amely a petevezetékre is ráterjedhet, aminek elzáródásáért a nők 25%-ában ez a baktérium a felelős. Ily módon a női meddőség leggyakoribb oka a chlamydia. Fertőzött nők terhességében koraszülést, az újszülöttekben kötőhártya-gyulladást és tüdőgyulladást okozhat.

Herpesz vírus
A herpesz vírus nemi szerveket megbetegítő fertőzés, amely általában több szakaszban zajlik. Az 1. fertőzés után 4 nappal égő érzést követően apró hólyagocskák jelennek meg, a férfiaknál a fityma belső részén, ritkábban a makkon és a húgycsőben, nőknél a nagyajkakon, ritkábban a méhszájon. A hólyagocskák szaporodnak és terjednek, majd kifakadnak fájdalmas sérülékeny alapot hagyva hátra. Általános tünetek: láz, izomfájdalom és gyengeség, valamint a környéki nyirokcsomók megnagyobbodása. Az első fertőzés gyógyulását követően a tünetek gyakran kiújulnak (ezek már általában enyhébbek és gyorsabban múlnak). A betegség azonban számos nő szexuális életét megkeseríti.

Humán-papilloma vírus (HPV)
A HPV jelentősségét az a tény adta, hogy bizonyos típusai szerepet játszanak a méhnyakrák kialakulásában. A fertőzés elsősorban nemi úton, de bőrkontaktus révén is terjed. A vírus különféle betegségekhez vezet (pl. bőrelváltozások, szemölcsös daganatok a nemi szerveken), akár méhnyakrákot illetve a szeméremtest rosszindulatú folyamatát is előidézheti. Azok a lányok, akik például a 16-os vagy a 18-as típussal fertőződnek, veszélyeztetettek arra, hogy életük során méhnyakrákban betegedjenek meg. A szövődmények a férfiakat sem kímélik, őket az orális szex révén a gége rosszindulatú folyamatai veszélyeztetik.

AIDS
Szerzett immunhiányos betegség, amelyet a HIV vírus okoz. A fertőzést okozó vírus önálló életre képtelen, így a fertőzés létrejöttéhez fertőzött sejtre (vér, ondó, hüvelyváladék) és hám vagy nyálkahártya sérülésre van szükség. Az akut fertőzés tünetei az emberek 50%-ában jelentkeznek, influenzára emlékeztető panaszokat okoznak. A HIV pozitivitás, amely vérvizsgálattal igazolható, csak 3 hét – 3 hónap múlva alakul ki, de a fertőzött egyén ez alatt az idő alatt is képes továbbadni a fertőzést. A HIV fertőzöttség és az AIDS betegség tünetei között átlag 7-12 év telik el. Ez alatt a beteg tünetmentes lehet, de fertőz. Az AIDS jelenleg nem gyógyítható, de számos gyógyszerrel lassítható a folyamat.

Szexuális úton terjedő betegségek lehetséges késői szövődményei

 1. Szexuális élet zavarai (pl. fájdalmas szeretkezés)
 2. Meddőség
 3. Méhen kívüli terhesség kockázatának növekedése
Vissza

Hasznos linkek

Letöltések

Pályázatok

Kislexikon

Társoldalak

Tájékoztató tanároknak és szülőknek

Elérhetőség

Diamond agency

info@neesspanikba.hu

+36 20 933 9619