A szerelem férfi szemmel

A sok ezer éve kutatott, és soha fel nem térképezhető érzést, a szerelmet nagyon sokan próbálták már leírni. Egyszerűen képtelenség, hiszen – mint minden emberi érzés – a szerelem nagyon szubjektív. Lássuk, hogyan élhetik meg a szerelem érzését a férfiak.

Szenvedély, mámor, vágy, talán ezek a szavak írják le a legjobban, amit a férfiak a szerelemmel azonosítanak. Náluk ugyanis általában az érzelmek fölé helyeződnek az ösztönök.

Az őskori férfi is már külső alapján választott magának párt. A jó nő akkoriban az volt, aki képes volt utódokat kihordani és megszülni. Az, akitől remélhette a férfi saját génjeinek és fajának fennmaradását. Ma már persze egészen más a szépségideál, de ez egy másik írás témája is lehetne. Azok az indítékok azonban, amelyek a férfit a nő felé hajtják, nem sokat változtak. A férfiak most is a fiatal, egészséges, kicsattanó nőket részesítik előnyben, de ehhez vajmi kevés köze van a szerelemnek. A férfiak ugyanis képesek nem összekeverni a szerelmet és a szexet. Nekik nem kell szerelem ahhoz, hogy eltöltsenek egy számukra vonzó nővel egy-két pásztorórát.

A szerelem kezdetén a férfi megpróbálja bűvkörébe vonni, elkápráztatni a nőt. Ennek általában egy célja van: a szex. Nagyon érdekes, hogy egyes férfiak mire képesek azért, hogy egy nőt ágyba vigyenek. Természetesen a férfiaknak is vannak érzéseik, ők is lesznek szerelmesek, de náluk minden a vizualitás szintjén bontakozik ki. A szerelem a szemükön keresztül szállja meg őket.

Igen nagy szerep jut a kémiának is. A hormonok teljesen átalakítják az embert.
A nemi vágy egyik hormonja a tesztoszteron, azaz a férfihormon. Ezen kívül az eufóriáért felel még a dopamin, az oxitocin, az ösztrogén és a norepinefrin is. Ezeket az agy hipergyorsasággal állítja elő, ha feltűnik a lehetséges partner. A dopamin és a norepinefrin trükkös hormonok! Ők felelnek ugyanis a „szerelem első látásra” érzéséért. Szóval tudományos tény, hogy létezik ilyen. Az ember ilyenkor olyan állapotba kerül, mintha drogok hatása alatt állna, nagyon felfokozottá válik. Mivel a férfiak a vizualitás emberei, sokkal könnyebben szállja meg őket ez az érzés, ám általában rövid életű.

Mivel bennük sokkal több a tesztoszteron, mint a nőkben, a nemi vágyuk is elsöprőbb. Ám az oxitocinból a férfiak jóval kevesebbet kaptak. Ez a hormon irányítja az érzéseket, amelyek az összebújásra, a szex utáni utójátékra ösztönöznek. A férfiakban és a nőkben is megemelkedik a szintje orgazmuskor, ám a férfiakból hamar kiürül. Így ők nem is igénylik annyira a szex utáni levezetést.

Amikor egy férfi beleszeret egy nőbe, csökken a tesztoszteronszintje, és nő az oxitocinszint. Ez növeli a férfiban a kötődés hajlandóságát. Ettől lesz a férfi gyengéd, ragaszkodó.

Forrás: IntimZóna

Vissza